Actorul Richard Balint, de la Teatrul Regina Maria din Oradea, a câştigat premiul pentru cel mai bun actor în rol secundar în cadrul Galei Premiilor Uniunii Teatrale din România (UNITER), ce a avut loc luni, 13 mai, la Teatrul Naţional din Cluj-Napoca. 

Richard Balint a fost premiat pentru rolul Mr. Lockhart din spectacolul „Navigatorul”, de Conor McPherson, regia Cristian Juncu. De această dată, este vorba de o colaborare a sa cu Teatrul Național Târgu Mureș – Compania „Liviu Rebreanu”.

Nominalizări au primit şi Alexandru Jitea, pentru rolul Mitch din spectacolul „Un tramvai numit dorinţă”, de Tennessee Williams, regia Claudiu Goga, de la Teatrul Metropolis din Bucureşti, şi Ionuţ Vişan, pentru rolul Medvedenko, din spectacolul „Pescăruşul”, de A.P. Cehov, regia Andrei Şerban, Unteatru din Bucureşti. Richard Balint câștigase și în cadrul concursului „Votul publicului la Gala Premiilor UNITER 2019”, în cadrul campaniei „Pentru tine cine e câştigătorul?”, susținută de UNITER.

„Navigatorul” este o piesă scrisă de autorul dramatic Conor McPherson în anul 2006. Acțiunea este plasată în Baldoyle, o suburbie din Dublin, în Ajunul Crăciunului. Piesa îl are în centru pe James „Sharky” Harkin, un alcoolic care locuiește cu fratele său orb și în vârstă – Richard Harkin. Pe măsură ce încearcă să stea departe de băutură pe perioada sărbătorilor, Sharky trebuie să îi țină piept irascibilului Richard, dar și propriei conștiințe care îl bântuie. Actorul a mai primit primele două nominalizări la Premiile UNITER pentru roluri jucate la Teatrul Regina Maria din Oradea. În 2016, el a fost nominalizat la premiul Cel mai bun actor în rol principal pentru interpretarea rolului Gorge în spectacolul „Uciderea ritualică a lui Gorge Mastromas”, de Denis Kelly, în regia lui Bobi Pricop. În 2006, Richard Balint a primit o nominalizare pentru rolul doctortului Caius în „Nevestele vesele din Windsor”, după William Shakespeare, direcţia de scenă, Victor Ioan Frunză.

„Până la urmă, nominalizările contează. Premiul în sine nu știu cât contează. Da, e o cărămidă de metal, e o recunoaștere a performanței actoricești. Pentru un actor tânăr, din provincie, este o rampă de lansare. Au fost mulți care s-au lansat la București, pur și simplu pe un premiu UNITER. Pentru mine, acest premiu reprezintă recunoașterea, târzie, a atâtor ani de teatru și de performanțe teatrale. Nu iau acest premiu ca pe unul personal, vreau să-l iau ca pe un premiu al întregii echipe cu care am lucrat la Navigatorul, pentru că în acest spectacol, nu există un rol principal sau secundar, toți sunt extraordinari. E spectacolul prototip de echipă, toată lumea muncește, toată lumea e foarte bună, e un spectacol pe care veți avea ocazia să-l vedeți în festival (n.r. – Festivalul Internațional de Teatru Oradea)”, a spus actorul Richard Balint, ieri, în cadrul unei conferințe de presă.