Grădinari - Soluție provizorie în conflictul dintre localnici și drumarii de pe DN 76 - Lucrări blocate de săteni
Totul a început vineri, 13 iunie, când firma ce trebuie să construiască stația de asfalt pentru DN 76 a încercat să traverseze satul Grădinari cu un autovehicul agabaritic care transporta echipamente. Sătenii i-au blocat accesul, ieșind cu zecile în stradă, nemulțumirea lor fiind legată de presupusa poluare generată de viitoarea stație de asfalt, poluare ce ar afecta culturile agricole din zonă. Alte lucrări au fost blocate ieri.
La fața locului s-au deplasat și organele de ordine, cu misiunea de a preîntâmpina degenerarea conflictului spontan, oamenii reclamând faptul că nu au fost consultați, ci puși în fața faptului împlinit. Aceștia au mai declarat că drumul folosit de cei care construiesc stația de asfalt se află pe proprietățile lor, deși a fost amenajat și introdus în domeniul public de Primărie. Referitor la acest drum, sătenii promiteau că vor interzice accesul utilajelor grele ale drumarilor, chiar dacă Primăria Drăgănești încheiase un contract de închiriere cu aceștia. Vineri, 13 iunie, spiritele s-au potolit numai după ce câțiva săteni au fost invitați la sediul Primăriei, unde s-au întâlnit cu viceprimarul comunei Drăgănești și cu reprezentanții firmei în cauză și unde s-a stabilit încetarea transportului de utilaje și echipamente până luni, 16 iunie, când la Grădinari urma să vină prefectul județului.
Așa s-a și întâmplat, luni, Claudiu Pop, prefectul Bihorului, însoțit de Sanda-Daniela Mercea - director executiv al Agenției de Protecția Mediului Bihor, Daniela Rahotă - director executiv al Direcției de Sănătate Publică Bihor, Ioan-Corneliu Pițurcă - șeful secției județene Bihor a Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale, comisarul șef Remus Indrei - șeful Poliției Beiuș, inginerul Vasile Bărbuț, reprezentantul firmei STRACO și, firește, de primarul Ovidiu Banda, întâlnindu-se cu sătenii din Grădinari.
Prefectul Claudiu Pop a precizat, din capul locului, că firma care amenajează stația de asfalt pentru DN 76 a obținut legal toate avizele necesare funcționării, fără să fie înregistrată vreo contestație în timpul prevăzut de lege. Claudiu Pop a fost surprins să afle că drumul de acces spre locul unde este ridicată noua stație de asfalt se află pe proprietățile sătenilor, el știind că acesta a fost trecut în domeniul public încă din 2001, în timp ce primarul comunei Drăgănești, Ovidiu Banda, susținea varianta localnicilor, recunoscând că aceștia au titluri de proprietate și că nu știe cum a ajuns drumul în domeniul public. Situația este cu atât mai neclară cu cât drumul a fost, între timp, asfaltat din bani, firește, publici.
Staţia de asfalt trebuie să se mute!
În cele din urmă, admițând că firma constructoare a stației de asfalt respectă cadrul legal, prefectul Claudiu Pop le-a cerut reprezentanților acesteia să oprească lucrările și să accepte mutarea, urmând ca Primăria Drăgănești să asigure o altă locație. Soluția i-a satisfăcut pe săteni, dar a stârnit nemulțumirea drumarilor, aceștia susținând că au făcut, deja, investiții importante în actuala locație și că mutarea stației de asfalt ar întârzia lucrările la DN 76. În concluzie, primarul Ovidiu Banda a promis că a doua zi (marți, 17 iunie) va redacta o adresă către firmă și Prefectura Județului Bihor prin care va solicita încetarea lucrărilor de amenajare a stației de asfalt de la Grădinari. Marți, 17 iunie, Consiliul local Drăgănești a revocat contractul de închiriere încheiat cu firma constructoare pentru drumul de acces către locația stației de asfalt.
A doua zi, miercuri, 18 iunie, lucrările continuau pe șantierul stației menționate, motiv pentru care sătenii din Grădinari și Tărcaia s-au revoltat. Clopotele bisericii au fost trase, iar sătenii, aflați, majoritatea, la muncile câmpului, s-au adunat în proximitatea șantierului, mai nemulțumiți ca oricând. La fața locului s-au deplasat polițiștii și primarul Ovidiu Banda, acesta precizând că le-a adus constructorilor la cunoștință hotărârea Consiliului local prin care se cere sistarea lucrărilor și că a identificat o nouă locație pentru stația de asfalt, undeva între Sudrigiu și Buntești, pe terenul unei firme private. Cu toate acestea, declara Ovidiu Banda, constructorii vor continua să lucreze, aceștia așteptând ca problema să fie tranșată de factorii responsabili. Din păcate, conflictul de la Grădinari risca să degenereze, sătenii fiind tot mai îngrijorați vizavi de efectele negative pe care stația de asfalt le-ar putea avea asupra culturilor din zonă, asta deși inginerul Vasile Bărbuț, reprezentantul firmei STRACO, îi asigura încă de la întâlnirea cu prefectul, de luni, 16 iunie, că aceasta este una performantă, care respectă toate standardele de mediu, fiind de proveniență germană și fabricată în 2010.
Ieri, o nouă zi de "foc"
Ieri însă, la Grădinari continuau lucrările la stația care va produce asfalt pentru reabilitarea Drumului Național 76. La fel și protestele localnicilor! În scopul evitării escaladării conflictului, la ora 11 au sosit patru jandarmi de la Secția Beiuș, în frunte cu comandantul acesteia, lt. col. Mihai Smeu. În acest timp, muncitorii firmei au încercat să ridice un siloz, însă localnicii s-au grupat în apropierea gardului șantierului, împiedicând această operațiune. Pe la prânz, în zonă a apărut Florin Sala, viceprimarul comunei Drăgănești, iar după alte trei ore, la fața locului au fost deplasate forțe de ordine masive: 30 de jandarmi de la Oradea, însoțiți de chestorul Liviu Popa, șeful Inspectoratului Județean de Poliție Bihor, de mr. Ioan Bogdan, ofițer de relații publice în cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Bihor și de comisarul șef Remus Indrei, șeful Poliției municipiului Beiuș.
Maiorul Ioan Bogdan a înmânat reprezentanților firmei constructoare o adresă trimisă Primăriei Drăgănești de Instituția Arhitectului Șef din cadrul Consiliului Județean Bihor, document despre care ne-a dat amănunte chiar viceprimarul Florin Sala: "Într-adevăr, vizavi de cazul de la Grădinari, s-a primit o adresă, s-a primit un fax de la Consiliul Județean, se spune că documentația Primăriei Drăgănești vizavi de certificatul de urbanism și de autorizația de construire nu este completă. Se spune că trebuia vizată și de OCPI (Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară - n.n.) Bihor, cerințe care nu se găsesc în certificatul de urbanism emis de primarul comunei Drăgănești. Analizând această hârtie, am convenit, pentru moment, să sisteze acești oameni lucrările. Reprezentanții firmei sunt necăjiți, nu pot să lucreze, sunt blocați, spun că nu-și pot face treaba." Acesta a mai declarat că se încearcă mutarea șantierului.
În aceste condiții, la ora 16,30 muncitorii au oprit lucrul, renunțând la ridicarea silozului, iar jandarmii s-au retras. Sătenii, însă, au rămas circumspecți, vreo 40 continuând să picheteze șantierul și după plecarea autorităților și a organelor de ordine. În concluzie, soluția găsită de autorități calmează, momentan, spiritele în satul Grădinari, dar întârzie încă o dată lucrările de modernizare a Drumului Național 76!
Trebuie făcute cercetări cum a putut fi asfaltat un drum privat cu bani publici.Să fie făcute datele publice și cei vinovații să răspundă penal și material.Așa se descoperă abuzurile,afacerile necinstite.Și totuși de ce cetățenii nu s-au revoltat când a fost asfaltat drumul?.
"Maiorul Ioan Bogdan a inmănat reprezentanţilor firmei o adresă trimisă Primăriei de la architectul şef". OARE DE CE? FIINDCĂ maiorul a ieşit cu un dosar în mănă cu care a vrut să dovedească că toate actele sunt în regulă şi astfel localnici nu au ce cauta lingă gardul firmei şi dacă nu pleacă de bine voie jandarmi vor intra în acţiune. Însă nu s-a aşteptat la intrebarea: UNDE ESTE AUTORIZAŢIA DE CONSTRUCŢIE care este vizat de architetctul şef din Bihor. După cîteva minute ca şi în poveşti sună telefonul la unuia dintre localnici şi architectul şef doreşte să vorbească cu domnul maior. I s-a fost explicat în cinci minute că nimic nu este în regulă în privinţa actelor. După care doi dintre localnici au plecat la Primărie fiindcă răspunsul architectului şef sosea şi scrisă trimisă prin fax la Primărie.Maiorul după ce l-a citit nu a mai avut de spus nimic şi s-au retras împreună cu echipa Jandarmeriei şi a poliţiei că li s-a dovedit că LOCALNICII AU DREPTATE.
...iar dupa plecarea a "30 de jandarmi de la Oradea, însoțiți de chestorul Liviu Popa, șeful Inspectoratului Județean de Poliție Bihor, de mr. Ioan Bogdan, ofițer de relații publice în cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Bihor și de comisarul șef Remus Indrei, șeful Poliției municipiului Beiuș" MUNCITORII AU REÎNCEPUT LUCRĂRILE...oare până când va continua aşa lucrurile?