La Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai” Bihor, a avut loc, zilele trecute, vernisajul expoziției „Grădina filosofică” a artistului orădean de renume mondial, Nándor Wagner.

 

Evenimentul, găzduit de holul bibliotecii, a fost organizat în colaborare cu Universitatea Creștină Partium, Fundația Academia Humana și Asociația Szent László.

Grupul statuar, intitulat „Grădina filosofică”, este considerat cea mai importantă operă din viața artistului Nándor Wagner. Ideea acestei lucrări a luat naștere în mintea artistului după Cel de-al Doilea Război Mondial, iar mesajul unic al acesteia, pe care a creat-o pe parcursul a 20 de ani, este dorința de pace. Artistul descria grupul statuar astfel: „Trebuie să pornim de pe un teren echitabil. În caz contrar, nu poate exista comunicare. În munca mea, încerc să le ofer culturilor oportunitatea de a se apropia, tratându-le pe fiecare egal”.

În anul 2022, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la nașterea lui Nándor Wagner, Galeria de Artă din Budapesta a expus o replică în mărime naturală a grupului statuar „Grădina filosofică”, prezentată, ulterior, și la Oradea.

În cadrul vernisajului de la Biblioteca Județeană, au fost prezenți: Ancuța Florina Șchiop, manager al Bibliotecii Județene „Gheorghe Șincai” Bihor; dr. József Pálfi, rectorul Universității Creștine Partium; Tibor Wehner, istoric de artă; Sándor Kiss, președintele Consiliului de Administrație al Fundației Academia Humana și Gyula Zatykó, organizatorul principal al Zilelor Sfântului Ladislau.

Grupul statuar intitulat „Grădina filosofică” este considerata cea mai importantă operă din viața artistului Nándor Wagner.

Nándor Wagner (n. 7 octombrie 1922, Oradea – d. 15 noiembrie 1997, Moka, Japonia) a fost sculptor și pictor maghiar, născut în România, la Oradea, naturalizat în Suedia și, mai târziu, în Japonia.

În timpul vieții, Wagner a avut trei perioade semnificative ale creației sale artistice; prima, în Ungaria, între anii 1945 și 1956, a doua, în Suedia, între anii 1956 și 1971, și ultima, în Japonia, cu începere din 1972 și până la decesul său. A devenit celebru pentru sculpturile sale monumentale, create din oțel inoxidabil, fabricat în Suedia și Japonia

Wagner și soția lui japoneză, Chiyo Wagner, au fondat împreună un institut internațional de cercetare și dezvoltare al culturii mondiale, care să sprijine educația tinerelor talente artistice și să promoveze arta ceramică Mashiko. De asemenea, tot ei au inițiat crearea fundației Academia Humana în Ungaria.