În cadrul manifestului Street Delivery, cu o tradiţie de 14 ani - O premieră în România, se naşte la Oradea
În perioada 26-28 iulie, Cetatea Oradea va fi transformată într-un spaţiu… poetic, prin intermediul a 20 de ateliere şi proiecte artistice, arhitecturale, teatrale, literare, de mediu și sport, atât pentru adulțI, cât și pentru cei mici. În completare, serile vor continua cu muzică live, proiecții de film, teatru și DJ seturi.
Inspirată și susținută de evenimentul-manifest Street Delivery, care livrează străzile înapoi către pietoni, nu doar către mașinile lor, prima ediţie din România a Citadel Delivery va fi creată la Oradea prin poezie pentru a reda Cetatea orădenilor, care să o redescopere şi să o compună, introducând-o din nou în peisajul cotidian ca un rezultat al inspiraţiei cetățenilor. Prima ediție Citadel Delivery este organizată de Fundația Cărturești împreună cu Asociația pentru Promovarea Turismului din Oradea și Regiune (APTOR), în parteneriat cu Ordinul Arhitecților Bihor și Manifest pentru Oradea, cu sprijinul Primăriei Oradea. De altfel, organizatorii au ţinut să sublinieze că Oradea este primul oraş în care Ordinul Arhitecţilor se implică activ în realizarea evenimentului.
Conceptul de Street Delivery a luat naştere acum 14 ani, când membrii Fundaţiei Cărtureşti au decis să redea străzile pietonilor. Astfel, timp de trei zile, strada respectivă se închidea circulaţiei maşinilor, devenea pietonală, iar oamenii erau invitaţi, gratuit, la o serie de concerte, ateliere, dezbateri, activităţi interactive şi recreative”, a spus în cadrul unei conferinţe de presă Maria Scripcă, organizator. Street Delivery s-a născut în Bucureşti acum 14 ani şi a continuat Timişoara, Iaşi, Cluj, Baia Mare, Sibiu, anul acesta ajungând, în premieră, şi în Oradea.
„Cu timpul, oamenii s-au obişnuit şi au început să caute evenimentele noastre, ba chiar au venit, alături de voluntari, să ajute la amenajarea şi montarea decorului stradal, un fapt care ne-ar plăcea să existe şi în Oradea”, a mai spus Maria Scripcă. În perioada premergătoare evenimentului, studenţii de la Arte şi Arhitectură pregătesc instalaţii în Cetatea Oradea, iar lucrările lor vor rămâne fie în „patrimoniul” cetăţii, fie în al Universităţii.
„Am hotărât să lansăm în Oradea Citadel Delivery pentru că dorim să redăm Cetatea orădenilor. Nu considerăm că acum Cetatea se află în topul celor trei preferinţe pe care le-ar alege orădenii pentru petrecerea timpului liber. De aceea vrem să aducem un suflu nou într-un spaţiu istoric”, a spus Scripcă. Evenimentul din Oradea se numeşte „Spaţiul public ca poezie”, poezia fiind o metaforă. Astfel, oamenii sunt invitaţi să regăsească poezia din filme, din teatru, din muzică, din sport, din atelierele de caligrafie, din limbajul corporal, în fine, din viaţa de zi cu zi. Totuşi, vor exista şi ateliere de poezie, coordonate de Mihoc Toma şi Vlad Moldovan, unele interactive, în care participanţii vor comunica prin intermediul versurilor şi vor cunoaşte tineri poeţi din Oradea şi din alte oraşe, la fel cum exista şi ateliere de improvizaţie teatrală, un spectacol susţinut de Impro Patzan, o serie de proiecţii de film documentar şi artistic, concerte care să promoveze tinerii bihoreni, şi nu numai. Vineri, 26 iulie, de la ora 18.15, va avea loc o dezbatere intitulată Spaţiul public ca poezie, la care vor participa arhitecţi, istorici şi sociologi.
În ceea ce priveşte concertele şi filmele, din program amintim: vineri, 26 iulie, ora 21.00, va avea loc concertul Zimbru, iar de la 22.00, proiecţii de scurt metraj (Docuart); Sâmbătă, 27 iulie, la ora 19.00, va avea loc Impro Patzan Show, la ora 20.00, va avea loc concertul Adam’s Nest, iar la 21.00 concertul The Kryptonite Sparks. La ora 22.00 vor avea loc proiecții Animated Poetry (oferite de Festivalul Internaţional de Film Anim’est).
Duminică, la ora 19.00, va avea loc un Dj set oferit de Sebastian Dubase, de la 20.00, un concert Astro Generale, iar de la ora 21.00, concert Falling Heads.
Atelierele, care cuprind inclusiv activităţi sportive, pentru copii şi aduţi, vor avea loc zilnic, în intervalul orar 10.00-18.00. Participarea la toate aceste activităţi este gratuită.
Partenerul principal al evenimentului este APTOR, iar suma cu care contribuie este de aproximativ 45.000 lei, buget în care sunt incluse costuri care acoperă: locaţia cu utilităţile aferente, scenotehnica sau suportul necesar pentru plata artiştilor. Programul complet al evenimentului poate fi studiat pe pagina de facebook Citadel Delivery.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.