Recent, a avut loc un frumos eveniment dedicat lui Iosif Vulcan la Șinca Veche, județul Brașov, localitatea în care s-au născut părinții lui Iosif Vulcan, cu atât mai mult cu cât în 8 septembrie a fost comemorat cărturarul bihorean.

 

Ce este frumos și demn de menționat este că familia Vulcan Florin și Genica (medici de profesie), din care Florin Vulcan este strănepot al lui Iosif Vulcan, au ridicat un muzeu „Iosif Vulcan” în această mică localitate, cu finanțe proprii. Acest lucru amintește de însuși Iosif Vulcan, care a fondat Revista Familia, la doar 24 de ani, tot din bani proprii.

Tot familia Vulcan a creat arborele genealogic al lui Iosif Vulcan, respectiv a cules informații despre autor din toate sursele, menționând și lucrările Fundației Rock Filarmonica Oradea: „Teatru din Manuscrise” și „Teatru din Publicații”, dar și unicul CD pe versurile lui Iosif Vulcan din lume, intitulat „Cel mire-n cântător”. Așadar, trupa orădeană Iosif Vulcan ar putea alege dintr-o mulțime de piese de teatru realizate de mentorul lor, cel care le-a ridicat scena de sub picioare.

A fost jucată piesa „Boierul de la Tușnad”, sub formă de lectură, o piesă scurtă și haioasă din vremurile lui Caragiale, cu mult umor și ironie, atât cu actori, cât și cu amatori.

Delegația de la Oradea a fost compusă din: Alexandrina Chelu-Schorr și Florian Chelu Madeva, care au prezentat un momentul artistic muzical pe versurile lui Iosif Vulcan, generalul Grigore Bartoș, președinte al Societății Cultural Patriotice Avram Iancu, care a vorbit foarte frumos despre personalitatea patriotică a lui Iosif Vulcan, precum și Marcel Tonț, un promotor cultural orădean, care a importalizat tot evenimentul prin fotografii și filmări, urmând a fi așezate pe YouTube.