65 de tineri medicinişti din toată ţara se vor instrui timp de o săptămână la Glăvoi, în Munţii Apuseni, în cadrul celei de-a XIX-a ediţii a Taberei Medical Andventure School in Holiday (MASH). Prin intermediul acesteia, organizatorii încearcă să-i scoată pe vitorii medici din zona de confort a oraşului şi să-i înveţe să salveze vieţi în condiţii vitrege.

Devenită deja tradiţie, tabăra MASH de anul acesta îşi propune să pună în prim plan, ca noutate, continuitatea. "Ne aflăm deja la cea de-a XIX-a ediţie în 15 ani şi credem că principala noutate o reprezintă continuitatea şi seriozitatea acestei experienţe. Avem două direcţii importante pe care ne axăm, siguranţa celor care participă şi pluridisciplinaritatea. În ceea ce priveşte pluridisciplinaritatea, studenţii vor învăţa că a fi medic sau salvator care lucrează pe munte nu înseamnă doar un singur lucru, ci abordarea unor tehnici şi metode variate, cu o logistică limitată", a spus Lucian Istor, de la Serviciul Judeţean Salvamont Salvaspeo, în cadrul unei conferinţe care a avut loc miercuri, 30 iulie 2014, la Facultatea de Medicină şi Farmacie a Universităţii din Oradea. O parte dintre studenţii care vor participa la eveniment se vor instrui pentru a-i învăţa pe elevi cum să acorde primul ajutor. "Şi anul acesta vom continua proiectul "Resuscitează non-formal", prin care o parte dintre tineri vor fi instruiţi ca să dea mai departe ceea ce învaţă în această tabără, măsurile de prim ajutor, celorlalţi elevi din Bihor", a spus Roxana Şuhanea, managerul proiectului.

Salvare în condiţii vitrege

Tabăra este deja la mare căutare, după ce s-a dat startul la înscrieri, în doar trei zile, aproape toate locurile au fost ocupate. "Studenţii au aşteptat să se dea startul la înscrieri cu mâna pe mouse, aşa că, în doar trei zile, se ocupaseră aproape toate locurile. Am selectat 65 de tineri dintr-un total de 150 câţi s-au înscris", a spus şeful SMURD Bihor, Hadrian Borcea, care a făcut o scurtă prezentare a programului: "Tabăra va începe cu un traseu de recunoaştere al zonei şi prezentarea programului pe care studenţii îl vor avea de parcurs. Participanţii vor fi împărţiţi în patru grupe şi vor participa zilnic la ateliere în care vor învăţa tehnici de speologie alpină, deplasare pe coardă, misiuni de salvare din peşteră, toate în paralel cu ateliere, cum este cel în care vor învăţa ce trebuie să facă pe munte, în caz de fracturi. Vor avea de parcurs şi un traseu dificil, de opt ore, cu diferenţe mari de nivel. Ultima zi va fi rezervată concursului, care va ţine 5-6 ore, în care studenţii vor avea de parcurs un traseu cu dificultate medie cu mai multe puncte de verificare a cunoştinţelor şi a calităţilor practice". Toţi lectorii care le vor explica studenţilor tehnicile de salvare pe munte sunt din Oradea. MASH este organizat de Asociația SARTISS, în parteneriat cu SMURD Bihor, Serviciul Județean Salvamont - Salvaspeo Bihor, Asociația Studenților Mediciniști din Oradea, Universitatea din Oradea şi Medimpact.