Peste 70 de lungmetraje și scurtmetraje – filme artistice, documentare și de animație, o selecție a celor mai bune producții maghiare recente și filme-cult îi așteaptă pe cinefili în acest an, între 4 și 8 octombrie, la Filmtettfeszt – Zilele Filmului Maghiar 2023.

Proiecțiile vor avea loc în 16 localități din Transilvania, intrarea este gratuită, iar filmele beneficiază de subtitrare în limba română.

În cadrul festivalului vor rula filme de artă produse în Ungaria, premiate la importante festivaluri internaţionale de profil. În acest an, în cadrul evenimentului, vor avea loc proiecții în 16 localități din țară:  Cluj-Napoca, Arad, Oradea, Timișoara, Satu Mare, Baia Mare, Gherla, Săvădisla, Sibiu, Brașov, Sfântu Gheorghe, Târgu Secuiesc, Covasna, Gheorgheni, Miercurea Ciuc și Odorheiu Secuiesc.

Deschiderea oficială a festivalului va avea loc miercuri, 4 octombrie, de la ora 17.30, la cinematograful clujean Victoria, cu proiecția filmului Control (Kontroll), cel mai de succes film-cult maghiar din ultimele două decenii. Realizat într-o epocă dominată de filmele de artă, cineastul crescut în SUA, cu o experiență în producția de videoclipuri, a adoptat o abordare liberă și îndrăzneață a genurilor. Pentru prima dată, în acest an, publicul festivalului Filmtettfest va putea savura o selecție de cinci scurtmetraje ale cineaștilor din Voivodina, cu o durată totală de peste o oră.

Un alt punct important din programul festivalului este Filmgalop, competiția documentarelor maghiare din Transilvania. Anul acesta, opt tineri talentați își vor prezenta creațiile în sălile de cinema, dar ele vor putea fi vizionate și online timp de câteva zile - votul publicului va avea loc online. Filmele din competiție sunt foarte variate atât din punctul de vedere al (sub)genului, cât și din punct de vedere stilistic – ele reflectă modul complex în care tinerii cineaști transilvăneni gândesc și simt în legătură cu regiunea lor natală.

Premiul Mânzul Șarg, acordat anual în cadrul Zilelor Filmului Maghiar, va fi primit de regizorul clujean Lakatos Róbert.

De asemenea, filmele realizate în tabăra de creație Filmett Workshop care a avut loc în această vară la Sânvăsii, județul Mureș, vor putea fi vizionate în premieră absolută cu prilejul Zilelor Filmului Maghiar. În acest an, tabăra de vară a Asociației Filmtett, care funcționează ca o fabrică de film în miniatură, a produs patru scurtmetraje live action și șase filme de animație, iar ca bonus, echipa de directori de imagine a realizat un studiu propriu de cinematografie, iar echipa de actori a realizat un scurtmetraj pe baza scenariului improvizat și a instrucțiunilor regizorale ale mentorului lor, Hajdu Szabolcs.

Informații detaliate despre programul Zilelor Filmului Maghiar și despre filmele din cadrul acestuia găsiți la adresa www.ro.filmtettfeszt.ro/

Festivalul este organizat de asociația clujeană Filmtett și se află la ediția 23.