Liceul Tehnologic „Horea” Marghita a îmbrăcat săptămâna trecută haine de sărbătoare. Elevii și profesorii au serbat 58 de ani de la înfiinţarea primelor clase cu profil tehnologic pe meleaguri marghitane, prilej de mare bucurie.

 

Programul festiv desfășurat joi, 28 februarie, a debutat cu discursul directorului Remus Mircea Sabău care a prezentat istoricul liceului, principalele proiecte desfășurate în cadrul unității, dar și planurile de viitor care urmăresc să vină atât în întâmpinarea cerințelor elevilor, cât și a personalului şcolii.

„Aniversarea s-a constituit într-un omagiu adus acestei prestigioase organizaţii şi totodată o expresie a sentimentului de respect faţă de generaţiile tinere de elevi care se pregătesc aici pentru muncă şi pentru viaţă. Sărbătoarea a constituit pentru toți un prilej de a împărtăși bucuria lucrurilor de valoare și de a contura perspective noi care vor deveni, prin munca în echipă, realități pe care le dorim. La ceas aniversar, părinți, elevi, profesori dar şi parteneri de seamă au arătat întregii comunități reușitele activității lor comune, ca temelie pentru şcoală și noi speranțe”, a spus, printre altele, directorul liceului.

La manifestătile, dedicate de altfel şi aniversării a 234 de ani de la martiriul lui Horea, mentorul spiritual al şcolii, au fost prezenţi reprezentanţi ai Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor, ai comunităţii locale, reprezentanţi ai mediului academic, profesori, antreprenori şi foşti elevi ai liceului, mulți dintre aceștia elogiind, prin scurte cuvântări, rezultatele obţinute de liceu.

Ziua a debutat cu două simpozioane concurs, desfăşurate în paralel, urmate de un program artistic. 

Este vorba despre simpozionul - concurs „Ştiinţa, casa ta” coordonat de profesoara Violeta Mihail și simpozionul - concurs „Horea-trecut, prezent şi viitor”, coordonat de profesorul de istorie Mihai Deheleanu.  

Unul dintre cele mai aşteptate momente a fost tradiţionala competiţie sportivă „Cupa Horea”, coordonată de profesorul Cristian Chirobocea, constând în partide de fotbal disputate între cele mai bune echipe din şcoală.

Au avut loc, de asemenea, acţiuni de voluntariat şi o campanie de strângere de fonduri pentru sprijinirea unui fost elev al şcolii aflat într-o grea încercare, acţiuni care au constat într-un târg gastronomic şi unul de mărţişoare.

Manifestările cultural-artistice, coordonate de profesoara Iulia Maria Susan, au întregit programul zilei prin două reprezentaţii puse în scenă de elevii şcolii: „Moromeţii” şi „Un pedagog de şcoală nouă”. Copiii talentaţi ai şcolii au susţinut mai multe momente extraordinare de dans, joc şi voie bună, precum şi demonstraţii de lupte. 

Finalul manifestărilor a fost marcat de un eveniment inedit pentru învăţământul marghitean, dar şi pentru cel bihorean, prin lansarea oficială a grupului de voluntari Key Club Marghita, constituit din elevi ai liceului, la iniţiativa consilierului educativ, Gabriela Olimpia Sabău. Lansarea a fost oficiată de către Iuliana Păcurar - guvernatorul Federaţiei Kiwanis România şi Magda Mitraşcă – fondatorul Kiwanis România.

Liceul Tehnologic „Horea” Marghita a început ca Şcoală Profesională de mecanici agricoli, transformându-se apoi în Grupul Şcolar Agricol, iar în final, în 1990, a devenit  Liceul Tehnologic „Horea”.