La Muzeul Țării Crișurilor Oradea - „Cool și fancy: love forever”
Eveniment deosebit, vineri, la Muzeul Țării Crișurilor Oradea. Elevii de la trei licee din Oradea au avut ocazia să afle, de la etnologul și cercetătorul științific Camelia Burghele, despre sărbătorile iubirii, pornind de la cum arătau ele pentru țăranii de odinioară și cum au fost adaptate ulterior de orășeni, la cum arată astăzi.
„Cool și fancy: love forever. Sărbătorile iubirii pentru țărani, orășeni și generația Z” s-a desfășurat sub egida Colocviilor Muzeului Țării Crișurilor și a avut loc în prezența unui public numeros, format din elevi de la Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu”, Colegiul Național „Mihai Eminescu” și Colegiul Național „Onisifor Ghibu”, însoțiți de cadre didactice, precum și din profesori din mediul academic.
Conferința a fost deschisă de prof. univ. dr. Gabriel Moisa, managerul Muzeului Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal.
Autoare a numeroase studii și cărți de specialitate, etnolog și cercetător științific la Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău, dr. Camelia Burghele a susținut o interesantă prezentare a sărbătorilor iubirii, făcînd o paralelă între modul în care acestea erau ținute în lumea satului și cel în care le-au preluat, transformat și adaptat orășenii și „generația Z”. Dar pe lîngă diferențele pe care le-a scos la iveală, a subliniat faptul că, în cele din urmă, fie că celebrăm iubirea în mod tradițional, fie că o celebrăm în mod occidental, „totuși ... ceva leagă (...) cele două tipuri de sărbătoare: dorința de a fi împreună, fie că e vorba de lavița din fața casei, de curtea bisericii sau șura danțului, ori, de partea cealaltă, de mall, de spa, de vacanța exotică sau party-ul din clubul de fițe din centrul orașului”.
Evenimentul a avut loc de la ora 12.00, la sediul Muzeului Țării Crișurilor și a fost realizat în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor, Primăria Municipiului Oradea și Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău.
La finalul colocviului a luat cuvântul și dr. Vasile Todinca, cercetător științific la Muzeul Țării Crișurilor, în cadrul Secției de Etnografie, inițiatorul și organizatorul, din partea instituției muzeale, a evenimentului.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.