Sâmbătă şi duminică, 30-31 august, oraşul de la poalele Munţilor  Apuseni a îmbrăcat straie de sărbătoare, în care distracţia şi muzica au fost pe măsura celor care au ,,invadat'' pur şi simplu piaţa orăşenească, locul desfăşurării celei de-a XIX-a ediţii a Zilelor oraşului Ştei.

Şi de această dată, evenimentele organizate de Primăria şi Consiliul Local Ştei, Casa de Cultură ,,Miron Pompiliu" împreună cu Centrul Judeţan pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Bihor au fost onorate de o prezenţă masivă formată din localnici şi invitaţi.  Sâmbătă, la statuia lui Miron Pompiliu a avut loc un ceremonial religios în cadrul căruia preoţii oraşului au ţinut o slujbă de pomenire a poetului şi cărturarului şteian. Elevii de la Colegiul Naţional ,,Avram Iancu'' şi Şcoala Gimnazială ,,Miron Pompiliu'' au susţinut un program artistic, după care s-au depus jerbe la statuia lui Miron Pompiliu.  Din lumea politică şi administrativă au fost prezenţi senatorii Gavrilă Ghilea şi Cristian Bodea, Cornel Popa, preşedintele Consililui Judeţean, Cornel Popa, preşedintele Consililui Judeţean Bihor, primari şi viceprimari din oraşele şi comunele învecinate, precum şi directori de la instituţiile de învăţământ de pe raza oraşului, dar şi investitori locali.

Şedinţa festivă a Consiliului Local

Duminică, după primirea oficială a delegaţiilor străine şi a invitaţilor a avut loc, la Casa de Cultură ,,Miron Pmpiliu", Şedinţa Festivă a Consiliului Local Ştei, care a avut pe ordinea de zi cuvântul primarului Iulian Balaj, mesajele către invitaţi, precum şi premierea celor patru cupluri, Zanc Gavril şi Elena, Toma Ioan şi Firoanda, Miclea Ioan şi Marta, Copil Mihai şi Ana, care şi-au sărbătorit ,,Nunta de Aur". A fost decernat titlul de Cetăţean de Onoare al oraşului Ştei unor personalităţi marcante din viaţa urbei de la poalele Munţilor Apuseni care au făcut cunoscut numele acestuia pe meleagurile ţării, dar şi a Europei. Astfel, într-un cadru festiv ing. Iulian Balaj a înmânat diplome preotului Robert Romulus Popa, protop de Milano; prof. univ. dr. Liviu Anton, de la Universitatea Politehnică Timişoara, prof. Marilen Gabriel Pirtea, rector la Universitatea de Vest Timişoara; fostului fotbalist şi fost vicepreşedinte al Ligii Profesioniste de Fotbal, Alexandru Ioan Boc, fost component a naţionalei Române de fotbal; balerinului Edward Clug, director artistic al baletului la Teatrul de Stat din Maribor; Dr. Paul Pătroi, medic în Germania. După alocuţiunea primarului Iulian Balaj au mai luat cuvântul senatorul Gavrilă Ghilea, prof. Cornel Popa, preşedintele CJ Bihor, Csige Tamas, primarul oraşului Hajdudorog (Ungaria), Marinel Văcăraşu, din partea primăriei comunei Drajna, jud. Prahova.

Tradiţie, cultură, muzică şi distracţie

În holul Casei de Cultură „Miron Pompiliu" Ştei s-a putut viziona pe durata întregii săptămâni o expoziţie de Artă Populară, cu exponate tradiţionale provenite din Depresiunea Beiuşului, care s-a bucurat de o largă apreciere a vizitatorilor. Sâmbătă a fost o zi mai specială pentru tineri, şi nu numai, deoarece ritmurile muzicii au făcut ca ringul de dans să fie neîncăpător, la discoteca în aer liber. Duminica, şteienii au putut aprecia Parada portului popular, urmată de un bogat program artistic şi încheiat de renumita trupă Semnal M, care a antrenat la dans toate categoriile de vârstă. La final, cerul a fost invadat de un superb foc de artificii, care a pus punct unor zile deosebit de reuşite pentru toţi locuitorii din Depresiunea Beiuşului.