Beiușenii au aniversat, joi, 19 aprilie, 99 de ani de la intrarea triumfătoare a armatei române, în frunte cu maiorul Gheorghe Rasoviceanu, în Beiușul eliberat. Jertfa bravilor ostași români eliberatori a fost omagiată de beiuşeni printr-o adunare festivă și prin ceremonia depunerii de coroane la Monumentul Martirilor Bihorului, Ioan Ciordaş și Nicolae Bolcaş.

La eveniment au participat deputații Gheorghe Bogdan și Gavrilă Ghilea, senatorul Cornel Popa, vicepreședintele Consiliului Județean, Ioan Mang, Ioan Mihaiu, prefectul județului Bihor, Ilie Bolojan, primarul municipiului Oradea, consilierii municipali beiușeni, unii conducători de instituții și unități economice locale, consilieri județeni, primari și viceprimari din zonă.

Manifestările dedicate aniversării celei de-a 99-a borne a libertății Beiușului au debutat la ora 11.00, Sala Mare a Primăriei, găzduind adunarea festivă a autorităților municipale. După intonarea Imnului de Stat, au fost oficiate două ceremonii religioase, prima, de un sobor de preoți ortodocși, cea de-a doua, de un altul format din clerici greco-catolici. A urmat o serie de cuvântări, profesorul Cristian Țoța, directorul Muzeului Municipal Beiuș, și primarul Petru Mlendea-Căluș evocând contextul istoric în care, la 19 aprilie 1919, urbea a fost eliberată pentru totdeauna de sub nedreapta și vremelnica stăpânire străină.

Rând pe rând, politicienii invitați au ținut discursuri, dintre aceștia remarcându-se Ioan Mang, vicepreședintele Consiliului Județean Bihor vorbind despre necesitatea unei mai strânse colaborări între autoritățile locale și cele județene în vederea atingerii unor obiective importante pentru comunitatea beiușeană și pentru localitățile limitrofe, printre proiectele menționate numărându-se finalizarea lucrărilor de modernizare a Drumului Național 76 și înființarea unui parc industrial în oraș.

Manifestările aniversare au continuat cu lansarea a două volume, primul, intitulat „Centenarul Unirii. Contribuția bihorenilor la actul istoric de la 1 Decembrie 1918”, avându-l drept autor pe reputatul istoric Viorel Faur, în timp ce Elena-Olivia Ojică a venit în fața publicului cu o carte ce evocă trecuta atmosferă beiușeană: „Ecouri dintr-un secol apus”.

Un scurt spectacol folcloric a făcut legătura cu cea de-a doua parte a festivității aniversare, asistența aplaudând evoluțiile îndrăgiților interpreți Mirela Mănescu și Leontin Ciucur.

A urmat un nou moment emoționant, poetului Nicolae Brânda, membru al Uniunii Scriitorilor din România, și baritonului Ștefan Ignat, manager-director general al Operei Naționale București, fiindu-le acordat titlul de Cetățean de Onoare al Municipiului Beiuș.

Pentru a aduce un omagiu eroilor ce s-au jertfit pentru libertatea și unitatea națiunii române, cei prezenți s-au îndreptat spre Monumentul Martirilor Ioan Ciordaș și Nicolae Bolcaş, unde a avut loc ceremonia depunerii de coroane. La finalul manifestărilor dedicate Zilei Municipiului Beiuș, Corala „Beiusensis” a susținut un recital care a cuprins piese cu tematică patriotică și religioasă.