Ziua Națională a Franței a fost sărbătorită ieri, la Oradea, printr-o serie de manifestări culturale organizate de Asociaţia Naţională Cultul Eroilor „Regina Maria”.

Programul a debutat la ora 11.00, cu depunerea unei jerbe de flori la placa comemorativă a generalului Henri Mathias Berthelot de la Gara Oradea, placă dezvelită anul trecut, în decembrie. Pe placă se menţionează că generalul Henri Mathias Berthelot, cetăţean de onoare al României şi membru de onoare al Academiei Române, a fost prezent la Oradea pe 29 decembrie 1918 şi i-a îndemnat pe orădeni „să aştepte conferinţa de pace de la Paris (1919-1920), deoarece se face dreptate tuturor popoarelor după principiile wilsoniene ale autodeterminării naţionalităţilor din imperiile multinaţionale”.

În continuare, la Monumentul Eroilor Francezi din Parcul 1 Decembrie, a avut loc o slujbă de Te Deum oficiată de părintele Mircea Ioniță, capelanul Garnizoanei Oradea, urmată de depunerea unor coroane de flori la monument. Programul a continuat cu depunerea unor jerbe de flori la bustul geografului Emmanuel de Martonne din Parcul 1 Decembrie, după care cei prezenți s-au deplasat la Prefectura Bihor, unde s-a desfășurat simpozionul cu tema „Personalități franceze care au contribuit la înfăptuirea Marii Uniri”. Moderatorul evenimentului a fost col. (r) ing. Dan Poinar, președintele Filialei Bihor a Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria”.

Prof. univ. dr. Dumitru Preda a vorbit cu această ocazie despre „Relațiile româno-franceze de la începutul secolului al XX-lea până la integrarea în UE și NATO”, iar prof. univ. dr. Gabriel Moisa a făcut o prezentare interesantă a geografului Emmanuel de Martonne, omul care a pus România Mare pe hartă. Născut la 1 aprilie 1873, Emmanuel de Martonne a fost un geograf şi pedagog francez, fondator al şcolii franceze moderne de geopolitică şi al geografiei umane, cunoscut în România interbelică pentru contribuţiile pe care le-a avut la trasarea graniţelor României Mari, precum şi la studierea riguroasă, pentru prima dată în istoria ştiinţei, a geografiei Românei şi a Munţilor Făgăraş, de a căror frumuseţe sălbatică a fost impresionat. În semn de recunoaştere a multiplelor sale merite, Academia Română l-a ales membru de onoare în 1912.

Simpozionul a fost frumos completat cu un eveniment editorial. Este vorba despre lansarea cărții „Generalul Henri Mathias Berthelot, prima vizită în Ardeal după Marea Unire (1918-1919), semnată de col. (r.) dr. Constantin Moșincat. Invitați să vorbească despre carte au fost prof. univ. dr. Dumitru Preda și col. (r) Alexandru Rus Vid.

Manifestările dedicate Zilei Naționale a Franței au fost organizate de Asociaţia Naţională Cultul Eroilor „Regina Maria”, prin col. (r)., ing. Dan Poinar, președinte, în colaborare cu Universitatea Oradea, Direcția Județeană pentru Cultură Bihor, Asociația Națională a Cavalerilor de Clio și Fundația Franco-Română.