Mii de orădeni au ieşit din case sâmbătă, 3 iulie, pentru a participa la evenimentul European Noaptea Muzeelor, desfăşurat pentru prima oară de la debutul pandemiei Covid-19. Oamenii au vizitat principalele expoziţii anunţate de organizatori, animând străzile până târziu în noapte.

Cei care au ales să vină de la începutul programului la instituţiile şi bisericile care şi-au deschis porţile au aşteptat la cozi, accesul fiind permis doar în grupuri de maximum 20 de persoane. Unul dintre cele mai căutate obiective a fost Palatul Baroc unde, la ora 22.00, deja vizitaseră etajul I, recent renovat, 1.400 de persoane. De altfel a fost pentru prima dată când palatul a putut fi vizitat la de debutul lucrărilor de restaurare, iar rezultatul a impresionat publicul. Principalul punct de atracţie a fost încăperea unde au locuit, pentru două zile, împăratul Franz Joseph şi cu regina Elisabeta, Sisi, în primăvara anului 1857. Vizitatorii au putut admira şi tablouri impresionante, de la galeria dedicată episcopilor romano-catolici la portete ale membrilor casei imperiale sau picturi rare, ca tabloul atribuit pictorului italian renascentist Giovanni Bellinni.
Basilica Romano-Catolică şi Catedrala Greco-Catolică Sfântul Nicoale s-au bucurat, de asemenea, de atenţia orădenilor, cea din urmă prezentând, în premieră absolută, o  expoziția de artă sacră, cuprinzând exponate valoroase din secolele XVIII-XX ale Eparhiei, dar şi un fragment de iconostas (Ușile Împărătești) din Dumbrava (secol XIX), prăznicare și icoane din colecția Catedralei Sfântul Nicolae (secol XIX-XX), icoane din parohia Săuca (secol XVIII). La catedrala Sfântul Nicolae a fost deschisă şi cripta de sub altar, pentru rugăciune la mormintele iluștrilor canonici și episcopi de Oradea Mare.
Cozi mari au fost şi la Casa Darvas-Roche unde, din pricina numeroşilor doritori, programul de vizitare a fost prelungit până la ora 24.00 deşi, iniţial, fusese anunţat până la ora 22.00.
Orădenii au fost curioşi de programul Muzeului Naţional Militar „Regele Ferdinand I”, Filiala Oradea, unde, chiar dacă nu s-au putut admira expoziţiile, au fost organizate demonstraţii de mânuire de arme şi cântece ostăşeşti.
De departe cel mai vizitat obiectiv a fost Muzeul Ţării Crişurilor, unde atenţia vizitatorilor s-a împărţit între Vivariu, preferatul celor mici, îmbogăţit cu expoziţia de tarantule, şi expoziţia permanentă de Ştiinţe ale Naturii. Curioşii au pătruns în Tunelul Timpului şi au explorat evoluţia planetei Pământ, de la primele forme de viaţă apărute pe Terra, până la apariţia omului şi a primelor sale habitate. Reproduceri după peşteri, bordeie, schelete de mamut, urşi şi dinozauri, imagini 3 D, ritualuri, roata timpului, dar şi atelierele de meşteşuguri, exponatele rare cu podoabe, numismatică, sau camera dedicată perioadei medievale au stârnit curiozitatea orădenilor. Porţile MTC au rămas deschise şi după ora 24.00. La jumătate de oră după miezul nopţii, vizitatorii nu părăsiseră încă incinta, iar copiii şi cei care vizionaseră deja expoziţiile au ales să-şi oprească paşii în dreptul fântânii arteziene animată şi iluminată multicolor.