Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, însoţit de secretarul de stat George Turtoi şi de directori din instituţiile din subordine, s-a întâlnit, ieri, cu fermieri şi primari din zona Tinca şi a vizitat câteva proiecte finanţate prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2007-2013. Vizita în Bihor, care continuă şi azi, face parte din Caravana de promovare a finanţărilor pentru perioada 2014-2020.

În vederea promovării Rețelei Naționale de Dezvoltare Rurală și înregistrării de noi membri, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, se află, timp de două zile, în județul Bihor. După vizite similare în Timiş, Arad şi Satu Mare, ministrul Daniel Constantin a venit în Bihor să le prezinte fermierilor şi primarilor oportunităţile de finanţare pentru perioada 2014-2020. Printre cei care îl însoţesc se numără: secretarul de stat George Turtoi, Bogdan Alecu - director al Direcţiei Generale de Dezvoltare Rurală, Iulian Bucătaru - director general adjunct al AFIR şi Traian Bodea - directorul adjunct al ANIF. Programul de ieri al ministrului a inclus vizite la Tulca, Nojorid şi Sîntion, precum şi o întâlnire cu fermierii şi cu primarii din zona Tinca şi alta cu cei din zona Oradea. La Tulca, au fost vizitate silozurile pentru cereale cu o capacitate de depozitare de 20.000 de tone realizate de Ioan Robert Erdei, cu finanţare PNDR. Valoarea investiţiei este de 3,9 milioane euro. Erdei deține și lucrează în arendă peste 2.000 ha teren arabil. La Nojorid, a fost vizitată fabrica de procesare a cărnii Andromi, care are o capacitate de procesare de 17 tone de carne/zi. Proiectul de extindere a fabricii, finanţat prin PNDR, este de aproape 4 milioane euro. Un alt obiectiv vizitat a fost Căminul de bătrâni de la Sîntion, comuna Borş. La Casa de Cultură din Tinca, ministrul Daniel Constantin s-a întâlnit cu fermierii, edilii şefi din zonă, dar şi cu reprezentanţii Asociaţiei GAL Euro-Crişana. "Peste 400 milioane de euro au fost contractaţi în judeţul Bihor", a menţionat Daniel Constantin, adăugând că Bihorul este judeţul cu cel mai mare număr de tineri instalaţi la ţară. "Am realizat un progres în Agricultură, pentru că am avut sursă de finanţare importantă.

Am câştigat net odată cu aderarea la Uniunea Europeană", a adăugat ministrul. Potrivit acestuia, în ultimii doi ani România a reuşit să exporte mai mult decât a importat. În prezentarea făcută PNDR 2014-2020, ministrul Agriculturii a precizat că în jur de 900 milioane euro pot fi accesate în acest an. "Din martie am început să deschidem sesiuni de depuneri de proiecte. Trebuie să dezvoltăm mai mult sectorul de producţie, pentru a face faţă celor din zona de procesare", a precizat ministrul. Totodată, el a anunţat că, în aceste zile, se scrie strategia pentru GAL-uri, fiind disponibile finanţări pentru proiecte inovative, cum ar fi cadastrarea sau pieţele agro-alimentare. Pe de altă parte, el le-a atras atenţia celor care vor să obţină finanţări prin PNDR că se acordă punctaje suplimentare celor care includ procesarea în proiectele lor. De asemenea, cei care se constituie în cooperative vor fi stimulaţi suplimentar cu 20% din finanţare. Pentru pomicultură, măsură lansată săptămâna trecută, finanţarea nerambursabilă poate ajunge până la 70% din suma totală. Primarul comunei Tinca, Teodor Coste, a menţionat că pentru noul PNDR are pregătite două proiecte, care vizează modernizarea străzilor şi dotarea grădiniţei. „Am dori să găsim fonduri şi pentru modernizarea pieţei agro-alimentare", a mai precizat edilul şef. Prezent la întâlnire, deputatul PSD Ioan Sorin Roman a ridicat mai multe probleme cu care a fost sesizat de fermierii din zonă: vânzarea terenurilor, Ordonanţa 3, cadastrare, drumurile agricole, condiţiile artificiale etc. De asemenea, cei prezenţi au fost interesaţi de posibilităţile de dezvoltare a afacerilor pe care le au, dar şi de plata subvenţiilor pe cap de animal. Vizita în judeţul Bihor continuă azi, cu deplasări la Lăzăreni, Băile 1 Mai, Auşeu şi Groşi.