Ziua de 3 octombrie 2021 va rămâne întipărită în memoria credincioșilor și a preotului Ciprian Mega, parohul Bisericii „Sfântul Spiridon” din Oradea. În Duminica a 19-a după Rusalii, a avut loc slujba de târnosire a lăcașului de cult, situat lângă Spitalul Municipal.

Noua biserică din cartierul Rogerius din municipiul Oradea poartă un dublu hram: Sfântul Ierarh Spiridon, Episcopul Trimitundei, mare făcător de minuni, și Sfântul Ierarh Ioan Maximovici, considerat de către creștinii ortodocși de pretutindeni ca fiind unul dintre cei mai mari sfinți ai secolului XX.

Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Ortodox Român al Ungariei, a fost prezent la eveniment alături de Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Ortodox al Oradiei. 

„De azi înainte, dragi credincioși, aveți aici, la Oradea, o nouă biserică, o poartă a Cerului, o frumoasă casă a Domnului, care e închinată celor doi sfinți mari ai Bisericii noastre... Fie în bucurie, fie în necaz, să alergați la această casă a Domnului și să îl chemați în ajutor pe Dumnezeu, dar și pe sfinții săi ocrotitori. Cu toate vremurile grele pe care le trăim, cu toate spaimele prin care trecem, dacă aveți credință, veți afla pace în sufletele dumneavoastră”, le-a spus PS Siluan credincioșilor prezenți, printre aceștia numărându-se și fostul fotbalist Mihai Neşu, care conduce o fundaţie ce sprijină tratarea copiilor cu dizabilităţi.

Episcopul românilor ortodocși din Ungaria le-a reamintit acestora despre evenimentul programat seara, de la ora 19.30: avanpremiera filmului „Glasul care strigă-n pustie”, în regia preotului Ciprian Mega, numit paroh la Biserica „Sf. Spiridon” la începutul anului 2018. Evenimentul a avut loc în Parcarea Rogerius din fața Spitalului Municipal, cu respectarea reglementărilor în vigoare privind combaterea răspândirii SARS Cov 2.

Filmul este bazat pe un scenariu inspirat din viața părintelui Gheorghe Calciu Dumitreasa.

În România comunistă, un preot ortodox, fost deținut politic, devine singurul glas care se aude într-o tăcere apăsătoare. Predicile sale constituie o revoluție spirituală și o chemare către o revigorare națională. Ierarhia Bisericii îl trădează, iar Statul ateu îl aruncă în pușcărie. Părintele Gheorghe Calciu Dumitreasa devine simbolul rezistenței în fața demonului cu chip ideologic.

Din distribuție fac parte actorii: Costel Cașcaval, Dorel Vișan, Lucian Ifrim, Ela Ionescu, Mihnea Moldoveanu, Cristian Bota, Ovidiu Cuncea, Sorin Tofan, Șerban Borda, Andrian Locovei și Mihaela Gherdan.

Filmările au avut loc în Oradea, în luna iulie 2021, și au durat 13 zile.