Prin bunăvoinţa unei Fundaţii din Insula Jersey, Secţia de oftalmologie din Policlinica Spitalului Judeţean a fost dotată cu trei aparate performante în valoare de peste 15.000 de euro. Cu ajutorul lor, conform Mihaelei Coroi, se vor putea identifica din timp defectele funcţionale şi structurale ale ochiului, evitându-se orbirea.

Echipamentele donate au fost în număr de trei: un Heidelberg Retinal Tomograph (HRT), un Medmont Corneal Topographer şi un ecograf A + B, care vor ajuta persoanele din Oradea, care suferă de diferite afecţiuni oculare, să fie depistate mult mai devreme şi mai precis. "Fundaţia "Mustard Seed" din Insula Jersey a vrut să facă această donaţie unei unităţi medicale care să se folosească de ele, aşa că ne-a contactat pe noi, cei de la Fundaţia "Încrederea". Am luat legătura cu dr. Mihaela Coroi, care ne-a spus că este mare nevoie de aceste aparate aici, aşa că am decis să ne implicăm şi să facilităm realizarea acestei donaţii", a spus Radu Ioan de la Fundaţia "Încrederea", ale cărui afirmaţii au fost întârite şi de Rose Helie de la Fundaţia "Mustard Seed": "Avem organizaţii caritabile cu care colaborăm în mai multe ţări, dar ne-am orientat spre România, pentru că aici fundaţiile se implică mai mult şi pentru că am dorit ca aceste aparate să fie folosite efectiv şi să ajute în mod real oamenii".

Cel mai frumos cadou

Cea mai bucuroasă de aparatura primită a fost dr. Mihaela Coroi, cea care va lucra cu ele. "Pentru noi şi pentru pacienţi este cel mai frumos cadou de Moş Nicolae. Cu ajutorul acestor echipamente se poate scana şi monitoriza glaucomul şi pot fi observate atât defectele funcţionale, cât şi cele structurale ale ochiului. Topograful corneean ne arată anomaliile de curbură ale corneei, ajutându-ne să evităm orbirea", a spus, pentru Crişana, oftalmologul Mihaela Coroi. Conform aceleiaşi surse, ecograful A + B nu este singurul de la Judeţean, dar este bine că va exista unul şi în Policlinică pentru că în acest fel se va evita trimiterea pacienţilor la Spital. Cele trei aparate nu necesită prea multe pregătiri de specialitate, astfel că medicii oftalmologi speră să le poată pune în funcţiune, treptat, de la începutul anului viitor.