Muzeul Ţării Crişurilor va putea fi din nou admirat - „Pașii revenirii acasă”
Prima expoziţie permanentă din noul sediu al Muzeului Ţării Crişurilor – Lapidariul - a fost inaugurată ieri, în cadrul unei conferinţe de presă. Expoziția se află la dispoziţia publicului începând de astăzi, 25 august, la demisolul noului sediu al instituției muzeale.
Incursiune în noul spațiu expozițional
Cu toate împrejurările nefericite generate de actualul context epidemiologic, care a afectat profund inclusiv viaţa culturală a societăţii, cea mai importantă instituţie muzeală din acest areal geografic îşi onorează promisiunea făcută publicului său. Muzeul Ţării Crişurilor deschide, începând din această toamnă, primele expoziţii permanente amenajate în noul sediu, de pe strada Armatei Române nr. 1/A. Astfel, începând din 24 august şi până la finele lunii septembrie, respectând termenul contractual, va fi inaugurată o parte din circuitul expoziţional pe care Muzeul şi l-a propus să-l pună la dispoziţia vizitatorilor, constând în expoziţiile permanente ale secţiilor de Ştiinţele Naturii şi Arheologie-Istorie, de la demisol şi etajul I, care pun în valoare piese de excepţie din vastul patrimoniu mobil al instituţiei orădene.
Incursiunea în noul spațiu expozițional de la etajul I al MTC se va realiza etapizat, sub forma unor conferințe de presă, desfășurate sub genericul „Pașii revenirii acasă”. Amenajat după proiectul arhitectului maghiar Wagner Péter, etajul I se va prezenta publicului vizitator sub forma unui ansamblu unitar, ce va încorpora secțiile Științele Naturii, Arheologie și o parte a celei de Istorie.
„Acești «Pași spre revenirea acasă» înseamnă, în acest moment, introducerea expozițiilor permanente treptat și, în al doilea rând, readucerea patrimoniului pe care îl deținem către public. În sfârșit, va putea fi din nou admirat. În termen de o lună, etajul I va fi predat în totalitate...”, a spus Aurel Chiriac, directorul Muzeului Țării Crișurilor, ieri, în deschiderea conferinței de presă.
La întâlnirea cu jurnaliștii a fost prezent și Pásztor Sándor, președintele Consiliului Județean Bihor, precum și vicepreședintele Ioan Mang, prin implicarea cărora în anul 2016 s-a reușit deblocarea situaţiei contractuale între CJ Bihor şi firma Selina, fiind semnat contractul de lucrări cu firma Euras SRL Satu Mare, pentru restul de executat din contractul inițial (în urma licitației organizate).
„Suntem după patru ani în care aproximativ zece milioane de euro au fost şi sunt investiţi în Muzeul Ţării Crişurilor. Discutăm de bugetul judeţului, de proiectul pe POR de peste 5 milioane de euro, de proiectul Ro-Hu de 2,7 milioane de euro. A fost un efort foarte mare, nu numai financiar. Munca specialiştilor de aici este de remarcat”, a punctat Pásztor Sándor la conferința de presă.
În continuare, a luat cuvântul Ioan Mang, care a arătat că este una din cele mai mari realizări pe care le-a avut un muzeu în România. „Este un edificiu de cultură important pentru locuitorii judeţului, dar şi pentru toţi cei care vin să ne viziteze. Ne vom bucura să vedem cum se termină această clădire şi îmi doresc să pot semna şi finalizarea acestui proiect”, a precizat Mang.
În mandatul 2016-2020, CJ Bihor a asigurat finanţarea continuă a lucrărilor de funcţionalizare în regim normal a Muzeului Ţării Crişurilor în noul său sediu de pe strada Armatei Române nr. 1/A. Astfel, în decembrie 2017, a fost semnat contractul de finanţare între Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţia Publică și a Fondurilor Europene (Autoritate de management ADR Nord-Vest) şi CJ Bihor, pentru proiectul „Reparații capitale și amenajări interioare sediu nou – Muzeul Țării Crișurilor Oradea – lucrări de amenajare incintă și amenajări speciale de muzeu” (lucrări de amenajări exterioare și amenajări expoziții: parter - lapidariu, etajul I - expoziţiile permanente ale secţiilor Ştiinţele Naturii, Arheologie şi Istorie şi corpul A1 - secţia Artă), implementat în cadrul Programului Operaţional Regional 2014-2020 şi având valoarea de 21,65 milioane de lei.
Pe parcursul anilor 2018-2019, au fost organizate licitaţii, a fost întocmit proiectul tehnic şi au demarat lucrările de amenajare a expoziţiilor permanente de la etajul I şi corpul A1 ale Muzeului (Secţia Artă - „Artişti orădeni din perioada interbelică”, „Pictori şi sculptori orădeni din colecţia Muzeului Ţării Crişurilor” şi „Donaţia Iosif Fekete”).
De asemenea, la demisol, a fost dat în funcţiune vivariul (din cadrul Secţiei Ştiinţele Naturii), compus din două săli de acvarii şi terarii, ce adăposteşte peste 60 de specii de vietăţi.
Un muzeu etalon
Lucrările de reabilitare şi refuncţionalizare a noului sediu, dar şi a spaţiilor exterioare aferente imobilului au continuat într-un ritm alert, iar în mai 2019, a fost lansat un nou proiect pentru dotări interioare şi realizarea circuitelor expoziţionale de la etajele II (secţiile Istorie şi Artă) şi III (secţia Etnografie), de data aceasta pe o altă axă de finanţare europeană – RO-HU 446 Cross Border Education Center of Cultural and Historical Heritage. Proiectul are perioada de implementare din 2019 până în 2022, iar valoarea totală de 2,995 de milioane de euro, din care 2,4 milioane de euro reprezintă contribuţia Uniunii Europene, 360.000 de euro contribuţia Statului Român, iar 286.000 de euro finanţarea din partea CJ Bihor.
Încheierea primei etape de amenajare a traseului expoziţional din cadrul proiectului finanţat prin POR prevede prezentarea şi deschiderea pentru public a expoziţiilor permanente de la etajul I al Muzeului. Odată atins acest deziderat, Muzeul Ţării Crişurilor a lansat un proiect cultural, care se derulează în perioada august-septembrie 2020, şi care se compune din etape ce vizează inaugurarea primelor expoziţii permanente şi a noilor depozite ale secţiilor.
„Ne-am propus ca inaugurarea etajului I să aibă loc în luna mai a acestui an, însă pandemia a generat o întârziere de patru luni, deoarece partenerul din Ungaria, care realizează lucrările pentru dotările expoziţionale, a trebuit să respecte restricţiile carantinei din ţara de origine. Este şi motivul pentru care am considerat necesar să intrăm, treptat, în circuitul expoziţional local, naţional şi internaţional, începând din toamna acestui an. Răspundem, astfel, şi dorinţei orădenilor de a funcţiona din nou”, a menționat Aurel Chiriac.
Lapidariul, prima expoziţie permanentă din noul sediu al MTC, va sta la dispoziţia publicului începând de astăzi, 25 august, la demisolul noului sediu al Muzeului. Urmând acelaşi tipar, celelalte expoziţii permanente, ale Secţiilor Ştiinţele Naturii şi Arheologie-Istorie, vor fi prezentate în cadrul unor conferinţe de presă şi, ulterior, deschise publicului pe parcursul lunii septembrie.
„Lapidariul, pe care îl inaugurăm azi, este o realizare specială, care încearcă să prezinte civilizaţia şi mediul natural de aici. Pietrele expuse au făcut parte din anumite monumente ruină, reconstituite grafic sau în machete şi prezentate într-un montaj video, pe un ecran apropiat. Ca noutate, Lapidariul prezintă şi reconstituiri de fresce de la începutul Evului Mediu. Întregul concept tematic aparţine specialiştilor de la muzeu, dar este şi rezultatul unei experienţe importante, deoarece colegi de-ai noştri au vizitat timp de doi ani cele mai importante muzee din Germania şi Franţa. Tehnologia însoţeşte peste tot, în muzeu, vizitatorul, în fiecare sală avem touchscreen-uri, cu informaţii în trei limbi: română, maghiară și engleză. Ceea ce veți vedea aici este rezultatul unei munci de colectiv extraordinară și al unei munci ce aparține unor specialiști care au știut să gândească un muzeu al mileniului al treilea”, a precizat Chiriac la conferința de presă. A urmat vizitarea Lapidariului, dar și a noilor depozite din cadrul tuturor secțiilor (Științele Naturii, Istorie, Artă, Etnografie), care adăpostesc cele 478.735 de obiecte de patrimoniu deținute de instituția muzeală orădeană.
După inaugurarea Lapidariului, urmează ca secțiile Științele Naturii și Arheologie/Ev Mediu să fie deschise pe 8, respectiv 17 septembrie. Arhitectura celor 3.000 de metri pătrați de la etajul I al Muzeului Țării Crișurilor a fost astfel concepută încât să includă nu doar dispunerea pereților separatori, ci și mobilierul, vitrinele și alcătuirea spațiilor expoziționale cu tehnologia aferentă.
Încheierea acestei prime etape a procesului de realizare a spaţiilor expoziţionale respectă prevederile contractului de finanţare europeană şi va fi urmată de deschiderea celorlalte expoziţii permanente, de la etajele II şi III ale noului sediu. Inaugurarea acestora va avea loc, etapizat, pe parcursul anului viitor şi până în mai 2022, termenul final de implementare al celui de-al doilea proiect, RO-HU, prin care se asigură finanţarea amenajărilor expoziţionale ale noului muzeu, care va deveni, astfel, unul dintre etaloanele de urmat în lumea muzeală europeană.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.