Muzeul Ţării Crişurilor găzduieşte timp de o lună o expoziţie unică, dedicată marelui diplomat Nicolae Titulescu. Vernisată în urmă cu o lună în Bucureşti, expoziţia ajunge la Oradea stabilind o premieră naţională, şi va fi itinerată în mai multe oraşe importante din România.

Expoziţia Nicoale Titulescu, lider al diplomaţiei româneşti şi europene, este un omagiu biografic ce include documente și fotografii de epocă originale cu privire la viața, activitatea diplomatică și cariera politică a lui Nicolae Titulescu, aflate în patrimoniul instituțiilor ce și-au unit forțele în acest demers cultural de excepție. Aceste instituţii,

Muzeul Municipiului București, Fundația Europeană Titulescu, Ministerul Afacerilor Externe, prin Unitatea Arhive Diplomatice şi Arhivele Naționale ale României, aduc în faţa publicului obiecte care sunt expuse în premieră absolută, de la brevete, distincţii, obiecte personale, la paşapoarte diplomatice, sau acte foarte importante, prezentate în original, cum sunt Convenția pentru definirea agresiunii (1933) sau Pactul Antantei Balcanice.
Printre invitaţii vernisajului care a avut loc miercuri, 12 aprilie, s-a aflat preşedintele Fundaţiei Europene Titulescu, fostul om politic Adrian Năstase.

„Vorbim despre trecut cu gândul la prezent. Cred că putem învăţa foarte mult din perioada interbelică. Pentru că, privind spre Est, vedem astăzi care sunt efectele politicilor revizioniste”, a spus Adrian Năstase. Acesta a evocat personalitatea lui Nicolae Titulescu, punând constant accentul pe efortul diplomatic depus „în perioada în care războiul era interzis în dreptul internaţional”. Discursul lui Adrian Năstase a pus accentul pe legătura dintre atunci şi acum, acest acum pe care-l trăim în tensiune. „Nu putem să acceptăm un război de agresiune din partea niciunei ţări care are politici revizioniste”, a spus Năstase.
Detalii despre exponate a oferit curatorul expoziţiei, Adina Renţa. „Unele dintre exponate sunt expuse public pentru prima dată, cum sunt actele originale Pactul de organizare al Micii Înțelegeri, semnat la Geneva, la 16 februarie 1933, Convenția de definire a agresiunii, încheiată la Londra, la 3 iulie 1933, și Pactul Antantei Balcanice, semnat la Atena, la 9 februarie 1934. Altele au fost restaurate special pentru această expoziţie”, a spus curatoarea. „Regăsim aici costumul de diplomat al lui Nicolae Titulescu, dar şi lasta şi drapelul de pe sicriul în care trupul neînsufleţit al marelul diplomat s-a întors acasă”, a mai arătat Renţea. Mai pot fi observate bicornul de diplomat, cărți de vizită, tabachere, ciocănelul folosit în calitate de președinte al Adunării Generale a Societății Națiunilor, precum și însemne oficiale ca Steaua României, de Pace, în grad de Mare Ofițer, acordată de Regele Carol al II-lea, sau medalia oficială a primei adunări a Societății Națiunilor.

Anul 2022 a fost oficial numit Anul Titulescu. Iar expoziţia vernisată astăzi face parte dintr-un şir de evenimente care au loc la nivel naţional în toate provinciile din România”, a subliniat şi managerul Muzeului Ţării Crişurilor, Gabriel Moisa.
Orădenii au la dispoziţie o lună pentru a admira expoziţia.