Sala Polivalentă a Universității din Oradea a devenit vineri seara neîncăpătoare pentru sutele de curioși care i-au trecut pragul pentru a se informa la standurile care au fost puse la dispoziție de reprezentanții liceelor orădene și facultăți din cadrul Universității Oradea.

 

Dar încă înainte de a trece pragul Sălii Polivalente a Universității Oradea, în curtea acesteia a fost organizat un atelier interactiv muzical, unde puteai încerca tobele africane Djembe, iar cei mici puteau alege dintre mai multe jocuri din lemn, Jenga, aruncarea săculeților de nisip la țintă, sau explorarea mașinii și motocicletei de pompieri, de care s-au arătat foarte încântați, în special de semnalele acustice ale acestora.

Dintre liceele prezente la eveniment putem aminti CN „Mihai Eminescu” reprezentat de elevii „Modus Vivendi Oradea”, care au împărtășit vizitatorilor curiozitatea pentru robotică și domeniul STEAM, făcând demonstrații cu roboți, elevi de la CN „Emanuil Gojdu”, au reprezentat „Logiscool”, un club orădean unde copiii dobândesc cunoștințe în programare și își dezvoltă abilități esențiale, cum ar fi gândirea logică și critică, concentrarea și creativitatea în timp ce se joacă cu cele mai actuale instrumente digitale.

„Robotics Club Oradea” a pus la dispoziția pasionaților de robotică roboți de lupte de tip Sumo Mini și Sumo Mega, care puteau fi manevrați din telefonul atașat acestora, copiii fiind foarte încântați evident.

Au fost standuri unde au putut fi urmărite experimente de laborator sau călătorii în lumea virtuală. Un tânăr student a folosit câteva lămâi pentru a le explica celor mici cum circulă curentul electric. La un alt stand au putut vedea la microscop o varietate de insecte sau urmări cum plantele așezate în apă în eprubete produc bule de oxigen.

Au fost prezenți la eveniment și studenți de la specializarea Autovehicule Rutiere, a Facultății de Inginerie Managerială și Tehnologică (IMT) - Universitatea din Oradea, care au obținut locul II la Concursul Internațional Studențesc Kart Low Cost 2024, aceștia punând la dispoziția vizitatorilor cele două karturi construite de ei. Studentul masterand George Octavian Onaca a prezentat curioșilor proiectarea și realizarea celor două karturi prezente la eveniment, unul cu motor electric și altul cu motor termic.

Studenți din cadrul Facultății de Inginerie Energetică și Management Industrial au făcut o prezentare cum ar putea arăta viitorul cu mașini care ar funcționa pe bază de apă, un exemplu, studenții acestei facultăți au prezentat și identificat exploatarea eficientă a resurselor energetice, optimizarea consumurilor de energie pentru susţinerea civilizaţiei umane, în prezent şi în viitor.

Studenții de la Facultatea de Protecția a Mediului au venit cu fructe proaspete și cu un produs special, făcut chiar de ei, anume jeleuri, care sunt pe bază de porumbele - sirop de porumbele - și sirop de zmeură.

Ediția de anul acesta, 2024, a adus foarte multe firme expozante, la standurile acestora curioșii au fost instruiți, spre exemplu, cum să facă lipituri pe componente electronice, au fost și demonstrații de prim ajutor premedical și medical.

Evenimentul este organizat anual, în ultima zi de vineri a lunii septembrie. Anul acesta a avut loc simultan în peste 400 de orașe din 26 de ţări europene, cel de la Oradea s-a adeverit a fi unul deosebit de reușit, având în vedere numărul mare al vizitatorilor.