Evenimentul emblematic al oraşului înfrăţit cu Oradea, Carnavalul Florilor este un eveniment cu tradiție, care a ajuns la cea de-a 50-a ediţie în Debreţin şi la cea de-a 14-a în Oradea şi Bihor.

În judeţul nostru, carnavalul este organizat de Primăria Municipiului Oradea, prin APTOR, în parteneriat cu Primăria orașului Debreţin și compania Főnix (compania care construiește carele alegorice), şi de Consiliul Judeţean Bihor în parteneriat cu Consiliul Judeţean Hajdu-Bihar.

Viceprimarul orașului Debreţin, Komolay Szabolcs, preşedintele Consiliului Judeţean Hajdú-Bihar, Pajna Zoltán, şi preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Pasztor Şandor, au prezentat în cadrul unei conferinţe de presă programele din Oradea şi Debreţin ale ediţiei din acest an a Carnavalului Florilor.

„Pentru că în Debreţin acest eveniment a ajuns la o ediţie aniversară, a 50-a, ne-am dorit ca în acest an să plusăm. Vom avea astfel peste 2.000 de artişti implicaţi în evenimente, artişti care vin din 14 ţări, şi vom realiza 18 care alegorice”, a spus viceprimarul orașului Debrecen, Komolay Szabolcs. „Este o tradiţie ca o parte din aceste care să ajungă şi în Bihor. Anul acesta vor fi cinci care alegorice care vor trece graniţa, al şaselea fiind carul comun al celor două judeţe. Unul dintre care, cel dedicat Sfântului Ladislau, a parcurs deja 900 de kilometri, în România şi Ungaria, fiind realizat pentru vizita Papei în România. De asemenea, unul dintre carele pe care bihorenii au şansa să îl admire este realizat de reprezentanţi ai Japoniei. Un alt car care va putea fi admirat este dedicat Sfintei Coroane”, a mai spus Komolay. Acesta a mai specificat că programul din Debreţin al Carnavalului Florilor va avea loc în perioada 17 august-20 august şi va include o serie de spectacole şi concerte care vor culmina cu Marşul Carelor Alegorice.

Evenimentele din Oradea dedicate Carnavalului Florilor, aşa cum a explicat Pasztor Şandor, vor avea loc în perioada 15-22 august şi vor cuprinde de asemenea o serie de spectacole atât în zona Podului Intelectualilor, unde va fi amenajată o scenă, la fel cum s-a întâmplat la spectacolul filarmonicii orădene Visul unei nopţi de vară, cât şi în Piaţa Unirii şi în Cetatea Oradea. Programul va cuprinde, în toate locaţiile, spectacole pentru mici şi mari, muzică folclorică dar şi muzică clasică, de la cea instrumentală la fragmente de operă şi operetă, până la concerte susţinute de diferite trupe în vogă.

Chiar dacă anul acesta carele nu vor mai defila prin Oradea, din pricina lucrărilor stradale, ele vor putea fi admirate de orădeni în data de 20 august, începând cu ora 12.00, în Piaţa Unirii. În data de 22 august, cele 6 care vor defila în judeţ, prima oprire având loc la ora 12.00 în Biharia, iar următoarea, la ora 13.00, în Tămăşeu. Vor urma Roşiori (ora 14.00), Diosig (ora 15.00) şi Săcueni (ora 16.00).

Despre carul comun al judeţelor Bihor-Hajdu Bihar a oferit detalii preşedintele Consiliului Judeţean Hajdú-Bihar, Pajna Zoltán. Carul, intitulat „Pâinea noastră cea de toate zilele, dă-ne-o nouă astăzi”, va ilustra tradiţiile şi obiceiurile ambelor popoare, iar titlul a fost ales aşa tocmai pentru că „Tatăl nostru” este rugăciunea universală a tuturor creştinilor, iar epicentrul creştin este familia şi al său altar.