Din anul 2014, în România, în urma promulgării legii nr 142/2014 , comunitatea slovacă sărbătorește, pe data de 25 mai, “Ziua limbii slovace”.

Pe lângă sărbătorile religioase și cele culturale, slovacii din România au posibilitatea să își celebreze, pe 25 mai, apartenența lor la frumoasa familie slovacă.

În România, slovacii utilizează liber limba lor maternă, în viața de zi cu zi, în școli, biserică și cultură. Toate acestea se pot realiza în România, țara în care slovacii trăiesc liber și pașnic, unde își promovează cultura, tradițiile și identitatea lor încă din secolele XVII-XVIII.

“Cetățeni loiali ai statului român, slovacii de pe aceste meleaguri au militat, împreună cu românii, pentru înfăptuirea României Mari. Au luptat, cot la cot, atât în Primul cât și în Al Doilea Război Mondial, pentru acest pământ, astfel încât, acum, ei pot să spună deschis și cu tărie ca sunt acasă, aici, în România. Limba maternă este o adevărată comoară pentru acești slovaci, ea unește această comunitate, având o importanță vitală atât pentru identitatea etnică și culturală, cât și pentru existența comunității slovace, în ansamblul ei”, menționează Adrian-Miroslav Merka, președintele UDSCR.

Generațiile anterioare au luptat pentru ca slovacii de azi să poată păstra și transmite mai departe această bogăție.

“Chiar și în aceste momente mai grele, provocate de această pandemie, slovacii din România trăiesc liniștiți și își utilizează limba maternă ca un element de normalitate. În calitate de președinte al UDSCR, aduc mulțumire, cu această ocazie, membrilor comunității noastre, care păstrează vie această bogăție. De asemenea, doresc să mulțumesc tuturor instituțiilor statului și celorlalți cetățeni care sunt alături de noi și ne sprijină în lupta constantă de conservare și promovare a valorilor comunității slovace din România. Recunoașterea prin lege a limbii slovace în România dă posibilitatea cetățenilor români de naționalitate slovacă să spere că indentitatea lor culturală nu va dispărea ci, din contră, va continua să existe pe aceste meleaguri. La mulți ani limbii slovace! La mulți ani slovacilor din România! La mulți ani România!”, a mai transmis Adrian Merka.