Luni, 1 aprilie, în Parcul 1 Decembrie din Oradea, a avut loc ceremonia de dezvelire a bustului dedicat savantului francez Emmanuel de Martonne, cel care a fost cel mai important avocat al României Mari, la conferinţa de pace de la Paris.

 

Emmanuel de Martonne a fost cel care a demonstrat ştiinţific, la conferinţa de pace de la Paris din anii 1919-1920, că frontierele României Mari trebuie să includă şi Timişoara, Arad, Oradea şi Satu Mare, bazându-şi demonstraţia pe factorul uman din aceste judeţe.

„Emmanuel de Marton a fost avocatul României Mari, a fost un savant pasionat de România, în cercetările sale, şi a fost cel mai mare avocat al graniţelor ţării noastre, a spus prefectul Ioan Mihaiu. „Datorită lui, Timişoara, Aradul şi Satul Mare au revenit României. Ne aflăm la un eveniment istoric şi politic foarte important. Ne aflăm în Parcul 1 Decembrie, al cărui nume ne reaminteşte de Marea Unire. Poziţionarea statuii lui Emmanuel de Martonne este în centrul acestui parc, în apropierea statuii Ostaşului Român care, cu arma în mână, a luptat pentru graniţele noastre, la fel cum savantul francez a luptat, prin ştiinţă, pentru România. Nu întâmplător, în spatele Casei de Cultură a Sindicatelor se află o statuie dedicată Eroilor Francezi. Iată, deci, cum amplasarea acestui bust este una armonioasă şi, de ce nu, necesară”, a mai spus Ioan Mihau.
În cadrul ceremoniei a luat cuvântul şi conferenţiarul Facultăţii de Sociologie a Universităţii Bucureşti, Ioan Nicu Sava.

„Sunt emoţionat să particip la acest moment important pentru relaţiile româno-franceze, dar şi un mare moment european”, a spus Sava. Conferenţiarul a povestit cum geograful Emmanuel de Martonne, care se afla la studii, în Paris, s-a întâlnit cu Pompiliu Eliade, cel care i-a dat ideea de a studia geografia Europei de Sud-Est. Semnificative au fost şi studiile întreprinse de georgraf în SUA. Ambele şcoli şi-au lăsat amprenta asupra lui şi l-au făcut să se orienteze spre o geografie care ţine cont de factorul uman.

„Emmanuel de Martonne a explicat că din punct de vedere al Imperiului Austro-Ungar, când priveşti spre judeţele care se află astăzi în Vestul României, vezi marile oraşe, dar privind din punctul lui de vedere, se văd o mulţime de aşezări rurale de o mare diversitate, în care primează factorul uman”, a mai spus conferenţiarul.

Printre oficialităţile prezente la eveniment s-au aflat şi primarul Ilie Bolojan, directorul Muzeului Ţării Crişurilor, Aurel Chiriac, şi locotenent-colonelul Petru Prunduş.

Ceremonia a cuprins un Te Deum, intonarea imnurilor României şi Franţei, moment emoţionant oferit de Alexandrina Chelu, dar şi înmânarea unei replici în miniatură a bustului geografului elevului Alexandru Slăvoiu, clasa a X-a D, de la  Colegiul Naţional Emanuil Gojdu, medaliat cu argint la Olimpiada Internaţională de Ştiinţele Pământului.

Festivităţile au inclus depuneri de flori şi defilarea Detaşamentului de Onoare.

Realizarea şi amplasarea bustului lui Emmanuel de Martonne este un proiect care a fost realizat la iniţiativa Direcţiei pentru Cultură Bihor, prefectul Ioan Mihaiu aducând mulţumiri speciale pentru acest demers directorului Lucian Silaghi. Proiectul s-a desfăşurat sub egida Centenarului Marii Uniri şi a fost finanţat de Ministerul Culturii şi al Identităţii Naţionale.