Oradea Mare rămâne un vis nevalidat - Ziua votului din urmă
1,76% este procentul care i-a lipsit Oradiei să devină Mare. Un procent care bântuie ca un nor negru epilogul unui vis în care 53.500 de orădeni au crezut şi s-au dus la vot. Le-au lipsit sprijinul a 3.300 de orădeni – cam atât reprezintă 1,76% - pentru ca Oradea să-şi schimbe destinul.
La închiderea urnelor la ora 23.00 se prezentaseră la vot 28,24% din cetăţenii înscrişi pe listele electorale permanente (matematic, înseamnă 53.491 persoane, cifrele urmând să fie confirmate de Biroul Electoral municipal – n.r.). De altel, spre seară orădenii au ieşit la vot mult mai vizibil decât de-a lungul unei zile toropită de căldură. Astfel, dacă de-a lungul întregii zile s-a înregistrat o prezenţă la vot cu 3 procente mai mare decât la referendumul din 10 mai, între orele 19.00-21.00 prezenţa la vot se dublase, ajungând la peste 6 procente creştere faţă de media zilei. Au lipsit de la urne aproximativ 3.300 de orădeni (1,76%) pentru ca referendumul să fie valid. Ţinând seama de rezultatul precedentului vot din data de 10 mai, când procentul celor care au votat „Da” a fost de 96,83%, este de aşteptat ca şi acum numărul celor care au susţinut unificarea să fie cam pe aproape.
Începutul zilei de vot
Imediat după a doua raportare a prezenţei la votul pentru unirea Oradiei cu Sînmartin, pe la ora 13.00, pe strada Republicii abia mai puteau fi zărite una-două persoane la terase. Soarele, vorba poetului, se topise şi curse pe pământ, motiv pentru care secţiile de vot erau goale. Chiar şi aşa, la secţiile vizitatea de Crişana, prezenţa era dublă faţă de turul I.
Ziua de duminică a început promiţător pentru cei care îşi doreau Oradea Mare. La prima raportare, la ora 10.00, se înregistrase o participare de 3,28% a cetăţenilor - un procent dublu faţă de prezenţa de pe 10 mai, când se înregistrase, la aceeaşi oră, o prezenţă de doar 1,5%. Nici raportarea de la ora 13.00 nu era tocmai rea deşi avântul se mai temperase, 9,5% prezenţă la vot, de la 6,2% în primul tur.
Dimineaţa a început promiţător
La secţiile de vot 113 şi 114, de pe Republicii căldura se făcea resimţită. Uşile larg deschise nu erau trecute de prea multă lume. Totuşi, la secţia 114, la ora 15.30, votaseră 220 de persoane dintr-un total de 1.700 câţi erau pe liste.
"Dublu faţă de data trecută", ne-a asigurat preşedinta secţiei. La cealaltă secţie de votare, 113, votaseră 189 de persoane dintr-un total de 1.095.
"Dimineaţa a venit mai multă lume dar cred că vor veni după-amiază sau spre seară mult mai mulţi. Procentul este bun, dublu faţă de data trecută, în contextul în care avem şi trei spitale arondate" a spus Roxana Socolan, preşedinta secţiei. La ieşirea, tatăl unui băieţel de-o şchioapă, pe care-l ţinea de mânuţă, a întrebat oarecum amuzat: "Mai sunt locuri?".
Pe Republicii, dalele prăfuite şi scoase pe jumătate din carosabil, aproape sfârâiau sub pantofi. Nici măcar sub umbrelele de la terase nu prea erau muşterii. Doi poliţişti mergeau agale spre covrigăria de lânga statuia poeţilor maghiari cu şepcile sub braţ. Cămăşile albastre li se lipeau de gât.
Secţia 122 de la Şcoala Ady Endre era mult mai bine plasată. Mare şi răcoroasă, dar tot goală. 151 de votanţi, din 1.342, la ora 15.40. Preşedinta secţiei este însă optimistă. "Vor veni mai mulţi pe seară, după ce se întorc de la ştrand, iarbă verde sau grătare", spunea ea.
Semnătură cu... noroc!
Vin şi rezutatele oficiale de la ora 16.00: 13,46%. Trendul era descendent, comparativ cu procentele de dimineaţă, dar, faţă de turul întâi, la aceeaşi oră, când se înregistraseră 10,68%, era în creştere. Cele trei procente în plus sunt însă insuficiente...
În faţa Primăriei Oradea, primarul Ilie Bolojan se oprise pentru a vorbi cu câţiva cunoscuţi. A urcat apoi pe scările instituţiei, puţin cam abătut. Între timp, în Cartea Oradiei Mari, amplasată pe un soclu în faţa Primăriei, mesajele se adunaseră: 60 până la ora 17.00. Orădenii semnalaseră că îşi dăduseră voturile pentru copii, pentru un oraş prosper, european, binecuvântat, pentru ca proiectele importante să continue, sau pentru că împreună se considerau mai puternici. Deşi Cartea era supravegheată de un echipaj al poliţiei locale, un porumbel îşi lăsase amprenta pe una din pagini, spre amuzamentul celor care o răsfoiau şi care susţineau că, datorită "semnăturii", votul nu putea fi decât "cu noroc".
Alături de mesajul primarului Ilie Bolojan: "Am votat azi cu speranţa că votul meu va fi una dintre zecile de mii de pietre puse azi şi în 10 mai la dezvoltarea oraşului nostru. Dumnezeu să aibă în pază Oradea!", erau şi mesaje de contestare, fără a avea nicio legătură cu votul.
Nici cu raportarea de la ora 19.00 soarta Oradiei nu fusese decisă, la închiderea ediţiei prezenţa la vot fiind de 19,06% (în 10 mai, prezența la urne la aceeași oră a fost de 15,20%). Mai erau disponibile patru ore pentru ca destinul oraşului să fie schimbat prin voinţa cetăţenilor săi...
Pragul de 30% - 56.825 voturi
Pentru a deveni valid referendumul de unificare a Oradiei cu Sînmartinul trebuie să se prezinte la vot 30% din orădenii înscrişi pe listele electorale permanente. Cu alte cuvinte, trebuie să voteze cel puţin 56.825 de ceteţeni. La 10 mai au votat 37.024 cetăţeni (19,68%). Pe 10 mai locuitorii din Sînmartin s-au prezentat la vot în procent de 47,98% şi au spus "Da" pentru unificare într-un procent de 54,48%.
Din ce in ce mai rau.Nu mai sunt oradeni adevarati care stiu ce este bun si ce edte rau pentru acest municipiu. Asa cum se degradeaza Romania asa se degradeaza si Oradea. Avem un primar foarte bun dar avem o si o serie de cetateni manevrabili de fortele obscure din municipiu si judet. Nu ne face cinste aceasta prezenta la vot si nici cei care vad altceva decat realitatea.Era bine daca aceasta unire s-ar fi realizat, bolovanii nu realizeaza,Asta e.
Pentru ageamii care credeau ca prin unirea cu Sanmartinul Oradea va fi ca si Timisoara, Clujul, Brasovul sau chiar Sibiul..... niciodata. Bolojan voia doar alte contracte, cat mai multe lucrari din care sa-si traga procentul. Acuma ar trebui pus acest primar nemernic sa plateasca costurile. Pun pariu ca la fel ca Nastase ar adude imediat banii (de prin sacosele doldora dosite pana acuma). Oradea nu are cum fi ca alte municipii cochete si ingrijite cu un primar comunistoid care pune numai amenzi si a facut orasul praf (nu ca cei dinaintea lui au fost mai buni) dar asta intrece orice masura. Toate lucrarile care s-au facut in oras au fost duble ca pret fata de normal, ca sa isi poata trage el si sleahta comisionul. Indiferent ca au furat bani europeni sau banii amaratilor de contribuabili. De data asta insa taranul de Birtin a primit o a doua palma binemeritata. Sper ca DNA-ul sa gasesca metoda prin care ne pauperizeaza zilnic monosprancenatul. In rest, noi sa fim sanatori ca de jecmanit are cine. Va urma.
din pacate, valoarea unui om politic consta si in capacitatea acestuia de a mobilza oamenii lo vot, iar bucurestiul observa... e clar ca seful de campanie n-a fost eficient, matematica n-are de-aface cu carisma, iar oradenii isi doresc poate altceva mai mult decat un oras prosper economi, ai sa-i scoata din casa pe canicula la vot.
Teapa, ne-am dat-o singuri,iar de platit vom plati toti prin raminerea la nivelul unui mic tirg de provincie. Nici nu ma mira cine ajunge in Cluj si Timisoara,Bucuresti nu mai se intorc la Oradea numai in vizita....nu mai vorbim de strainatate.
Rezultatul referendumului e clar. Merem mai departe, dar cineva trebuie sa plateasca pentru acest dezastru financiar.
Esec lamentabil pentru Bolojan, chiar penibil! Dar vocea poporului este vocea lui Dumnezeu, asa ca decontarea se va face in curand.
Daca pana la orele 19 votasera apoximativ 19 la suta ca sa se ajunga la 25,1 la orele 21 ar fi trebuit sa fie o forfota si un furnicar de oameni pe strazi. In schimb, a fost o liniste de orasel pustiu din Vestul salbatic american de acum 200 de ani. Semn ca nu conteaza cine si cat voteaza, ci cine numara voturile!