Orădenii își pot face provizii direct de la producători - A început Sărbătoarea Recoltei
Cetatea Oradea este, începând de ieri, gazda primei ediții a Sărbătorii Recoltei din Bihor. Peste 50 de producători din întreg judeţul şi-au instalat standurile de prezentare, zeci de orădeni trecând deja pragul Cetăţii Oradea pentru a gusta din produse şi chiar pentru a-şi face provizii.
Orădenii sunt invitați în Cetatea Oradea, unde, până duminică, 11 septembrie, inclusiv, pot cumpăra o diversitate de produse bio. Pe lângă produse agroalimentare, vizitatorii pot găsi aici plăcinte tradiţionale, pâine de casă, brânzeturi, must din struguri, miere, flori etc., prețurile practicate la standuri fiind cele de producător. Printre participanți se numără George Hoţopan și spaniolul Quim Rueda Pilar, la standul cărora orădenii pot găsi dulceață de ardei iute, dulceață de roșii, dulceață de nectarine, zacuscă din năut, vinete murate, coarne murate etc. „Încercăm să combinăm produsele tradiționale cu ceea ce avem în zilele noastre, partea tradițională cu cea modernă. Eu, Quim și soțiile noastre ne ocupăm de tot ce înseamnă punerea lor la borcan pentru iarnă. Totul e făcut de anul acesta, călduț încă…”, ne-a declarat George Hoţopan. Tinerii au înființat și o asociație – Asociația pentru dezvoltare comunitară „Codru Moma”, prin care i-au învățat pe producătorii locali din Colești cum se poate pune valoare adăugată mai mare produselor lor.
Meșterii populari
Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Bihor a încercat să adauge la produsele agroalimentare și produse tradiționale. În acest sens, începând de ieri, la această sărbătoare, sunt prezenți 15 meșteri populari din județ, printre care se numără sculptorul Radu Lazăr din Ceica. El a adus, special pentru acest eveniment, lucrări deosebite, un exemplu în acest sens fiind Gânditorul de la Hamangia şi perechea lui, dar și „Cumințenia Pământului”. Cei mai renumiţi artişti au reprodus micuţele statuete şi au încercat să surprindă ceea ce nimeni nu a putut să dezlege până acum: misterul. „Stăruinţa este secretul rezultatelor mele”, crede Radu Lazăr, sculptorul bihorean care reproduce statuetele. La evenimentul din Cetate participă și Ileana Vlad. Femeia este de profesie învățătoare, însă de 15 ani este pensionară. Și-a găsit un hobby în a picta icoane tradiționale, și este foarte mândră de faptul că, de 17 ani încoace, în fiecare an, participă la Târgul meșterilor populari. „Mă simt încă un om util, iar pentru mine, asta contează foarte mult. La acest eveniment particip ca și meșter popular, dar nu am fost încadrată în zona în care sunt meșterii populari, pentru că am ținut neapărat să reprezint Sânmartinul, având în vedere că numele comunei este prezent în târguri de 17 ani”, ne-a mărturisit Ileana Vlad. La standul său pot fi admirate în jur de 22 de icoane, lucrate pe sticlă, icoane tradiționale, pe care domnia sa le-a realizat după modelele lui Savu Moga.
Originară din zona Beiușului, îndrăgita interpretă de muzică populară Veronica Nicodim-Stoicu a adus la târg CD-uri, dar și costume populare autentice. „Eu locuiesc în Sânmartin de 40 de ani, dar sunt originară din Beiuș. Aș vrea să duc mai departe tradiția aceasta, care este ceva sfânt pentru mine - costumele populare și toată muzica noastră autentică. Cele mai vechi costume le am de la mama mea, dar fac și eu asemenea obiecte vestimentare, de când am ieșit la pensie”, ne-a mărturisit artista.
În cadrul Sărbătorii Recoltei, Consiliul Judeţean Bihor, prin Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Bihor, organizează un workshop dedicat dezvoltării agroturismului bihorean, prin tradițiile gastronomice locale. Temele în dezbatere sunt turismul sustenabil, arta de a găti sănătos cu produse din grădinile bihorene ori certificarea produselor tradiționale și locale. Atelierul de lucru va avea loc, duminică, 11 septembrie, cu începere de la ora 15.00, în Cetatea Oradea, corp C, etaj 2, camera C. Pe de altă parte, astăzi, 10 septembrie, și mâine, 11 septembrie, între orele 16.00 – 19.00, va fi organizat un program variat pentru copii. În cadrul programului vor avea loc diverse ateliere creative: împletituri din pănuşe de porumb, tehnici de prelucrare a lânii, cântatul din citeră. Cu acest prilej, copiii îşi vor putea testa îndemânarea şi totodată vor putea cunoaşte detalii ale meşteşugului popular. Totodată, în curtea interioară a Cetății, este amenajată o mică fermă cu mai multe animale dintr-o gospodărie – câini, vaci, măgăruși etc., într-un spațiu delimitat, astfel încât cei care vizitează târgul să înțeleagă mai bine ce înseamnă o gospodărie la țară.
Program artistic
Astăzi, 10 septembrie, între orele 13.00-22.00, printre cei care vor evolua în cadrul evenimentului se numără: Taraful „La obârșii la izvor” Oradea, precum și ansamblurile folclorice din Tileagd, Mișca-Chișlaz, Abrămuț, Cuzap, Tilecuș, Popești, Salonta, Beiuș, Budureasa. Ansamblul Artistic Profesionist Crișana din Oradea, condus de Leontin Ciucur, va intra în scenă sâmbătă, de la ora 18.00, după care programul va continua în compania cunoscuților artiști Florentina și Petre Giurgi. Duminică, 11 septembrie, programul artistic se va desfășura între orele 13.00-22.00, printre artiștii invitați numărându-se: Taraful „Dor Bihorean”, condus de Remus Lazea, Beiuș, dar și ansamblurile folclorice din Ștei, Cociuba Mare, Borumlaca, Diosig, Avram Iancu, Șuncuiuș și Vadu Crișului. Seara se va încheia în compania soliștilor Nicoleta Ștef, Monica Blaga, Romina Nemeș și Nicu Novac, acesta din urmă fiind invitat să evolueze alături de Ansamblul Artistic Profesionist Crișana.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.