De pe nicio masă de Revelion nu trebuie să lipsească peştele, aşa cum acesta înoată prin apă şi cei care gustă din el vor lupta mai uşor împotriva curenţilor potrivnici, iar solzii le vor aduce numai bani şi belşug. Astfel, în aceste zile, toţi orădenii s-au înghesuit la magazinele şi raioanele cu peşte.

La trecerea dintre ani, orice casă trebuie să aibă o masă îmbelşugată, pentru ca noul an să fie prosper şi îmbelşugat. Carnea de pasăre trebuie să fie exclusă din bucate, găinile alungă norocul din noul an prin cotcodăcitul lor. Tradiţia spune că pe masă trebuie să fie 12 feluri diferite de mâncare, reprezentând cele 12 luni ale anului. Printre preparate trebuie să regăsim mâncăruri care conţin fasole sau mazăre astfel cei care le vor consuma vor avea noroc la bani în anul viitor după numărul boabelor pregătite. La masa de Revelion se va servi obligatoriu peşte, de preferinţă crap. Se spune că aşa cum crapul înoată împotriva curentului, tot aşa cei ce se ospătează din el vor învinge în noul an toţi curenţii potrivnici. De asemenea, sub farfurie trebuie să punem câte un solz de peşte, pentru ca noul an să fie plin de bani. În lumina atâtor superstiţii, şi orădenii au luat cu asalt pieţele din municipiu, respectiv raioanele cu peşte din supermarketuri. Astfel, la marile lanţuri de magazine, peştele viu s-a epuizat în mare parte, mai găsindu-se doar peşte pe pat de gheaţă. Un kilogram de pastrăv pe pat de gheaţă costă 23 de lei, iar un kilogram de crap sau amur viu costă 16 lei, în timp ce fitofagul se vindea la 12 lei/kg. În Piaţa Cetate, încă de ieri dimineaţă, era mare agitaţie. Deşi sosiţi din Ineul de Arad de acum o săptămână, abia de ieri, vânzătorii au început să-şi mai vândă din marfă. "Un kilogram de păstrăv viu costă 27 de lei, unul de amur - 17 lei, crapul se vinde cu 16 lei, iar fitofagul cu 10 lei", ne-a precizat Robert Fodor, unul dintre vânzători. Potrivit vânzătorilor, cele mai multe cereri au fost pentru crap şi păstrăv. "Ne place peştele, am cumpărat două kg de crap, e mai consistent şi are Omega 3", ne-a declarat un cumpărător. În alte culturi este obligatoriu să mănânci cel puţin 12 boabe de struguri înainte de intrarea în Noul An, daca vrei să ai parte de un început dulce şi blând. De asemenea, cei care vor să-şi mărească familia trebuie să adauge pe masa de petrecere o rodie. Băutura tradiţională să fie şampania sau vinul spumos. Pocnetele dopurilor la cumpăna dintre ani au puterea să alunge spiritele rele, iar revărsarea şampaniei sau vinului spumos semnifică revărsarea norocului în anul care vine.