Ospitalitate şi tradiţii otomane în premieră la Oradea - Anatolian Food Festival în Cetate
În weekendul 3-5 august, Cetatea Oradea a găzduit Antatollian Food Festival, un eveniment menit să promoveze arta culinară specifică, ospitalitatea, arta veche şi folclorul turcesc, care s-a desfăşurat în premieră la Oradea.
În ciuda temperaturilor ridicate, Cetatea a fost animată de orădenii curioşi să guste din bucatele tradiţionale turceşti, toate la preţuri accesibile pentru toate buzunarele, dar şi pentru cei curioşi să descopere din tradiţiile, arta şi folclorul otoman. La cele 19 standuri amenajate pentru delicii gastronomice, comercianţii au îmbiat orădenii cu tantuni, șuberek, plăcinte gözleme, kebab, baklava, rahat turcesc, sau kadaif. Cafeaua, ceaiul turcesc, șerbetul Hurrem și limonada otomană au fost şi ele preparate tradițional, cu ingrediente și metode specifice bucătăriei Anatoliei. Toţi comercianţii prezenţi la eveniment au fost voluntari ai Fundaţiei Tuna, organizatoare a evenimentelui, majoritatea acestora fiind născuţi în Turcia şi mutaţi în România.
Evenimentul a cuprins, pe lângă comercializarea preparatelor culinare tradiţionale, şi o serie de ateliere de creaţie artistică specifică culturii Imperiului Otoman. Vizitatorii au fost invitaţi să înveţe secretele artelor orientale în cadrul atelierelor de caligrafie, de ebru (renumita artă turcească care presupune pictatul pe apă, apoi marmorarea hârtiei) și arta decorării cu henna. Pentru copii, festivalul a inclus activități distractive și creative, precum ebru, spectacole și concerte susţinute de artişti locali, sau de elevi ai Liceului de Arte. Programul artistic a inclus şi recitaluri vocal-instrumentale, spectacole de dans tradiționale anatoliene (specifice zonei de Este a Turciei), sau dansul dervișului rotator, preluat din sufism.
Prezent în premieră la Oradea, Anatolian Food Festival este un eveniment cu tradiţie în oraşe ca Bucureşti, Cluj, sau Constanţa. Conceptul festivalului are la bază trei principii: să consolideze prietenia româno-turcă, să deschidă drumul spre un dialog intercultural și să creeze punți de legătură între cetățenii celor două țări. Evenimentul a fost posibil cu cu sprijinul a 100 de voluntari ai Fundaţiei Tuna, iar profitul realizat va fi redirecţionat către ajutorarea persoanelor nevoiaşe.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.