Parada muzicală a portului popular în Oradea - Sute de copii au colindat pe centru
Vineri, 5 decembrie, aproape 400 de copii şi adolescenţi, de etnie română, maghiară, slovacă, germană şi sârbă, au defilat în costume populare prin centrul oraşului. Copiii s-au oprit să dea bineţe la Prefectura judeţului Bihor, la Primăria Oradea şi la Biserica cu Lună, fiind cinstiţi de gazde cu dulciuri şi covrigi.
Anul acesta Oradea a fost gazda unui număr record de colindători, peste 380 de copii, care au sosit în urbea de pe Criş în cadrul celei de-a V-a ediţii a Festivalului Internaţional de Datini şi Obiceiuri de Crăciun şi Anul Nou. Cei mici au venit "înarmaţi" cu tobe şi viori cu goarne, au îmbrăcat portul popular specific zonei pe care o reprezintă şi au cântat în aer liber mai bine de două ore. Parada a pornit din faţa Casei de Cultură a Sindicatelor şi s-a oprit la Prefectură, la Primărie şi la Biserica cu Lună. Împărţiţi în grupuri, colindătorii au prezentat frumoase obiceiuri şi urături, şi au fost răsplătiţi cu dulciuri şi covrigi de oficialităţi. Colindeţea s-a terminat la timp pentru marele spectacol-concurs, evenimentul pe care participanţii îl aşteaptă cu drag an de an. Astfel, la ora 17.00, la Casa de Cultură a Sindicatelor, grupurile şi-au etalat talentul în faţa unui public numeros şi cald. Şi pentru ca evenimentul să fie de neuitat pentru spectatori, alături de elevi, pe scenă, au urcat şi ansambluri populare consacrate: Ansamblul Folcloric "Florile Bihorului" al Palatului Copiilor și Elevilor Oradea, Ansamblul Folcloric "Datina" al Liceului Tehnologic "Alexandru Roman" din Aleșd, Ansamblul Folcloric "Brâulețul de la Palatul Copiilor și Elevilor Alexandria (Teleorman), Berettyoujfalui "Jozsef Attila" Altalanos Iskola (Ungaria), Ansamblul Folcloric "Gorbeoc" al Școlii Gimnaziale "Miskolczy Karoly" din Mișca (Bihor), Ansamblul Folcloric "Dobașii" al Școlii Gimnaziale "Horea, Cloșca și Crișan" din Brad (Hunedoara), Ansamblul Folcloric "Valea Someșului" al Asociației Culturale "Valea Someșului" de la Gherla (Cluj), Ansamblul Folcloric "Dansatorii de pe Someș" din Iclod (Cluj), Ansamblul "Ion Căian Românul" al Colegiului Tehnologic "Ion Căian Românul" din Căianu Mic (Bistriţa-Năsăud), Ansamblul Folcloric "Sveti Nicola" Diniaș al Uniunii Sârbilor din România (Timiș), Ansamblul Folcloric "Izvorașul" din Liteni (Suceava), Ansamblul Folcloric "Cununița" din Satu Mare, Grupul "Corinteii" al Liceului de Arte din Oradea și Ansamblul Folcloric "Fiii Maramureșului" din Sighetu Marmației (Maramureș).
Cea mai noua oferta de lucru! Foarte multi oameni s-au convins de seriozitatea noastra! NU este necesara niciun fel de experienta! Oferim curs gratuit si complet de instruire de la zero! Selectam urgent dezvoltatori de proiect pentru piata nationala si mondiala. Plata castigurilor realizate este garantata prin contract legal. Se lucreaza part-time (in timpul liber) sau full-time, la alegere. Cerem seriozitate maxima si dorinta de a invata ceva absolut nou si de viitor. Va oferim alte detalii dupa ce trimiteti textul ”Info” la adresa de email: afacere17@gmail.com