Personalităţi din Ucraina şi România - Omagiu consulului Mihai Marina
Viceprimarul Mircea Mălan, prof. univ. dr. Antonio Faur, managerul Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Bihor, Lucian Silaghi, sau directorul Bibliotecii Judeţene Gheorghe Şincai, Ligia Mirişan, sunt doar câteva dintre personalităţile care au luat parte la acest eveniment. Poate cea mai elocventă evocare a consulului Mihai Marina a fost prezentarea realizată de profesorul Antonio Faur, care a recunoscut că în timpul cercetărilor sale istorice s-a oprit şi asupra evenimentelor în care s-a implicat Mihai Marina. El a reamintit că întreg personalul Consulatului Regatului României Mari (care a funcţionat chiar în clădirea muzeului Aurel Lazăr) a fost arestat de autorităţile maghiare hortiste în septembrie 1944 şi că Mihai Marina, în calitate de consul general, a fost un adevărat sprijin pentru românii care aveau probleme cu autorităţile maghiare, în special din pricina drepturilor de proprietate care le fuseseră negate.
În plus, sub îndrumarea lui Marina, personalul consulatului s-a mobilizat şi s-a implicat în acţiunile de salvare ale evreilor din Bihor, pe care-i ajutau, prin diverse filiere, să treacă frontiera. Festivităţile au făcut parte din acţiunile pe care le desfăşoară Asociaţia Morăriţa Oradea în parteneriat cu Fundaţia Dacia-Apşa de Jos-Maramureşul istoric-Ucraina.
Activităţile se derulează în cadrul proiectului transfrontalier „Învăţământ şi generozitate - cunoaşterea, valorificarea şi păstrarea tradiţiilor culturale ale României şi Ucrainei, prin organizarea de tabere şi schimburi culturale reciproce, de elevi şi cadre didactice" . Aceste evenimente au fost cu prilejul celei de a XI-a vizite pe care au făcut-o la Oradea 68 de elevi şi cadre didactice din Maramureşul Istoric.
Ziua de 2 iulie s-a încheiat în sala festivă a Baroului Avocaţilor Bihor, unde a fost lansată cartea "Uniunea Regională a Românilor din Transcarpatia "Dacia" Apşa de Jos - 10 ani de existenţă", autor Ioan M. Botoş. Acţiunile continuă şi astăzi, de la ora 9.30, când grupul va vizita Biblioteca Universităţii Oradea, iar vineri, de la aceeaşi oră, elevii vor fi prezenţi la Biblioteca Gheorghe Şincai şi la Muzeul Militar.
Le multumesc si ii respect pe domnii Mircea Mălan, prof. univ. dr. Antonio Faur, Lucian Silaghi, precum si dna Ligia Mirişan la fel si pe acest inimos roman dl Ioan Botis din Apsa de Jos satul in care s-a nascut tata si unchii mei, pentru cinstirea si comemorarea activitatii unchiului meu dr. Mihai Marina