Zeci de orădeni, majoritatea oameni de cultură, au fost prezenţi ieri în foaierul Teatrului Arcadia pentru a admira o expoziţie franceză de păpuşi şi marionete, cu exponate mai vechi de 100 de ani. Expoziţia are porţile deschise până în data de 30 mai a.c. şi este recomandat să fie vizitată de grupuri organizate care beneficiază de ghidaj gratuit.

Orădenii care vor să afle detalii despre povestea păpuşilor şi marionetelor şi rolul lor în artă şi istorie sunt invitaţi să vizioneze, gratuit, expoziţia din foaierul Teatrului Arcadia. În 10 vitrine vizitatorii vor descoperi 62 de păpuşi şi marionete, 32 de umbre chinezeşti, cărţi şi afiş, cinci teatre castel de tip Guignol şi 10 panouri explicative. Expoziţia a avut premiera în luna februarie, la teatrul Belfort din Franţa, compania franceză fiind cea care s-a ocupat de realizarea acestei colecţii. Din Oradea, expoziţia va ajunge în Cehia şi Belgia. Orădenii pot admira păpuşi de colecţie, vechi de peste 100 de ani şi sunt personaje care, deşi au avut nume diverse în cultura fiecărui popor din Europa, au avut de fapt aceeaşi însemnătate. Aşa cum explică regizorul Radu Dinulescu, coordonator al proiectului, expoziţia prezintă "păpuşile rele", folosite de artişti în scopul de a satiriza tarele societăţii. "Fiecare comunitate a avut o problemă cu perceptorul de taxe, cu popa, cu medicul, cu poliţistul sau cu moartea", a spus Dinulescu. Majoritatea păpuşilor sunt construite în ţara pe care o reprezintă în expoziţie. "Personajele Vasilică şi Mărioara, păpuşile româneşti, au fost recuperate de francezi din Elveţia. Ele au fost construite în Arad şi făcute cadou unui teatru elveţian, în cadrul unui festival, acum 30 de ani", a mai spus Dinulescu.

Un proiect european valoros

Expoziţia din foaierul Teatrului Arcadia s-a născut în cadrul proiectului "Itinerances". Continuare a unui proiect desfăşurat în perioada 2010-2012, "Itinerances" face parte din cadrul Programului "Cultură 2007-2013". Proiectul al cărui organizator principal este Teatrul Regina Maria presupune, pe lângă această expoziţie, şi alte activităţi ca ateliere de lucru, crearea unui spectacol cu imagini 3D şi păpuşi (care va fi o coproducţie Cehia-Oradea) şi turnee în cele patru ţări participante: România, Belgia, Franţa şi Cehia. Spectacolul "O mie şi una de nopţi" va avea premiera în luna octombrie a acestui an, este scris de Radu Dinulescu şi regizat de Luis Montoto (Cehia). De asemenea, în cadrul proiectului, copiii din familii defavorizate vor beneficia gratuit de ateliere de lucru cu păpuşi, probabil din luna februarie a anului viitor. Până atunci, însă, orădenii sunt invitaţi să vizioneze expoziţia, zilnic, între orele 10.00-17.00, până în data de 30 mai, gratuit. Organizatorii sugerează, însă, în special elevilor, să vină în grupuri organizate pentru a beneficia de ghidaj gratuit şi a înţelege mai bine povestea fiecărei păpuşi din expoziţie. Înscrierile se pot face pe adresa de mail teatrularcadia@yahoo.com sau la casa de bilete a Teatrului Regina Maria.