La doar o săptămâna de la primele emoţii ale ediţiei de toamnă a bacalaureatului, cei 1.128 de elevi din Bihor au susţinut ieri, de la ora 9.00, prima probă cu adevărat serioasă, cea scrisă la limba şi literatura română. Serioasă doar ca amploare, pentru că nivelul subiectelor a fost comparativ cu cel de la Evaluarea Naţională.

Stres mare printre profesorii din comisia de la Colegiul Tehnic "Traian Vuia", unul dintre cele trei centre din Oradea la care s-au desfăşurat probele în ediţia de toamnă a bacalaureatului. Deşi era zâmbitor şi amabil, nici poliţistul de la intrarea în şcoală nu lăsa elevii să intre decât după ce îşi arătau buletinele, iar un membru din comisie îi conducea spre sala de clasă unde fuseseră repartizaţi. Nu era nici 8.30 când, conform profesorilor din comisie, ajunseseră subiectele pentru examen. Elevii de la Uman au avut de rezolvat, la primul subiect, mai multe cerinţe legate de poezia "Preludiu de toamnă" a lui Radu Stanca. La subiectul al doilea, au avut de făcut un text argumentativ de 150-300 de cuvinte, despre utilitatea cunoaşterii biografiei unei personalităţi culturale/ştiinţifice. La subiectul al treilea, tinerii au avut de redactat un eseu de 600-900 de cuvinte, în care să prezinte relaţia dintre două personaje dintr-o nuvelă studiată. Într-un cuvânt, subiectele au fost, la fel ca în vară, o jignire la adresa absolvenţilor care au susţinut examenele în anii trecuţi, fiind, de fapt, un mijloc de a ocoli camerele de luat vederi. Ce rost are să mai pui camere de luat vederi când le dai absolvenţilor de liceu de rezolvat subiecte de gimnaziu. Niciun subiect din cele trei, date la Uman, care ar trebui să fie mai complexe decât cele de la Real, nu a verificat dacă elevii îşi pregătiseră cu adevărat materia. Al doilea subiect a fost transcrierea unei "trăcăneli facile" (utilitatea cunoaşterii biografiei unei personalităţi culturale/ştiinţifice, în care s-a urmărit (!!!) dacă elevii ştiu să pună bine virgula), iar al treilea a verificat doar dacă din toţi cei patru ani, în care s-au studiat o mulţime de romane, nuvele şi poezii, elevii au reţinut (atenţie!) două personaje despre a căror relaţie să poată povesti ceva. Dacă elevii au avut de învăţat pentru Bac, să spunem, 15 nuvele, şi au învăţat doar una, pentru mai-marii de la Ministerul Educaţiei a fost suficient.

Nouă elevi eliminaţi

În ciuda celor întâmplate la ediţia din vară a Bacalaureatului, când Bihorul s-a remarcat prin scandalul "Frauda de la Ştei", nouă elevi au fost eliminaţi la proba de ieri pentru fraudă sau tentativă de fraudă. Elevii fie au încercat să copieze, fie au fost prinşi cu telefoanele mobile asupra lor, deşi erau obligaţi să le predea la intrarea în sală. Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor, Claudiu Damian, trei dintre elevii eliminaţi susţineau examenul la Colegiul Naţional "Octavian Goga" Marghita, unul la Colegiul Tehnic „Traian Vuia" Oradea, doi la Liceul Teoretic "Lucian Blaga", doi la Colegiul Tehnic "Ioan Ciordaş Beiuş" şi unul la Colegiul Tehnic "Alexandru Roman" Aleşd. Nici unul dintre cei opt eliminaţi nu mai au dreptul să se înscrie la Bacalaureat timp de două sesiuni.

Urmează proba obligatorie a profilului

Pentru cei 1.779 de elevi, Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) Bihor a pus la dispoziţie şase centre de examen şi o subcomisie. Trei dintre acestea sunt la Oradea: Colegiul Tehnic "Mihai Viteazul", Liceul Teoretic "Lucian Blaga" şi Colegiul Tehnic "Traian Vuia", şi trei în judeţ: Colegiul Naţional "Octavian Goga" din Marghita, Colegiul Tehnic "Alexandru Roman" din Aleşd, cu o subcomisie la Colegiul Naţional "Teodor Neş" din Salonta, şi Colegiul Tehnic "Ioan Ciordaş" din Beiuş. Din cei 1.779 de elevi înscrişi, cei mai mulţi, 1.128, s-au prezentat la proba scrisă la limba şi literatura română. După proba scrisă la limba şi literatura română, astăzi se va da proba scrisă la limba şi literatura maternă. Pe 26 august va avea loc proba obligatorie a profilului (examen scris), iar pe 28 august va urma proba la alegere a profilului şi specializării (scris). Primele rezultate se vor afişa pe 31 august (până la ora 12.00), urmând ca în aceeaşi zi să se poată depune contestaţii (orele 12.00 - 16.00). Pe 3 septembrie se vor afişa rezultatele finale.

În mod cert şi după ediţia de toamnă vor curge "cifre la hectar" cu absolvenţi, fără ca notele luate să reflecte nivelul de cunoştinţe. Grav este că aceşti elevi vor lua locul la facultăţi celor care în anii precedenţi au susţinut examene foarte dure şi care, ca nivel de cunoştinţe, erau cu mult peste cei de astăzi.