Studenții Facultății de Științe Economice a Universității din Oradea au avut ocazia să învețe despre dezvoltare economică, timp de aproape o săptămână, de la unul dintre cei mai buni specialiști în domeniu, profesorul Nathan Jay, de la St. John’s University din New York.

 

Sosit cu o bursă Fulbright în Transilvania, zonă despre care a spus că a fost mereu interesat să o cunoască, Nathan Jay a susținut joi, de la ora 17.00, în Amfiteatrul Nicolae Jiga, într-un cadru restrâns, format din profesori, masteranzi și doctoranzi ai Facultății de Științe Economice, o conferință deosebit de interesantă. Specialistul a vorbit despre dezvoltarea economică, folosind o abordare holistică, care a inclus particularitățile geostrategice, legislative, istorice și politice, demonstrând că ele joacă de fapt cel mai important rol în modul în care se dezvoltă o țară. 

„Am vrut de mult să vin în Transilvania pe care am studiat-o mulți ani. M-a interesat, în mod deosebit, cum s-a dezvoltat ea economic, modelată de particularitățile geografice și istorice de care a avut parte. Am vizitat recent Mongolia și Islanda, două țări la poli opuși, încercând să înțeleg cum a fost influențată economia și dezvoltarea acestor două țări de climă, geografie și istorie. Islanda, spre exemplu, aproape că nu are proprietate privată din cauza spațiilor vaste între case. În SUA, există o întreagă piață și industrie dezvoltată pe imobiliar. Un alt exemplu, Mongolia a fost în trecut un stat cu o mare, care a trebuit să-și construiască o economie capabilă să facă față acestei expansiuni. Acum este un stat mic, iar economia este total diferită, dar a rămas o influență foarte mare din vremea imperiului. Mongolia, deși este o țară democrată, este geografic plasată într-un loc „greșit”, orice avânt spre democrație sau dezvoltare economică fiind sugrumat de cele două țări comunistă și excomunistă, China și Rusia, cu care se învecinează. Liechtenstein este tot o țară mică, raportat la cele din jur, dar se învecinează cu Germania și Franța, șansele ei de dezvoltare fiind altele, lucru care se reflectă în nivelul de trai al locuitorilor de acolo. Diferențe importante sunt și între sistemele legislative, cel roman (folosit în Europa) și cel folosit în Commonwealth (Marea Britanie, SUA). Există studii care dovedesc că sistemul folosit de SUA și Marea Britanie este mult mai bun pentru ridicarea unei țări, consolidarea democrației, investiții, creștere economică sau obținerea unui împrumut ori începerea unei afaceri. Cel roman se împiedică într-un hățiș birocratic cu multe hârtii și multe instituții care trebuie implicate. Aceste lucruri, chiar dacă nu par esențiale, contribuie foarte mult la bunăstarea generală, la nivelul de trai.

Un alt aspect important este nivelul de alfabetizare. În România, spre exemplu, acesta este mai bun decât cel din multe zone din SUA, iar acest lucru trage în jos dezvoltarea noastră economică, per total, mai ales în contextul muncilor moderne de astăzi”, a spus, printre altele, profesorul Nathan Jay, care a concluzionat că „atunci când ne uităm la dezvoltarea economică a unei țări sau a unei zone, trebuie să învățăm să privim dincolo de cifre”.

Nathan Jay a absolvit Universitatea din Cincinnati și este profesor la St. John’s University din 1993. Pe lângă cursurile pe care le predă, dr. Nathan a făcut cercetări și a lucrat în mediul de afaceri, în corporații multinaționale,  având responsabilități legate de strategia corporativă și planificare, previziune și managementul calității atât pe piețele Statelor Unite, cât și pe cele internaționale. Este autor și coautor al mai multor cărți și a publicat mai mult de o sută de articole științifice în reviste și lucrări internaționale.