Până la sfârşitul acestei luni, patru artiști stradali orădeni pictează pe un perete de 660 de metri pătraţi, folosindu-se de scări și schele de patru metri înălțime, în parcarea de lângă Parcul Brătianu.

Proiectul de artă stradală „Dream big” a debutat pe 1 noiembrie, în parcarea de lângă Parcul Brătianu, avându-i ca protagoniști pe artiștii stradali locali: Roxana Netea (alias Rox Your Senses), Cristian Sabău, George Hociung (alias G.H. Arts) și Ervin Racz. Publicul privitor îi poate observa în timp real atât pe artiști, cât și pe voluntari, în procesul conceperii muralului de dimensiuni ample (660 m²) din parcare. Proiectul, finanţat din programul de bugetare participativă, s-a născut dintr-o colaborare fructuoasă între Asociația D’Art și APTOR (Asociația Pentru Promovarea Turismului din Oradea și Regiune/ Visit Oradea). Roxana Netea, cea care a umplut de culoare și o alee a parcului Libertății, este coordonatoarea acestui proiect, având la activ mai multe proiecte murale, atât în țară, cât și în strainătate, încununate de succes.

Una dintre principalele motivații din spatele acestui proiect este faptul că artista își dorește să producă valoare prin formă, culoare și concept în spațiul natal, Oradea fiind orașul de suflet în care aceasta a copilărit și crescut. Echipa Roxanei este formată din artiști locali, cu experință în domeniul muralelor și graffiti, iar amprenta vizuală pe care ei doresc să o aplice asupra acestei zone gri și anoste a orașului stă la baza existenței grupării.

Tema muralului propus, „Dream Big”, se adresează atât tinerilor în plină ascensiune, cât și adulților ajunși la maturitate, și îi încurajează să țintească sus în aspirațiile și obiectivele lor.

„În acest mural se remarcă trei copii suflând baloane de săpun, care se prefigurează în mod aleator pe toată suprafața peretelui. Aceste bule sunt văzute în plan metaforic ca o punte în spațiu/timp și un mijloc de teleportare a simțurilor spre lumile interioare pline de imaginație ale acestor copii. Proiectul are o profundă rădăcină în amintirile fericite ale copilăriei, vizând să trezească în privitori recunoașterea și identificarea cu aceste sentimente ludice. Abordarea artistică se apleacă spre redescoperirea copilului interior, încurajând privitorii să facă legătura cu propriile lor amintiri și vise”, explică Roxana Netea, coordonatoarea proiectului. Potrivit acesteia, un accent important este pus pe valorificarea relației dintre om și natură, evidențiată prin incluziunea spațiilor verzi în mural. Se oferă, astfel, privitorului o imagine completă, cu o perspectivă holistică, dar și cu invitația de a explora în detaliu mesajele ascunse. Tehnicile utilizate și materialele de calitate superioară asigură durabilitatea și rezistența lucrării.

În plus, fiecare proiect mural aduce cu sine nu doar o operă de artă, ci și un experiment social.

„Acest mural este un precursor și un model pentru viitoarele inițiative de a promova arta stradală în Oradea, culminând cu un traseu turistic de murale în oraș. Amplasamentul muralului în proximitatea unor puncte de atracție majoră subliniază dorința de a conecta comunitatea”, menționează Roxana Netea. 

Inaugurarea proiectului va avea loc la sfârșitul acestei luni, eveniment care va fi marcat de organizarea unor workshop-uri de inițiere în arta stradală pentru tineri, artist talk-uri și muzică asigurată de prezența unui DJ local.