Ieri, la Băile Felix, a început a VI-a ediţie a Conferinței Naționale de Medicină de Urgență și Salvări în Situații Speciale, „Search and Rescue". În deschiderea ei, secretarul de stat Raed Arafat a spus, printre altele, că, deşi există un risc foarte scăzut, România este pregătită să facă faţă unui eventual caz de Ebola şi că specialiştii din teritoriu lucrează la perfecţionarea procedurilor.

Atât şeful UPU-SMURD Hadrian Borcea, cât şi invitatul special Raed Arafat au susţinut că „Search and Rescue" este unul dintre cele mai importante evenimente în domeniul urgenţelor medicale din România.

„În cadrul acestei conferinţe încercăm să creăm un forum de discuţii pentru specialiştii din medicina de urgenţă, pe fondul unui trend de interes crescător. Conferinţa durează trei zile, dar a fost precedată de două zile de cursuri şi seminarii pentru medicii din toată ţara", a spus Hadrian Borcea, care a fost completat de Raed Arafat: „Evenimentul a devenit deja o tradiţie şi este un lucru extraordinar pentru că uneşte la un loc medicii, pompierii şi reprezentanţii celorlalte sisteme de urgenţă pentru a stabili protocoale clare pentru intervenţii coroborate. Specialiştii învaţă unii de la alţii cum şi unde să intervină în aşa fel încât vieţile umane să fie salvate. Discuţiile de aici nu sunt legate doar de intervenţiile de zi cu zi, ci de cele care presupun victime multiple, cum sunt cutremurele, inundaţiile sau alte lucruri de aceeaşi anvergură. Deşi România este o ţară sigură nu trebuie să închidem ochii la ce e în jur şi trebuie să fim pregătiţi şi pentru astfel de intervenţii. Tot aici au fost chemaţi toţi responsabilii cu presa din cadrul acestor servicii care vor ţine un curs de pregătire cu specialistul american Ian Cameron, astfel încât să înţeleagă că relaţia cu presa trebuie să fie una transparentă, deschisă şi permanentă".

Conform secretarului de stat Raed Arafat, în România, până la această oră, au existat doar două suspiciuni de Ebola, ambele neconfirmate.

„Românii trebuie să ştie, în primul rând, că riscul este scăzut. Nu avem curse directe cu ţările în care au fost semnalate cazuri şi nici nu au existat contacte cu persoane de acolo, dar asta nu înseamnă că nu suntem pregătiţi. Guvernul a alocat 25 de milioane de lei pentru a ne pregăti şi avem deja stabilite proceduri clare şi un spital desemnat la care să trimitem un astfel de caz. Confirmarea se face într-o zi sau două la un laborator din Germania, iar spitalele vor primi costume speciale de protecţie. Nu este nevoie de dotare specifică ci doar izolarea suspectului şi folosirea acelor costume. Spitalul la care va fi trimisă persoana suspectă este un spital militar de campanie ce va fi amplasat în apropiere de Bucureşti", a spus Arafat care a insistat că riscul ca un astfel de caz să ajungă în România este foarte scăzut.