Reabilitarea Casei Darvas - La Roche va începe în această toamnă. Contractul de finanţare a fost semnat ieri, la Primăria Oradea, de către primarul Ilie Bolojan şi directorul executiv al Agenției de Dezvoltare Regională Nord-Vest, Sanda Cătană. Valoarea totală a proiectului este de 2,2 milioane euro, finanţarea fiind asigurată prin POR 2014-2020, axa prioritară 5, cofinanţarea de la bugetul local fiind de 2%.

 

Ieri, la Oradea, a fost semnat contractul de finanţare pentru restaurarea Casei Darvas - La Roche, de pe strada Iosif Vulcan, imobil care va fi transformat, ulterior, în Muzeu Art Nouveau. Directorul executiv al ADR Nord-Vest, Sanda Cătană, a menţionat că acesta este primul proiect din regiunea noastră semnat pe Axa 5.1 - „Conservarea, protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului natural și cultural”. „Sper că vom avea ocazia, cât de curând, să mai semnăm un contract la Oradea”, a declarat Sanda Cătană. Primarul Ilie Bolojan a precizat că municipiul Oradea a depus trei proiecte pe Axa 5: reabilitarea Casei Darvas - La Roche, restaurarea bastioanelor Cetăţii şi transformarea fostei clădiri a Vamei în Muzeu al Masoneriei. Dacă pentru Casa Darvas contractul a fost semnat, în cazul restaurării bastioanelor municipalitatea a deschis o acţiune în contencios administrativ, deoarece proiectul a fost respins pe motiv că au fost probleme în identificarea exactă a acestor bastioane. Bolojan a menţionat că municipalitatea a făcut dovada că întreaga Cetate aparţine municipalităţii, însă acest lucru nu a fost suficient, motiv pentru care în acest caz se va pronunţa instanţa. „Dacă vom câştiga procesul, vom avea un alt proiect finanţat pe Axa 5, dacă nu, vom căuta alte surse de finanţare”, a declarat primarul Oradiei. Al treilea proiect, cel privind Muzeul Masoneriei, se află în procedură de aprobare spre finanţare.

În ceea ce priveşte reabilitarea Casei Darvas - La Roche, în proiect sunt prevăzute lucrări la rezistența și arhitectura clădirii, lucrări la canalizare, instalații electrice și sanitare, dotări specifice funcțiunii muzeale, dar și lucrări de amenajare a curții, care vor consta în amenajarea gardului, a terasei clădirii, a mobilierului de grădină și în realizarea instalațiilor hidraulice/de irigare. Valoarea totală a proiectului este de 10.547.934,07 lei, din care valoarea totală eligibilă este de 9.930.982,97 lei, iar valoarea neeligibilă de 616.951,10 lei. Potrivit primarului Ilie Bolojan, în 23 iunie a fost trimisă spre publicare pe SEAP documentaţia pentru procedura de licitaţie, cel mai probabil aceasta va fi publicată până la mijlocul lunii iulie. „Asta ne va permite ca din această toamnă să începem lucrările”, susţine primarul Oradiei. El a adăugat că „unul dintre obiectivele cele mai importante ale orașului nostru în ultimii ani a fost dezvoltarea economică, iar o componentă importantă a dezvoltării economice o reprezintă dezvoltarea unui centru de oraș distinctiv european. Acest lucru presupune reabilitarea clădirilor din centrul orașului, dar și o refuncționalizare a acestora pentru a deveni mai atractive pentru turiști și nu numai. Dezvoltarea economică pe componenta turismului poate fi un adevărat motor de dezvoltare pentru Oradea”. Printre clădirile reabilitate de municipalitate, primarul a amintit Cetatea Oradea şi Sinagoga Zion. De asemenea, el a anunţat că din toamnă va începe etapa a II-a de reabilitare a sinagogii ortodoxe de pe strada Primăriei, care va deveni Muzeu al Evreilor.

Directorul executiv al ADR Nord-Vest, Sanda Cătană, a declarat că, până acum, au fost deschise doar opt apeluri de finanţare din 32, însă numărul cererilor depuse este mult mai mare decât în ciclul financiar anterior. De altfel, şi suma pe care o primeşte regiunea Nord-Vest este cu 80% mai mare decât în perioada 2007-2013. „Regiunea Nord-Vest are la dispoziţie 855 milioane euro, cu 80% mai mult decât în perioada anterioară. Până acum, avem cel mai mare număr de proiecte depuse: 959 cereri de finanţare, în condiţiile în care au fost deschise doar opt apeluri”, a menţionat Sanda Cătană. Primarul Ilie Bolojan a precizat că o axă foarte importantă pentru municipalitate nu a fost încă deschisă. Este vorba despre Axa 4, prin care sunt finanţate proiectee de mobilitate urbană. Pe această axă, municipiului Oradea îi revin 36 milioane euro, această sumă fiind stabilită în urma discuţiilor avute cu celelalte cinci municipii reşedinţă de judeţ din regiunea de nord-vest. Bolojan a amintit că pe această axă se doreşte finanţarea proiectului privind extinderea liniei de tramvai, transformarea străzii Vasile Alecsandri în pietonală, dar şi construirea podului Centenarului, în locul pasarelei de la Centrul de Calcul. Pentru acest din urmă proiect au fost depuse deja patru oferte din partea constructorilor, acum derulându-se procedura de selecţie.