Referendum 10 mai: trei secţii de votare şi două înmormântări - Între dorinţă şi lene
Între cârciumă, biserică şi înmormântare s-a învârtit duminică ziua celor din Sînmartin. Cei mai conştiincioşi au mers la vot în drum spre biserică. Cei care au votat după slujbă, s-au dus apoi aţă la cârciumă. În Sânmartin şi Rontău ziua referendumului a fost umbrită de două înmormântări. În Oradea, lenea civică şi-a spus cuvântul.
Cum intri în Cordău, după ce treci de puzderia de case lăsate în paragină şi urci panta spre mijlocul satului, se vede cupola impunătoare a bisericii. Aproape lipită de ea este şcoala care duminică a fost secţia de votare numărul 556. În jurul orei 13.00, soarele încă se mai prelingea pe asfaltul neted. Dintr-o maşină aflată lângă una dintre casele din faţa bisericii răsuna muzică populară în timp ce pe mijlocul drumului, venea agale spre secţia de votare, un poliţist. Din secţie răsuna puternic o voce, semn că înăuntru se dezbăteau aprins probleme importante pentru sat. În fapt, vocea lui Cornel Bere răsuna aproape singură, pentru că nimeni nu îl contrazicea.
"De ce să nu vreau să mă unesc cu Oradea? Mă fac cu buletin de oraş", spunea vesel nea Cornel care ştia bine cum funcţionau treburile, devreme ce fusese maseur în Băile Felix.
"Batem pasul pe loc ca localitate. Pe Filip la durut în cot de Oradea. Aşa era şi ca profesor, venea, spunea trei lucruri şi dispărea de la cursuri. Bolojan a schimbat radical oraşul. Prin unirea cu Oradea văd o perspectivă de dezvoltare pentru copiii noştri. Nu poţi sta cu atâtea lucruri frumoase pe care ţi le-a dat Dumnezeu, fără să faci nimic. După unire depăşim clar litoralul ca număr de turişti!", spunea optimist nenea Cornel. În timpul discuţiei două doamne în vârstă, cu batic, au trecut clătinându-se pragul secţiei de votare şi au întins buletinele domnilor cu ştampila. "În cabină maică, acolo se pune ştampila", a îndemnat-o Livia Constantin, preşedinta secţiei de votare, pe una dintre femei. 12%, atât era prezenţa la ora 13.00, la Cordău.
În aşteptarea prosperităţii, la ieşirea din sat, pe o bancă, doi bătrâni stăteau la poveşti iar un cal înhămat la o căruţă plină cu fân bătea din copită, nervos că i se întârzia desciderea porţii.
"Podgoria şi Episcopia sunt la nivelul Oradiei?"
În cealaltă parte a Băilor Felix, spre Băile 1 Mai, în satul Rontău, părerile erau altele.
"Am vrut să votez aici dar nu m-au lăsat. Cică nu am voie că am domiciliu în Oradea", se plângea o doamnă în vârstă, cu nepoţica în braţe. "Unirea nu mi se pare deloc o idee bună pentru că vom plăti taxe şi impozite mai mari. Nu vin mulţi clienţi în Felix dar nici nu cred că dacă ne vom uni cu Oradea, numărul acestora va creşte", a spus femeia care a găsit rapid şi vinovaţii. "Ei ne conduc", a exclamat, arătând spre un grup de bărbaţi în maieu şi femei cu fuste înflorate.
În faţa secţiei de votare 555, la o casă, două doamne şi un bărbat în floarea vârstei refuză să vorbească pentru că erau la priveghi. Nu uită însă să ne asigure că au trecut pe la secţia de votare.
Aflată tot într-o şcoală, dar cu un aspect exterior deplorabil, secţia 555 era plină de lume.
"Eu votez NU, pentru că nu cred că unirea va fi bună pentru noi. Nu văd o dezvoltare a comunei Sînmartin pentru că Podgoria şi Episcopia Bihor au rămas mult în spatele Oradiei, chiar dacă aparţin de oraş. Nu cred nici că nu vor creşte taxele", a spus Mircea Carman.
La aceeaşi secţie de votare îl găsim şi pe liderul Asociaţiei Pro Democraţia Oradea - Adrian Şimon care ne confirmă că în secţiile pe care le-a colindat nu a găsit nereguli ci doar "probeleme minore legate de interpretarea modului de organizare".
Foiala de pe holurile şcolii nu îi împiedica pe cei mici să folosească leagănele din curtea acesteia, sub ochii poliţistului care stătea de pază, ca să nu le fie furată cetăţenilor promisiunea prosperităţii.
În centrul comunei Sînmartin răsunaseră, de la primele ore ale dimineţii, clopotele. Oamenii merseseră la slujbă iar apoi trecuseră pe la secţiile de vot.
"Cine nu a venit încă, o va face cu siguranţă după masă" a spus unul dintre alegători care votase la secţia 550. Localnicii erau însă preocupaţi de o altă înmormântare care zguduise comuna. În localităţile mici, oamenii se cunosc bine între ei şi au o altă percepţie a cuvântului "Unire". Totuşi, în jurul orei 13.00, prezenţa la vot în Sînmartin era de 14,3%.
Partida de fotbal în care atât organizatorii cât şi arbitrii îşi doreau victoria uneia dintre echipe, lăsase urme atânci pe panourile, pomii, copacii şi zidurile din comuna Sînmartin. Dezvoltarea şi prosperitatea le zâmbea localnicilor. Deocamdată, de pe toate gardurile!
Rezultate şi evoluţia prezenţei la vot
Sînmartinul s-a mobilizat şi a atins pragul de 30% prezenţă a votanţilor la urne necesar validării referendumului de fuziune încă de la orele amiezii de ieri. La Oradea, la închiderea urnelor, nu s-a atins nici măcar 20% prezenţa la vot! Totuşi, din cei care s-au prezentat,peste 96% au votat "Da". Primul referendum pe tema unificării a două localităţi din România s-a încheiat astfel cu un eşec.
Imediat după închiderea urnelor primarul Ilie Bolojan a declarat că prezenţa la vot în Oradea a fost sub aşteptări şi, cel mai probabil, referendumul va fi reluat în primăvara anului viitor, când se va vota şi fuziunea comunei Oşorhei cu Oradea.
Dacă în Sînmartin, la ora 17.00, la cele 8 secţii se depăşise deja pragul la numărul de votanţi, ajungându-se la o prezenţă de 33%, în municipiul reşedinţă de judeţ lucrurile s-au mişcat foarte greu. La cele 143 de secţii de votare din Oradea votaseră până la ora 10.00 doar 1,5% (2.898 de votanți), iar la ora 13.00, se ajunsese la numai 6,2% (11.687 votanți). Până la oa 16.00, veniseră la urne doar 20.136 de orădeni, adică 10,68% din alegători.
La ultima raportare înaintea închiderii ediţiei, cea de la ora 19.00, în Oradea votaseră 28.640 de cetăţeni, adică un procent de 15,2%. Adică abia jumătate din cele 30 de procente necesare pentru atingerea pragului necesar validării referendumului!
La închiderea urnelor s-au prezentat la vot în Oradea 19,69% din alegători, din care 96,52% au votat „Da” pentru fuziunea cu Sînmartinul, 3,48% votând „Nu” . În Sînmartin, până la închiderea urnelor votaseră 47,9% dintre cetăţenii cu drept de vot, 54,5% dintre aceştia votând „Da”.
Astfel, la primul referendum de acest gen organizat în România, orădenii au ratat şansa de a face cu adevărat istorie...
Astia sunt ca si comunistii, nu ies ai nostri, sa facem vot de o mie de ori!
Mai Lache, ti-ai gasit la fix numele de scenă. Pe vremea lui nenea Iancu, aşa erau denumiţi în jargon poponauţii, hahalera inculta. De unde stii tu, mai, degustator de caltabosi pe din dos, ca nu am fost la referendumul contra lui chiorila, vedea-l-as cu zorzoane la încheieturi?! Si pe tine cum i tii dosul cald in celula
Bai fanariotilor, nu va mai certati, referendumul a picat si pace. Dudule Umflatule, dar la referendumul contra lui Chiorila ai stat acasa, si acuma faci apologia mersului la vot, mancati-as splina ta unsa pe pita Primariei din Turn. Hahalera.
-Prin Prezentare ori neprezentare,atât cetăţenii Mun.Oradea cât şi cetăţenii Com. Sânmartin la acest Referendum Local şi-au exprimat părerea.N-am înţeles atitudinea actualului Primar al mun.Oradea.Faptul că se reia pe data de 14.Iunie.2015 un alt Referendum.Cine îi dă dreptul să consume Banii colectaţi din taxeele şi impozitele cetăţenilor Orădeni pe atâtea Referendumuri.Aceştia sunt Banii Publici ai Mun. Oradea şi nu8 banii lui Personali să-i cheltuiască precum îl taie capul.
mai Vivi, cami, postactoare-compostoare sau ciocanitoare ce i fii tu, nu poti sa dormi de grija banului public. Ca nu ti-l fura nimeni, te invita putoare sa iti spui parerea prin vot. Daca nu votezi, nu existi in procesul asta si nu poti sa repeti ca o papagalitza calarita pe centura ca tu esti contra. Nu mai, tu esti contra ca sa ti-o traga altii...
Se zice ca va fi un nou scrutin! Sa fie, dar sa se plateasca din buzunarul lui Bolojan si al lui....Dudu "Democtatu".
Pentru postacii suparati de tipul crizatei camelia: mai femeie, daca nu te-ai dus la vot, care e o datorie civică, înseamnă că eşti o putoare civică. Dacă erai în dictatură, urlai că n-ai dreptul să votezi. Acum, împreună cu alţi postaci frustaţi, urlaţi că aţi vrut să-i daţi o lecţie Bolojanului. Fals! Lecţie era dacă mergeaţi la vot şi votaţi împotrivă! Nesimţiţilor
Un esec de asemenea anvergura pentru Bolojan este jalnic. Omul demonstreaza, uneori, ca e incapabil si are lipsuri enorme. DIN BANII NOSTRI, AI LENESILOR {CUM SPUNE NESIMTITUL ASTA DE vasilica}, BOLOJAN PLATESTE. HALAL PRIMAR PENTRU CEI CARE L-AU ALES.
Nu din lene nu ne-am dus la vot. I-am dat un raspuns meritat unui bolovan care ne trateaza cu dispret dupa ce a fost ales si reales. Face dupa cum il taie capul, inchipuindu-si, probabil ca e un fel de Napoleon. A ajuns sa aiba despre sine o parere prea buna. Orasul acesta care din punct de vedere cultural a atins un nivel atat de scazut incat duhneste a provincialism, se voia sa devina supermare, sa concureze cu Timisoara si Clujul, doua orase cu o cultura bine structurata, cu traditie universitara de calitate, nu una improvizata si plina de impostori ca cea oradeana, doua orase care dau dovada de adevarat civism, nu ca in oraselul asta unde la un mars impotriva despaduririlor participa 20 de tineri inflacarati, in timp ce terasele de pe pietonala erau pline de clienti! Aceasta provincie a vrut-o, un primar grandoman s-o faca supermare ca sa aiba ortacii lui spatiu de desfasurare ! Niet cultur, niet verdeata, doar asfalt, borduri si betoane ! Lipsa noastra la vot este un raspuns clar dat unui vis megaloman ! radu
bolojan ai crezut ca,i pacalesti pe oradeni nu ai reusit dute primar lasinmartin
domnule bolojan sa platesti di buzunar cheltuelile pentru referendum platesti pentru caai avut interese propri
spatii verzi ai creat bolojane pt zona sovata dar pt cine,pt cei cu ciini care au facut toaleta publica pt diferite rase hai plimbate si tu in miros de *.
primaru bolojan s o gandit sa i amendeze si pe cei din Sanmartin ca amenzile sunt venituri la buget , in plus are multi copaci de toaletat in Sanmartin
Diogene i-ați butoiul si pleaca !
Primarul orasului Oradea NU a rezolvat problemele oradenilor, de ce sa le rezolve pe cele ale altora? Costul Gcal in Oradea atarna ca o piatra de moara de gatul primarului care tine in brate si investeste in CET, instituind monopolul acestuia si folosind TRANSGEXUL pentru compensarea pierderilor. Distrugerea spatiilor verzi din centrul orasului este de neiertat. Altfel nu se putea reamenaja centrul? Podul Densuseanu sta de ani de zile inchis, gatuind centura. Trebuiau renovate TOATE cladirile din centru pana la gara CFR daca vrem turism! Primarii alesi in sate si comune ce asteapta, sa vina altii sa le faca treaba? Locuitorii comunelor si satelor au primarii pe care si i-au ales si pe care ii merita! Lucrurile bune realizate de Primaria Oradea sunt eclipsate de nemultumiri si lipsa de incredere.
Un articol de doi lei, in care oradenii sunt catalogati ca lenesi. Mai Vasilica, dar tu esti o putoare care nu face aproape nimic la Crisana. Cartita umflata cu pompa de la bicicleta lui Bolo.
Marele Bolojan ar trebui sa plateasca din buzunarul sau aceasta aventura administrativa! Sunt o sumedenie de mari orase in tara asta care au comune invecinate, dar care nu s-au hazardat in asemenea idiotenii!!!!