Un simpozion dedicat Unirii Principatelor Române a avut loc, vineri, în Sala Mare a Primăriei Oradea, evenimentul cuprinzând prezentări şi momente artistice, dar şi Hora Unirii. 

ANCMRR „General Traian Moşoiu” – filiala Bihor, în parteneriat cu Primăria Municipiului Oradea, Garnizoana Oradea, Centrul Militar Județean Bihor, Cercul Militar, Universitatea Agora, Universitatea Oradea, ANCE „Regina Maria” - filiala Bihor, ANVR - filiala Bihor a organizat, vineri, un simpozion dedicat zilei Unirii Principatelor Române. Evenimentul cu titlul „Unirea Principatelor Române moment crucial în istoria României” s-a desfăşurat în Sala Mare a Primăriei Municipiului Oradea, fiind invitați  studenți, cadre universitare, elevi și cadre didactice de la Liceul de Arte, Colegiul Național „Emanoil Gojdu”, Colegiul național „Iosif Vulcan” , Liceul „Lucian Blaga”, Liceul „Aurel Lazăr”, precum și cadre militare în active în rezervă și retragere din structurile de apărare, ordine publică și securitate națională. Moderatorul simpozionului a fost gl. bg.(r) conf.univ.dr.Vasile Creţ.

În cadrul simpozionului au conferențiat: prof.dr. Livia Ghiurcuţa, cadru didactic la Scoala gimnazială „Dimitrie Cantemir”, care a prezentat materialul „Unirea Principatelor Române – un ideal împlinit al românilor”; col.(r) Constantin Moşincat, istoric militar care a prezentat materialul  „Alexandru Ioan Cuza – domn ales” şi prof.univ.dr. habil. Sorin Șipoş, istoric și directorul Școlii doctorale de istorie de la Universitatea din Oradea, care a prezentat materialul „Unirea de la 1859, între argumentele trecutului istoric și realitățile geopolitice din epocă”.

A urmat apoi un program artistic susţinut de Grupul folcloric „Florile Hidișelului” al Școlii gimnaziale Hidișelu de Sus coordonat de director prof. Elena Moza și prof. Anca Călinescu. Daciana Micula, elevă în clasa a IV- a la Școala „Winnie Academy”, a interpretat apoi două piese de muzică ușoară, coordonată de prof. Valeria Dinu Mişcuţia; prof. Andrei  Corb, cadru didactic la Școala gimnazială „Dimitrie Cantemir”, a susținut un mic recital folcloric, acompaniat de renumitul taragotist Petrică Popa. Corul „Ariston” al Liceului de Arte, coordonat de prof. Mihaela Geta Bondor a prezentat un alt program iar ansamblul folcloric al liceului alcătuit din instrumentiști și un grup folcloric condus de prof. Adrian Miescu și prof. Fanya Roxana a delectat asistența cu cântece patriotice și un inedit moment folcloric. Simpozionul s-a încheiat cu Hora Unirii, la care au participat toţi cei prezenţi.