Bibliotecile românești nu duc lipsă de cărți despre înțelepciune. Niciuna însă nu sistematizează cu rigurozitate științifică, așa cum face Claudiu Damian, în Hochma, înțelepciunea în cărțile Vechiului Testament. Pentru documentare, cercetătorul a citit și tradus textele în original, în limba greacă şi ebraică, în Israel, și s-a străduit să le contextualizeze pentru o mai bună înțelegere.

 

Șase ani de muncă și studiu, ultimul la Facultatea de Științe Biblice și Arheologice „Studium Biblicum Franciscanum” din Ierusalim, Israel, de atât a avut nevoie actualul purtător de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean Bihor, prof. Claudiu Damian, pentru a sistematiza tot ce înseamnă înțelepciune în lucrările de specialitate din literatura sapiențială.

„Am dorit să înțeleg mai bine lumea. Călătoriile mele au fost generate de dorința de a cunoaște, de a descoperi, de a înțelege înțelepciunea, dar și de a împărtăși celorlalți din frumusețile și misterele lumii”, susține Claudiu.

Hochma prezintă, în 486 de pagini, cum s-a dezvoltat termenul de înțelepciune pe parcursul istoriei în literatura sapiențială egipteană, mesopotamiană, asirobabiloniană, feniciană, ebraică și elină. Ea are în centru o traducere proprie din greacă a textelor vizate, în special a capitolului IX din Înțelepciunea lui Solomon (Rugăciunea de obținere a Înțelepciunii de către regele Solomon).

„În ceea ce priveşte rugăciunea regelui Solomon de obţinere a înţelepciunii, autorul realizează o traducere proprie a textului pentru a scoate mai bine în evidență sensurile pe care din diferite motive de natură lingvistică traducătorul ediției sinodale le-a scăpat din vedere. Demersul său lăudabil a fost corelat cu o abordare exegetică ce i-a justificat opțiunile de traducere și, ulterior, i-a oferit posibilitatea de a sublinia mult mai vizibil concluziile la care s-a ajuns la finele acestei lucrări”, susține pr. prof. univ. dr. Ioan Chirilă – preşedintele Senatului Universității „Babeș-Bolyai”, Cluj-Napoca.

Lucrarea este lăudată și de Vasile Condrea, de la Departamentul de Teologie și Religie al Durham University, Marea Britanie:

„Ce poate fi mai natural pentru Proverbele lui Solomon, Înţelepciunea lui Solomon, şi Înţelepciunea lui Isus Sirah decât să vorbească despre cum omul poate urma Tora sau Legea? A citi aceste texte, aşa cum Dr. Damian o face, cu acribie literară secondată de înţelepciune naturală este o provocare şi un privilegiu al celor puţini. Asta mai cu seamă atunci când puţini cercetători români s-au aplecat asupra ambientului biblic al acestor cărţi, ambient aflat la confluenţa marilor literaturi ale vremii. Volumul despre Hochma sau Înţelepciune este un ghid potrivit pentru cei care vor să ştie mai mult despre bogata literatură sapienţială. Sunt ispitit să cred însă că autorul nu a spus ultimul cuvânt despre acest subiect.”

Surprinzător, cei care vor citi lucrarea vor putea descoperi că cele mai multe dintre citatele care vizează înțelepciunea sunt actuale pentru că surprind esențe pe care timpul nu are puterea de a le altera. Că ele pot fi folosite cu succes și astăzi și pot ajuta la dezvoltarea unui echilibru în lumea agitată în care trăim.

Claudiu Cristian Damian şi-a început studiile în teologie la Seminarul Teologic „Sfinţii Trei Ierarhi” din Zalău. Este licenţiat în Teologie Pastorală şi Psihologie la Universitatea din Oradea. În 2005-2006 a obţinut o bursă Erasmus – Socrates care i-a permis să îşi continue studiile în Grecia la Facultatea de Teologie din Atena, precum şi o specializare pe limba greacă. În 2015 devine doctor în teologie biblică al Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, având calificativul de „Magna Cum Laude”, cu teza de doctorat „Hochma - înțelepciunea în cărțile sapiențiale ale Vechiului Testament”.

În cadrul doctoratului, în anul universitar 2010-2011, a primit o bursă şi a fost înmatriculat la Studium Biblicum Franciscanum Ierusalim, Israel (Universitatea Pontificală Antoniană din Roma), institut de cercetare şi învăţare academică a Sfintei Scripturi şi a arheologiei biblice, absolvind anul universitar cu calificativul „Magna Cum Laude”. În paralel a participat ca auditor la cursurile institutului École biblique et archéologique française de Jérusalem, cursuri legate de subiectul înţelepciunii gnomice.

Publicată la Editura Presa Universitară Clujeană a Universității Babeș-Bolyai, Hochma va fi lansată pe 20 martie, la ora 18.00, în Cetatea Oradea, corp E (sala de deasupra Consulatului).