Seară magică în parcul Muzeului Țării Crișurilor - Nicu Alifantis, la Oradea
Unul dintre cei mai prolifici compozitori de muzică de teatru din lume, Nicu Alifantis, s-a aflat, zilele trecute, în orașul de pe Crișul Repede, la invitația Muzeul Țării Crișurilor. Orădenii au avut șansa deosebită de a descoperi povestea celui care a dus literatura română contemporană pe scenă...
Două evenimente speciale au fost organizate, la finele săptămânii trecute, la Oradea, avându-l ca protagonist pe Nicu Alifantis, muzician, actor, poet și compozitor.
Astfel, s-a oferit publicului șansa de a descoperi povestea unei vieți petrecute prin scenă sau prin spatele ei, sub forma unui album, „Memorabilia - A treisprezecea noapte”, scos la editura Muzeului Literaturii Române. Acesta vine după o expoziție de afișe ale unor spectacole de teatru, vernisată în luna iunie (2022) și la care Nicu Alifantis a scos din sertarele și cuferele colecțiilor sale piese demne de o memorie de aur a teatrului românesc.
„Alifantis a dus literatura română contemporană pe scenă. Întâlnirea cu „lucrările” (fie muzicale, grafice sau literare) lui Nicu Alifantis este ca o călătorie într-o cutie cu miracole și parfumuri, plină de surprize și care călătorie nu se ferește să invoce un sfârșit inevitabil”, afirma jurnalistul Cornel Nistorescu.
În aceeași seară, pentru iubitorii muzicii și ai poeziei, a fost prezentat albumul „Nichita 90”, un proiect omagiu al lui Nicu Alifantis dedicat poetului Nichita Stănescu. Între piesele din album se regăsesc înregistrări cu Nichita Stănescu, ce provin din fonoteca de aur a TVR, iar înregistrarea poeziei „Alifantis” (Gând IX) datează din noaptea de 12/13 aprilie 1983 (fonoteca personală Nicu Alifantis, prin amabilitatea domnului Florin Zamfirescu).
Moderator a fost Relu Biţulescu, coleg de scenă și toboșarul trupei Zan, artist plastic, membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România.
Seara de vineri din Parcul Muzeului s-a încheiat cu concertul „Alifantis & Zan”, un „grup” de proiecte fondat în 1995, ce îi are în componență pe: Nicu Alifantis - vocal, chitara ac., acordeon, ukulele, resophonic, kazoo, washboard, percuții, Virgil Popescu - bass, vocal, Sorin Voinea - keyboards, vocal, Răzvan Mirică - chitare el. & ac., guitalele, sitar, mandolina, vocal și Relu Bitulescu - tobe, percuții.
Nicu Alifantis și trupa Zan au creat o atmosferă nostalgică la Oradea împletind povești și acorduri muzicale.
„Cu toții am simțit că suntem prieteni vechi, adunați aici pentru a ne bucura de momente unice. Mulțumim tuturor celor care au venit la acest concert! Ați fost minunați!”, au transmis organizatorii evenimentului.
Nicu Alifantis este unul dintre cei mai prolifici compozitori de muzică de teatru din lume, compunând coloana sonoră pentru peste 100 de piese și lucrând cu unii dintre cei mai mari regizori români: Alexandru Tocilescu, Sanda Manu, Silviu Purcărete, Cristian Hadji Culea, Gelu Colceag, Cătălina Buzoianu și mulți alții. Dragostea de scenă nu s-a limitat la a compune muzica de teatru, ci a și jucat mici roluri legate de muzică (acordeonistul din „Furtuna” lui Ostrovski, trubadurul din „Swanewit” de Strindberg etc.). A realizat și coloanele sonore a 17 filme, a cântat tema filmului „Ringul” (regia: Sergiu Nicolaescu) și a jucat rolul Radu Cantacuzino în „Bietul Ioanide”, în regia lui Dan Pița. Pentru activitatea sa, a fost decorat cu ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler cat. B.
Întâlnirerea cu artistul Nicu Alifantis a făcut parte din proiectul cultural estival „Tipografia de idei” | #hailamuzeu, implementat în cadrul Programului Interreg România-Ungaria ROHU446 și finanțat de Uniunea Europeană, prin Fondul European de Dezvoltare Regională și cofinanțat de statele partenere în program, România și Ungaria.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.