Semicentenarul Secţiei de etnografie. Afişe şi publicaţii - Expoziţie aniversară la Muzeul Ţării Crişurilor
Expoziţia aniversară, care şi-a deschis porţile la Palatul Baroc, prezintă publicului activitatea secţiei de etnografie, cu cele mai importante aspecte, din 1964, când a fost inaugurată, şi până în prezent. Expoziţia cuprinde un număr impresionant de afişe, peste 250, care relevă expoziţiile din instituţie, din ţară şi de peste hotare. În plus, orădenii au la dispoziţie 50 de numere din Anuarul Biharea, în care este ilustrată activitatea ştiinţifică ale secţiei de etnografie şi cărţile tipărite de muzeografi.
„Este important de subliniat că, în 1964, când s-a creat secţia de etnografie şi artă, de fapt s-au pus bazele unei secţii - ne referim, sigur, la etnografie - care până astăzi a făcut cinste instituţiei muzeale orădene", a spus directorul MTC, Aurel Chiriac. „O secţie care atunci o avea în frunte pe Tereza Mozes şi care este coordonată astăzi de Ioan Goman. O secţie care până astăzi s-a remarcat în plan naţional şi internaţional prin expoziţiile pe care le-a făcut, prin publicaţiile sale, Biharea fiind, poate, reperul principal", a completat directorul. Aurel Chiriac a ţinut să salute prezenţa a doi invitaţi importanţi, Olivia Lungescu şi Lucian Blaga, care au fost angajaţi ai muzeului în 1968, la patru ani de la înfiinţarea secţiei de etnografie, şi care au venit, vineri, la Oradea, deşi între timp drumurile lor s-au despărţit de cele ale instituţiei. Astfel, vernisajul s-a desfăşurat într-o atmosferă caldă, prielnică pentru a promova importantele realizări ale secţiei de etnografie.
„Ceea ce cred eu că este important de menţionat în acest moment aniversar este că secţia a rezistat peste timp. De-a lungul celor 50 de ani care au trecut, au lucrat în această secţie, ca şi muzeografi, restauratori, conservatori sau în supraveghere, oameni de valoare, oameni care au ştiut să preţuiască patrimoniul, oameni care, mai mult decât atât, au ştiut să se respecte unul pe celălalt. Datorită lor, secţia de etnografie a rămas un prestigiu şi, mai mult, o recunoaştere care vine din partea tuturor colegilor din România şi chiar a celor din străinătate cu care noi am avut relaţii", a mai spus Aurel Chiriac. Orădenii care vor să viziteze expoziţia o pot face până în data de 19 ianuarie 2015.
Oferte de lucru pentru toti! Oferta este deja un fenomen! Foarte multi oameni lucreaza cu noi! NU este necesara niciun fel de experienta! Oferim curs gratuit si complet de instruire de la zero! Selectam urgent dezvoltatori de proiect pentru piata nationala si mondiala. Plata castigurilor realizate este garantata prin contract legal. Se lucreaza part-time (in timpul liber) sau full-time, la alegere. Cerem seriozitate maxima si dorinta de a invata ceva absolut nou si de viitor. Va oferim alte detalii dupa ce trimiteti textul ”Info” la adresa de email: rodica98827@yahoo.com