Sinagoga Neologă în plin proces de restaurare - Lucrări ajunse la cupola
Reabilitarea şi restaurarea Sinagogii Neologe Zion oferă, în aceste zile, o şansă unică pentru mulţi specialişti de a ajunge, cu ajutorul schelelor ridicate, până în vârful cupolei aflate la peste 30 de metri, foarte aproape de stelele din foiţe de aur ale desenelor maure de pe pereţii cupolei.
Lucrările de restaurare a monumentului istoric de pe strada Independenţei au demarat la mijlocul lunii februarie, urmând ca această primă etapă să fie finalizată în 1 noiembrie a.c. În paralel, executivul a reuşit să convingă Autoritatea de Management de la Budapesta să aloce alte 400.000 de euro, necesari pentru restaurarea picturii interioare, construirea unui grup sanitar, respectiv amenajarea spaţiilor interioare. În prezent, Sinagoga Neologă Sion este supusă unor ample lucrări, care vizează în principal problemele de rezistenţă ale clădirii, înlocuirea instalaţiilor electrice, termice şi sanitare. Valoarea lucrărilor aflate în execuţie se ridică la 1.892.150 euro, din care 1.565.852 euro revin Municipiului Oradea. Lucrările au demarat cu săpături interioare, care au ajuns şi până la 2,1 m adâncime, iar în exterior, de asemenea, s-au executat săpături la mare adâncime pentru instalarea grinzilor de jur împrejur, pentru întărirea structurii de rezistenţă. Potrivit ing. Denisa Mada, şef şantier, urmează operaţiunea de cămăşuire interioară a celor patru case a scărilor, care nu are rol de a micşora spaţiul, ci de a transforma aceste căi în patru puncte rigide, de rezistenţă a construcţiei. "Suntem în grafic cu lucrările. Mai avem de executat cămăşuirea casei scărilor, reabilitarea faţadei, respectiv montarea instalaţiilor termice", a precizat Denisa Mada, din cadrul firmei Abed Nego. Stadiul lucrărilor este confirmat şi de către arhitectul Cristian Puşcaş, care s-a ocupat de acest proiect. "Din punct de vedere structural, au fost executate acele lucrări care asigură stabilitatea clădirii a la long. Se execută rigidizări la nivelul tamburului cupolei, la nivelul perimetral al cornişei. Rigidizările se realizează orizontal, cu ajutorul tiranţilor care nu sunt vizibili, urmând să aibă efect de şaibă", a explicat Cristian Puşcaş.
Pictura, sub lupa specialiştilor
Din punct de vedere estetic, datorită sistemului empiric primitiv, tot ce înseamnă arce sau curbe sunt situate pe suport instabil de scânduri, cu tencuială formată din var, nisip armat pe papură. Astfel, aceste picturi care se întind pe o suprafaţă de 2.500 mp se află pe suprafeţe instabile sau mişcate, lucrări foarte costisitoare. După ce muncitorii firmei Abed Nego au reuşit montarea schelelor până la 32 de m, chiar în vârful cupolei, specialiştii au reuşit, după zeci de ani, să se bucure de frumuseţea picturii de inspiraţie maură. Impozantul monument istoric, a cărui construcţie a început în 9 aprilie 1877, a fost construit ca o necesitate după ce, în anul 1870, comunitatea evreiască s-a scindat în două: cea ortodoxă şi cea congresistă, care a primit numele de neologă. Elaborarea proiectului noii Sinagogi Neologe a revenit inginerului şef al oraşului, Dávid Busch, care a apelat la stilul eclectic, cu influenţe orientale maure. Execuţia lucrării a revenit renumitului arhitect al oraşului, Kálmán Rimanóczy senior. Elementele exterioare şi decoraţiunile interioare ale clădirii, opera artistului Mór Horovitz din Kosice, sunt inspirate din arta maură. Sinagoga are o cupolă centrală de dimensiuni mari, care se reazemă prin intermediul a patru pandantivi pe patru arce mari. Pe cupolă se află ferestre înalte. "E o construcţie atipică, ieşită din uzanţă. Sinagoga s-a construit într-o perioadă în care se urmăreşte experimentarea unor noi şi spectaculoase volumetrii", ne-a declarat arh. Cristian Puşcaş. Acesta ne-a mai precizat că structura de zidărie de cărămidă plină, cu patru mănunchi prevăzuţi cu patru stâlpi metalici, ce formează un pătrat, deasupra căruia stau cele patru arce, e de-a dreptul remarcabilă. "Cupola e una falsă. Ce vedem noi din exterior e un gol de şase-şapte metri deasupra tavanului, este o iluzie optică, ce a devenit o emblemă a oraşului", povesteşte arhitectul orădean. Lucrările de restaurare a picturii urmează să fie scoase la licitaţie, având ca termen de finalizare 1 iunie 2015. Monumentul va fi redat spaţiului public, aici urmând să funcţioneze o sală multifuncţională, pentru vernisaje, expoziţii, lansări de carte, concerte şi un punct de informare turistică.
Foarte frumos si absolut necesar