Sinagoga Sion din Oradea, 140 de ani de la deschidere - Comunitatea evreiască, în sărbătoare
Aseară, la Oradea, a avut loc un cafe concert dedicat împlinirii a 140 de ani de la deschiderea Sinagogii Sion. Evenimentul a marcat, totodată, una dintre sărbătorile importante ale ritului mozaic, și anume Sărbătoarea Corturilor - Sukot.
Asociația pentru promovarea turismului din Oradea şi regiune, Primăria Municipiului Oradea și Comunitatea Evreilor & JCC Oradea, cu sprijinul Fundației pentru protejarea monumentelor istorice din județul Bihor și a Trattoria Mediterana, au organizat aseară un cafe concert, cu ocazia aniversării a 140 de ani de la deschiderea Sinagogii Sion (1878), dar și pentru a marca una dintre sărbătorile importante ale ritului mozaic și anume Sărbătoarea Corturilor - Sukot. Potrivit organizatorilor, evenimentul a debutat cu o prezentare a Prim-rabinului de Oradea Rav. Shraya Kav, după care arh. dr. Cristian Pușcaș a făcut o scurtă prezentare a istoriei Sinagogii Sion. În continuare, sinagoga a fost gazda unui cafe concert susținut de trupa orădeană Berki Band, care a animat atmosfera timp de aproximativ o oră şi jumătate.
Sinagoga Neologă Sion din Oradea este cuprinsă în ansamblul Centrului Istoric al Municipiului Oradea, fiind înscrisă în Lista Monumentelor Istorice. Templul a fost construit de către evreii reformişti din Oradea în anul 1878, ca urmare a separării acestora de comunitatea evreiască ortodoxă.
Piatra de temelie a fost pusă în 9 aprilie 1877, iar în 24 septembrie 1878, zestrea edilitară a oraşului s-a îmbogăţit cu un edificiu a cărui siluetă modernă a remodelat profilul urban central al oraşului. Sinagoga a devenit un simbol al emancipării izraelite şi al liberalismului noii epoci deschise spre ideea de progres economic şi social. Proiectul a fost elaborat de Busch Dávid, arhitect şef al oraşului Oradea şi membru al comunităţii evreieşti. Construcţia clădirii a fost încredinţată lui Rimanóczi Kálmán senior, nume consacrat al arhitecturii orădene, maestru al stilului eclectic.
Reabilitarea monumentului marchează recâştigarea unei clădiri emblematice pentru întreaga comunitate prin păstrarea valorii sale istorice şi arhitecturale în deplină autenticitate. Prin intermediul acestei reabilitări şi refuncţionalizări este posibilă valorificarea la maximum a potenţialului cultural, religios, arhitectural, istoric şi artistic a unui monument arhitectural excepţional.
A fost o seara frumoasa, si ideea foarte buna. Singurul lucru ce mi se pare ca a lipsit a fost cu adevarat amprenta evreiasca... M-as fi asteptat si totodata bucurat ca sinagoga sa vibreze de sunetele melodiilor klezmer sau de vocile unor cantori in ebraica sau in idis Concertul a fost foarte bun, iar piesele excelente(felicitari pe aceasta cale trupei) dar cred ca ar fi fost mai adecvat un cu tot altfel repertoriu. Oricum, mai asteptat evenimente, si de ce nu, legate si de celelalte sarbatori evreiesti, ca oradeni (care nu facem parte din minoritatea evreiasca) suntemi curiosi si doritori sa cunoastem cat mai multe despre tot ce tine de cultura evereiasca, si mai ales despre comunitatea care a dat Oradiei( indraznesc sa spun), cele mai frumoase cladiri.