După articolul publicat săptămâna trecută în cotidianul Crişana, în care se trăgea un semnal de alarmă cu privire la terenul pe care se află o parte din Parcul "Onisifor Ghibu" care a fost câştigat în instanţă de o persoană fizică, proprietarul terenului a reacţionat, acuzând Primăria că "a construit abuziv un parc pe o proprietate privată" şi că, deşi a vrut să rezolve de mult timp situaţia, a fost complet ignorat de municipalitate.

În ultima săptămână a lunii trecute, părinţii copiilor care se joacă în Parcul "Onisifor Ghibu" din Nufărul au rămas surprinşi să vadă cum zona verde de lângă bustul legendarului pedagog a fost împânzită cu afişe pe care scria "proprietate privată". Deşi oarecum inedită, situaţia era cunoscută de Primărie, care participase pe 23 mai la ţăruşarea şi graniţuirea suprafeţei. Contactaţi de reporterul Crişanei, reprezentanţii Administraţiei Imobiliare Oradea (AIO) au încercat să minimalizeze situaţia, spunând că este un proces care ţine de 7 ani şi că va încerca să negocieze cu proprietarul terenului în această săptămână. Varianta proprietarului, Răzvan Puia, este însă mult diferită de cea a municipalităţii.

"S-a construit abuziv un parc pe o proprietate privată!"

Conform proprietarului, în cazul situaţiei Parcului "Onisifor Ghibu" „nu este vorba despre o revendicare, deoarece terenul în cauză nu a făcut niciodată obiectul legilor fondului funciar. Acesta figurează în Cartea Funciară ca teren "arator intravilan" şi pe care se plăteşte un impozit de 1.000 de lei pe an. Aşadar, nu a existat o revendicare a parcului, ci s-a construit abuziv un parc pe o proprietate privată", susţine Răzvan Puia, care, cu privire la reamplasare, explică: "În 2012, când instanţa s-a pronunţat definitiv şi irevocabil asupra dreptului de proprietate, acesta era constituit şi asupra străzii (Aleea Peneş Curcanul), parcării şi asupra unui loc de depozitat gunoaie. Aşadar, am solicitat o reamplasare, aprobată de cei de la Cadastru, care presupunea un schimb de teren cu vecinii, Primăria, şi anume lăţirea parcelei în parc şi retragerea de pe stradă şi parcare, acestea din urmă considerând că primează în ceea ce priveşte interesul municipalităţii. Noul amplasament se adâncea în interiorul parcului pe o lungime mai mică, 29,76 m. faţă de cea iniţială, 50 m., lăsând în liberă folosinţă a Primăriei restul parcului, stradă etc. Am solicitat Primăriei avizarea unui proiect de construcţie parter plus patru etaje pe noul amplasament, cu parcare subterană şi spaţii comerciale la parter. Instituţia Arhitectului Şef, ca răspuns, ne-a propus să modificăm proiectul în parter plus şase etaje, întrucât, citez, "zonă este de perspectivă". Astfel, la următoarea şedinţă am primit aviz favorabil de construire pe amplasamentul respectiv, semnat de arhitectul şef al oraşului şi de primarul Ilie Bolojan. La scurt timp după aceea, am fost chemaţi în judecată de către Primăria Oradea, prin primar, pentru anularea noului amplasament, proces câştigat de către reclamanţi  în faţă instanţei de fond. Aşadar, în conformitate cu cele hotărâte de către Judecătoria Oradea, am revenit la amplasamentul iniţial, pe stradă, parcare etc., aparent şi surprinzător, o situaţie mai convenbilă pentru primărie şi municipalitate".

Nu există autorizaţie, iar autorul este necunoscut!

Mai mult, proprietarul susţine că AIO a dezinformat atunci când a spus că procesul a durat şapte ani pentru că a "început în 2011 şi a rămas definitiv şi irevocabil în 2012. Din 2012 până în prezent am înaintat zeci de cereri şi notificări la care nu am primit răspuns. Am solicitat primăriei să facă dovada unei autorizaţii de construcţie pentru lucrările făcute pe terenul proprietate privată, pentru a afla cine e solicitantul autorizaţiei, şi anume autorul lucrărilor, din nou fără răspuns. Nu există autorizaţie de construcţie. Autorul lucrărilor este necunoscut. Am notificat Primăria în scopul eliberării terenului şi ridicarea gardului, felinarelor, băncilor, din nou fără răspuns sau efect". Răzvan Puia susţine că a avut de nenumărate ori iniţiativa de a negocia cu Primăria, dar că a fost ignorat complet. "Într-un final, am înştiinţat Primăria cu privire la intenţia de a delimita proprietatea noastră de vecinătăţi, invitându-i pe 23.05.2014 să asiste la ţăruşare şi graniţuire. Astfel, în prezenţa unui reprezentant al Primăriei, s-a efectuat această operaţiune de către un topograf autorizat, semnându-se un proces verbal şi având ca efect actuala împrejmuire şi ţăruşare din parc", spune proprietarul, care mai afirmă că poate susţine toate afirmaţiile cu documente. Indiferent de soluţia pe care o va da justiţia în acest caz, de punctele de vedere ale celor două părţi implicate, este nevoie ca Parcul „Onisifor Ghibu" să rămână în acea zonă. Şi asta pentru că părinţii şi copiii nu prea au alternative când vine vorba de a-şi petrece timpul liber, împreună, într-un spaţiu special amenajat.