De ziua Prematurității, Spitalul Pelican a fost iluminat ieri, 17 noiembrie, în culoarea mov, simbolul micilor luptători. La unitatea medicală privată s-au născut peste 5.000 de copii de la înființare, iar aproximativ 400 au fost prematuri.

 

Un copil prematur este un copil care se naște înainte de a împlini 37 de săptămâni de gestație. Cu cât vârsta de gestație este mai mică, cu atât riscurile de a avea complicații după naștere sunt mai mari. Prematurii sub 32 de săptămâni de gestație, care cântăresc mai puțin de 1.000 de grame, sunt cei mai expuși pericolului îmbolnăvirilor după naștere, iar lupta pentru viață începe pentru ei mult mai devreme.

„Cu ocazia acestei zile încărcate de emoție suntem alături de copiii care s-au grăbit să vină pe lume, de părinții lor și sprijinim cadrele medicale fără de care cei mici nu ar fi reușit să câștige lupta pentru supraviețuire. Cel mai mic prematur pe care echipa de medici și asistente a Spitalului Pelican l-a îngrijit a avut 900 de grame la naștere și 29 de săptămâni de gestație, iar acum are câteva luni și este dezvoltat normal”, susțin reprezentanții Spitalului Pelican.

„La Maternitatea Pelican s-au născut peste 5.000 de copii de la înființarea acesteia, iar aproximativ 400 dintre aceștia au fost prematuri în a căror luptă pentru supraviețuire ne-am implicat și noi, personalul medical din secția de neonatologie cu toată puterea noastră de muncă, empatia și admirația pentru acești mici luptători. Pe ei și familiile lor i-am susținut pe 17 noiembrie de Ziua Mondială a copiilor născuți prematur”, a declarat dr. Camelia Rusu, medic primar, șef secție Neonatologie, care a fost completată de dr. Liana Antal, medic primar, șef secție Obstetrică-Ginecologie: „Prematuritatea este una dintre complicațiile sarcinii a cărei incidență rămâne constantă, în jur de 10-11 la sută, de-a lungul anilor, în ciuda progreselor realizate în medicină”.

Maternitatea Spitalului Pelican are activitate permanentă, asigurată de linii de gardă și este dotată cu incubatoare deschise, ventilatoare de ultimă generație, aparate de monitorizare a funcției vitale, lămpi de fototerapie, astfel încât copilul să fie îngrijit la cele mai înalte standarde. De asemenea, mamele sunt încurajate și sprijinite să le acorde copiilor îngrijirea de care au nevoie. Înainte de a se externa, un copil născut prematur stă câteva zile în salon cu mama lui, care învață să-l îngrijească sub îndrumarea cadrelor medicale. Toți copiii născuți prematur sunt incluși într-un program de „follow-up” al Spitalului și se prezintă periodic la control, cel puțin până la vârsta de un an.