De Ziua Culturii Naționale, orădenii s-au reunit ieri, în piațeta de pe strada Independenței, sub „brațul” ocrotitor al poetului Mihai Eminescu, de la a cărui naștere s-au împlinit 173 de ani.

Manifestările, moderate de Angela Lupșea, directoarea Fundaţiei de Protejare a Monumentelor Istorice din judeţul Bihor, au debutat cu intonarea Imnului Naţional al României.

Angela Lupșea a punctat câteva aspecte legate de Ziua Culturii Naționale, arătând că această zi a fost stabilită după data de naștere a marelui poetul național, Mihai Eminescu.

„Începând cu acest an, municipiul Oradea și Consiliul Județean Bihor declară deschis că această piațetă va fi dedicată evenimentelor Zilei Culturii Naționale, pe 15 ianuarie. Acest lucru se va întâmpla într-un moment festiv, anul viitor. Legea 238 din 2010 prevede organizarea, cu acest prilej, a manifestărilor cultural-artistice și social-culturale. Vorbim atât de poezie, cât și de alte domenii ale artelor frumoase”, a adăugat Angela Lupșea.

Programul a continuat cu o alocuţiune privind însemnătatea evenimentului, rostită de viceprimarul municipiului, Antonia Nica.

„Mulți spun că Mihai Eminescu a fost cea mai importantă voce din literatura română. Și, fără îndoială, așa a fost. Conform criticilor literari, Eminescu a fost nu doar un poet extraordinar, ci și un prozator desfăvârșit, care a scris o proză de foarte bună calitate. Alții spun despre el că a fost un foarte tăios jurnalist, care a realizat analize pertinente ale societății românești de atunci, ale regiunii și ale lumii, analize care, nu de puține ori, par să fie scrise și pentru vremurile noastre...”, a menționat Antonia Nica.

Încercând să răspundă la întrebarea cine a fost și este Mihai Eminescu, viceprimarul a spus că „simțirile versificate și gândurile așternute pe hârtie de către marele poet continuă să stârnească vibrația sufletului românesc”.

„Într-o tainică formă, el continuă să rămână mereu actual și motivant. Scrierile sale, fie că sunt poezii, proză scurtă ori articole în ziarele vremii, nu sunt doar trecut și istorie, ci ele continuă să fie prezent și viitor pentru români și România”, a conchis viceprimarul Antonia Nica, care, la finalul discursului său, a recitat câteva versuri din poezia „Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie!”.

În continuare a luat cuvântul prof. dr. Laura Teodora Ardelean, de la Colegiul Național „Mihai Eminescu”.  

„Se împlinesc 173 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu, acela despre care Constantin Noica scria că este „Conștiința noastră mai bună”, motiv pentru care această dată reprezintă și Ziua Culturii Naționale. Asemănat cu spiritele universale, și descinzând din străfundurile ființei românești, Eminescu înseamnă un moment de armonizare a fondului cultural autohton cu formele culturii moderne. Iar experiența traversată de cultura română atunci, în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, și de atunci înainte, este una a cuvântului și a gândirii (...) Pentru poetul, prozatorul, dramaturgul, gazetarul, traducătorul și gânditorul Mihai Eminescu, universul este fără margini și este gândit de el însuși”, a spus, printre altele, prof. dr. Laura Ardelean.

Programul a fost frumos completat cu un moment poetic și muzical susținut de Rock Filarmonica Oradea (Alexandrina Chelu Schorr, Iuliana Chelu și Florian Chelu Madeva), care au cântat piesele: „Criticilor mei”, interpretată în stil rock „Replici”, în stil romanță, „Și dacă”, interpretată în stil liric şi „Ai noștri tineri”, în stil electronic. De asemenea, poetul-profesor Aurel Horgoș a dorit să recite un poem dedicat „Luceafărului” poeziei românești. Evenimentul s-a încheiat cu festivitatea depunerii de buchete și coroane de flori la statuia poetului.

Pentru această ocazie aniversară, au fost efectuate lucrări de restaurare a monumentului, în baza avizului dat de Direcția Județeană pentru Cultură Bihor.

Statuia poetului Mihai Eminescu este opera artistului Ovidiu Maitec (1925 - 2007), aceasta fiind realizată din bronz și amplasată pe un soclu din piatră travertin. Statuia este monument istoric, clasată pe listă cod BH-III-m-B-01237. Ea se află în evidența Primăriei Municipiului Oradea din anul 1990, în baza Legii nr. 120/2006 a monumentelor de for public, și este pusă în valoare de către Fundația de Protejare a Monumentelor Istorice din județul Bihor conform Hotărârii de Consiliu Local nr. 1503 din 21.12.2017.

Lucrările de amenajare a piațetei Independenței, care sunt în curs, vor evidenția statuia în ansamblu, cuprinzând și un perimetru dedicat evenimentelor comemorării lui Mihai Eminescu.