Teatrul pentru Copii și Adolescenți Arcadia - „Regele Smoc de Barbă”, prima premieră din noua stagiune
În sala de spectacole a Teatrului Arcadia, a avut loc, ieri, conferința de presă care anunţă prima premieră a stagiunii 2018/2019: „Regele Smoc de Barbă”, o dramatizare după celebra poveste a Fraților Grimm, realizată de Szabó Attila și tradusă de Florian Silaghi, în regia lui Hanyecz Debelka Róbert.
O nouă stagiune, un nou început...
Conferința a fost deschisă de actorul Sebastian Lupu, noul director artistic al Teatrului Arcadia din Oradea. După ce și-a prezentat echipa cu care va lucra de acum încolo, acesta a precizat că: „Nimic din ce s-a făcut înainte nu va fi dat la o parte” și că, atâta timp cât se va afla la conducerea artistică a acestui teatru, va pune un imens accent pe actori.
Sebastian Lupu a anunțat, apoi, spectacolele programate în noua stagiune, menționând că aceasta va cuprinde inclusiv spectacole lectură pe texte specifice programei şcolare, cum sunt „Năpasta” sau „Steaua fără nume”. „Ideea mea este ca acest gen de spectacole lectură să aibă între 20 și 50 de reprezentații pe an. Am vrut să mă bazez pe actori ai Teatrului Arcadia, dar am avut plăcuta surpriză să constat că și colegi de-ai mei din Trupa Iosif Vulcan și-au manifestat dorința de a juca în aceste spectacole lectură”, a menționat Sebastian Lupu. Acesta a precizat că nu se va renunța la spectacole de păpuși, doar că se va pune un accent mai mare decât până acum pe segmentul de vârstă 12-16 ani. Așadar, următoarele premiere ale Teatrului Arcadia se vor adresa preadolescenţilor, care voi fi îmbiaţi la teatru cu spectacolele „Isprăvile lui Păcală” (regia Petre Ghimbăşan) şi „Cei trei Muschetari” (regia Traian Savinescu). În plus, Teatrul Arcadia va începe colaborarea cu muzicianul Ovidiu Iloc, compozitor permanent al instituției.
„Teatrul Arcadia se va numi Teatrul pentru Copii și Adolescenți Arcadia. Părerea mea este că cea mai mare nevoie de teatru este între 12 și 16 ani. La această vârstă începe dorința de cunoaștere culturală. Și noi, culmea, tocmai la această vârstă îi părăsim. În acest sens, cred că trebuie să facem o ofertă profesionistă, pentru a nu-i pierde pe acești adolescenți”, a mai spus actorul Sebastian Lupu.
„Regele Smoc de Barbă”
Duminică, 23 septembrie, de la ora 11.00, în Sala Arcadia, va avea loc premiera spectacolului „Regele Smoc de Barbă” - o poveste despre maturizare, iubire și adevăratele valori care dau culoare vieții, dedicată copiilor cu vârste mai mari de șase ani.
Prima premieră a stagiunii 2018/2019 este o dramatizare după celebra poveste a Fraților Grimm, realizată de Szabó Attila și tradusă de Florian Silaghi.
Spectacolul propus pe scena Arcadiei ia naștere sub bagheta regizorului Hanyecz Debelka Róbert, care a ales să recreeze atmosfera de basm alături de compozitorul Csernák Zoltán Samu și de scenograful Albert Alpár.
„Povestea Fiammettei este o frumoasă metaforă a maturizării. Ea ne relevă parcursul firesc pe care-l are orice copilă care se transformă în femeie, nu prin căsătorie, ci prin responsabilitățile pe care și le asumă. În spectacol, Fiammetta va rămâne singură în căsuță, ziua și noaptea, și va învăța de la soțul ei, un mentor simbolic care-i trasează îndatoririle, o lecție despre toleranță, răbdare și perseverență. „Regele Smoc de Barbă” este, de fapt, basmul care ne relevă drumul inițiatic al preadolescenței și care ne îndeamnă să ne orientăm nu spre mirajul unor frumuseți exterioare, ci spre adevărata frumusețe care se naște în sufletul și în caracterul unui om”, a explicat Hanyecz Debelka Róbert.
Pentru a sublinia mai bine tema maturizării, regizorul i-a dat actriței Consuela Egyed misiunea de a-și construi personajul în joc dublu, actor păpușar și actor, trecând, scenă după scenă, din ipostaza artistului care dă viață păpușii, în ipostaza actorului clasic, care îmbrățișează la căderea cortinei o păpușă, simbol al copilăriei ce tocmai a apus.
Alături de Consuela Egyed, în distribuție se regăsesc actorii: Patrick Negrean, Zentania Lupșe, Armanca Serac și Alexandru Pop.
Biletele sunt puse în vânzare la Agenţia de Bilete a teatrului (de marți până vineri, în intervalul orar 12.00 - 18.00, iar în weekend, între orele 10.00 - 13.00) și online pe www.biletmaster.ro.
Următoarea reprezentație va avea loc sâmbătă, 6 octombrie, de la ora 11.00.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.