Un nou protest al gojdiştilor în Piaţa Unirii şi la Inspectoratul Şcolar (Video)
Peste 150 de elevi și profesori de la Colegiul Național „Emanuil Gojdu” au protestat ieri în Piața Unirii împotriva demiterii directorului Florin Nicoară de către Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Bihor. După protest, aceștia au mers în marș până la sediul IȘJ Bihor pentru a discuta cu Virgil Blage.
Elevii protestează împotriva demiterii directorului Florin Nicoară, de către șeful Inspectoratului Școlar, Virgil Blage, și a afirmațiilor acestuia pe care le consideră defăimătoare.
Deși protestul a fost inițiat de „Gojdu”, acestuia i s-au raliat și elevi de la „Mihai Eminescu”, „Onisifor Ghibu” sau „Iosif Vulcan”. Prezenţa elevilor la protest ar fi fost mult mai mare, dar în contextul pandemic, jandarmii au impus respectarea legislaţiei în vigoare.
Tinerii au purtat pancarte cu diferite masaje: „Excelența călcată în picioare”, „Unde ați mai văzut colegiu cu 3 clase”, „Susținem viitoarele generații – Fundația oricărui stat este felul în care își educă tinerii”, „Uniți pentru Gojdu”, „Gojdiștii deținuți își vor demnitatea înapoi”, „Oradea este unul dintre cele mai curate orașe din România, dar în Inspectorat pe când?”, „Gojdiști pentru Nicoară”, „Premiații și olimpicii, batjocoriți, nu susținuți”, „Presa - mijloc de comunicare între instituții”.
„Să stea până la ora 14.00 sau 15.00, o zi, două, cu mască pe față, merge, dar dacă stau o săptămână, două, trei, ne vom trezi cu copiii că leșină prin clasă. Ajunge unul singur dintr-o mie. Clar, părintele se va adresa justiției împotriva școlii. Răspunde domnul inspector? El o să ne spună că de ce nu am respectat legea, de ce nu ne-am organizat. Face niște abuzuri... Vorbeam cu un coleg de la un alt inspectorat școlar, care spunea că nu a dat Ministerul niciun ordin să se revină la oră de 50 de minute sau la școală fără zi de online. Școlile din România s-au organizat cum au considerat consiliile de administrație, după condiția din școală. Sunt clase unde sunt 15 copii și clase unde sunt 30 de copii. Situațiile diferă”, a spus Florin Nicoară, care, în ceea ce privește plângerile făcute de Inspectorat cu privire la presupusele nereguli de la Gojdu la transferurile unor elevi, a adăugat: „Poate să facă câte plângeri vrea. Transferurile care s-au făcut la Gojdu au fost făcute cu respectarea legii. Mergem în instanță dacă vrea. Am respectat legea și nu am făcut discriminare între elevi. Dacă dumnealui interpretează legea cum îi convine, îl privește. Cred că am fost destituit pentru a da exemplu celorlalți directori. Ați văzut, l-am ras pe Nicoară, stați cu capul plecat, pentru că altfel voi urmați!”, a mai spus fostul director al Colegiului Național „Emanuil Gojdu”.
Scandalul de la „Gojdu” are rădăcini adânci, Florin Nicoară fiind în conflict cu Inspectoratul înainte de numirea lui Virgil Blage. Deși multe din deciziile luate de Nicoară au sfidat și în anii trecuți Inspectoratul, fostul șef Alin Novac-Iuhas a ocolit în mai multe rânduri situațiile care ar fi putut deveni conflictuale. Pe 18 august 2020 Florin Nicoară a trimis o hârtie Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Bihor în care spunea că a decis să își dea demisia pentru că era „hărțuit constant de IȘJ Bihor”.
Conform surselor Crișanei, pentru a nu izbucni un scandal, liberalii fiind în campanie electorală, Florin Nicoară a decis să-și retragă demisia după ce a discutat cu mai mulți lideri liberali. Scandalul nu a fost făcut public, iar accesul la documente l-au avut foarte puține persoane.
Un alt scandal a izbucnit atunci când Virgil Blage a fost nevoit să taie mai multe clase de-a IX-a, pentru că nu erau suficienți elevi din cauza înființării, în urmă cu aproape un deceniu, a clasei pregătitoare. Elevii și profesorii au protestat, au trimis chiar scrisoare la Ministerul Educației, dar, până la urmă, situația nu a putut fi schimbată. Planul școlar a fost aprobat așa cum decisese Virgil Blage, cu o clasă de-a IX-a tăiată la Gojdu.
„Din păcate, atunci când am tăiat anumite clase a trebuit să ținem cont de criterii pe care nu noi le-am decis. Nu puteam desființa clase de la învățământul dual, pentru că erau clase finanțate, iar în angajamentele luate de România pe plan internațional s-a stabilit că 60% să fie învățământ profesional și 40% învățământ teoretic. Ce pot să promit este că acele clase care au fost tăiate vor fi repuse în proiectul planului de școlarizare de anul viitor. La Gojdu vorbim de 7 clase, adică o reducere de 14%. Sunt școli care au mai puține clase, iar acolo reducerea a fost de 25-50% din numărul total de clase de-a IX-a” explica Virgil Blage.
Afirmații fără acoperire
Printre afirmațiile făcute în fața microfoanelor, fostul director Florin Nicoară a spus că directorul de la Bălcescu a vorbit cu Inspectorul Școlar General din Sălaj și l-a întrebat dacă de la Minister au venit instrucțiuni, în sensul de a se reveni la 50 de minute, cu pauză de 10 minute și fără zile online.
„Inspectorul General de acolo a spus că și la ei în județ, școlile s-au organizat fiecare, cum a considerat consiliul de administrație al școlii că e mai sigur pentru elevi și profesori. Așa am făcut și noi la Gojdu” a spus fostul director care a mai adăugat că nicio școală nu a fost amendată.
Crișana a verificat informația. „Școlile de la noi nu funcționează după decizia directorilor sau a consiliilor de administrație, ci după scenariul dat de incidență. Dacă este verde, toată lumea merge la școală”, a declarat Cosmin Porcar, inspectorul școlar general adjunct din Sălaj care, în ceea ce privește durata orelor a mai adăugat: „Avem o singură școală în care se fac ore de 40 de minute. Este vorba de o unitate școlară dintr-o zonă rurală, care este în renovare și unde elevii nu ar putea folosi mijlocul de transport dacă orele ar fi de 50 de minute”.
Problema lui Blage :,, Intrebam un om din privat, esti de acord sa platesti cu acelasi salar un om care lucreaza .... "Ti-a cerut partidul sa faci economie la buget? Privatizeaza-o! Da, si tu prezinti adevarul. Tu, cu sange pe maini. Tu politruc jegos pus de partid in fruntea dascalilor din Bihor pentru competente politice. De ce nu discuti cu toata lumea? Te simti jignit? Esti tu in stare sa aplici legea? Tu care : 4 mai 2018 ,,„Sunt şocat, îmi pare foarte rău, este o tragedie uriaşă. În loc să fie un moment de fericire, acum este un sfârşit de an îndoliat pentru elevi şi profesori”, a mai spus Blage." Sau tu care: „Era zgâriată şi avea pete de sânge, dar nu sânge foarte mult ca să fie ceva dramatic. Nu era la ore, nici nu a intrat la prima oră”, a declarat Virgil Blage, Nu ar fi trebuit sa demisionezi (de onoare) atunci? Nu a fost CEPartenie Cosma scoala pe care o ,,pastoreai"? Erai director de pe vremea PSD. Gojdu e o scoala de renume, ca multe altele din Bihor. E adevarat ca nu e atat de buna ca
Când am spus ca tovarășul Blage va face din Nicoară un erou nu m-ati crezut.