Preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Pasztor Sandor, şi-a prezentat ieri un bilanţ al activităţii desfăşurate în cele 100 de zile în fruntea administraţiei judeţene, enumerând printre altele reînceperea lucrărilor la Muzeul Ţării Crişurilor, deschiderea de curse aeriene de pe aeroport, precum şi modificarea strategiei judeţului.

 

Pasztor Sandor şi-a început prezentarea celor 10 proiecte cu strategia pentru sănătate, care înlocuieşte strategia făcută şi adoptată de Consiliul Judeţean Bihor în precedentul mandat. Acest proiect se va baza pe patru piloni: păstrarea celor două centre Salvamont-Salvaspeo, creşterea capacităţii Centrului Oncologic din Oradea prin achiziţia a încă unui accelerator de particule, implementarea sistemului de telemedicină şi dotarea cu diverse simulatoare şi alte echipamente a unui Centru de formare continuă a studenţilor. Acest proiect are nevoie de o finanţare de peste 12 milioane euro, care ar urma să fie suportată prin Programul Ro-Hu. O altă realizare asumată de Pasztor Sandor vizează accelerarea procesului de atragere a finanţărilor prin Programul transfrontalier Ro-Hu, în urma discuţiilor cu reprezentanţii judeţelor Timiş, Arad, Satu Mare şi a judeţelor din Ungaria de lângă graniţă.

În ceea ce priveşte Muzeul Ţării Crişurilor, Pasztor Sandor susţine că acesta a fost preluat „într-un impas decizional și cu mari presiuni pentru mutarea sa în Cetatea Oradea”. „În șase zile s-a făcut ce nu s-a reușit în șase ani. Acum se efectuează lucrări de reparaţii capitale şi de amenajări interioare pe un contract în valoare de 7,2 milioane de lei cu TVA”, a menţionat el, adăugând că aceste lucrări vor fi gata la sfârşitul iernii. Între timp, se lucrează pentru contractarea unei finanţări europene pentru mobilierul special şi pentru amenajarea terenului din jurul clădirii. „Sper că în primăvară vom avea condiţii de vizitare măcar a unei părţi a muzeului”, a mai declarat Pasztor.

În legătură cu Aeroportul Oradea, şeful administraţiei judeţene susţine că acesta „a fost așezat pe harta zborurilor internaționale”. „Din 15 decembrie vom zbura spre București de patru ori pe săptămână, la 90 de lei biletul, cu posibilitatea de a ajunge până la Iași. Din vara anului viitor se introduce o altă destinație din țară: Constanța. Din martie 2017, Oradea va fi legată prin curse aeriene de Barcelona, Milano, Torino, Roma, Napoli și Catania. Preţurile anunţate de companiile aviatice încep de la 19,99 euro”, se menţionează în prezentarea făcută de Pasztor Sandor. El a anunţat că în şedinţa ordinară a CJ Bihor din 31 octombrie, la rectificare bugetară, este prevăzută o sumă de bani pentru licitarea noului terminal. Costul aproximativ estimat pentru această lucrare este de 4 milioane euro.

Un alt proiect realizat este strategia pe transport public, care vizează echiparea cu sisteme GPS a tuturor autobuzelor care efectuează curse regulate de transport public în judeţ.

De asemenea, Pasztor Sandor a prezentat proiectul prin care se doreşte construirea unor bazine de înot didactice în toate oraşele din Bihor, cu excepţia Oradiei. Tot în această perioadă, a fost lansat proiectul privind crearea unor rute pentru turişti pe biciclete în Zona Metropolitană Oradea: un inel la sud de Oradea - de la Băile Felix, Leş, Şauaieu, Nojorid, şi unul la nord de oraş - Paleu, Cetariu, Şişterea şi Şuşturogiu. Anul viitor reţeaua urmează să fie extinsă către estul judeţului, înspre Munţii Apuseni.

În ceea ce priveşte clădirea fostei Policlinici, Pasztor a menţionat că în 6-7 luni instanţa se va pronunţa în privinţa proprietarului. Până atunci, din banii judeţului (117.000 lei cu TVA) s-au derulat lucrări de conservare.

Un alt proiect prezentat ieri de Pasztor Sandor este cel privind realizarea studiului de fezabilitate pentru centura Salontei. Drumul urmează să aibă o lungime de 9,652 km, pe traseul DN 79-Mădăras – Salonta Nord – Salonta Sud – DN 79. Ultimul dintre cele 10 proiecte prezentat de Pasztor Sandor este cel privind centrul de pregătire pentru salvatori montani, primul acreditat din România, realizat în colaborare cu elveţienii din St. Gallen. Proiectul a fost demarat de fosta conducere a CJ Bihor, însă a stagnat timp de un an din cauza unui diferend între Primăria Câmpani și Consiliul Județean. Între timp, terenul necesar pentru proiect a fost cedat către CJ Bihor, astfel că în decembrie centrul va fi gata.

La final, Pasztor Sandor a anunţat că, în prezent, se lucrează la cel puţin alte 3-4 teme. „Se vede că judeţul Bihor are o altă viteză”, a mai declarat şeful administraţiei judeţene.