Un proiect complementar pentru Sinagoga Achvas Rein - Aşteaptă finanţare nordică
Sumele alocate de Ambasada SUA pentru reconversia Sinagogii Achvas Rein de pe strada Primăriei s-au epuizat, fără însă ca lucrările care se impun aici să poată fi acoperite. Pentru finalizarea proiectului de amenajare în acest lăcaş a unui Muzeu de istorie a evreilor din Oradea şi Bihor, Muzeul Ţării Crişurilor a depus o solicitare de finanţare la Guvernul Norvegiei.
Proiectul de amenajare a unui Muzeu de istorie a evreilor din Oradea şi Bihor în incinta sinagogii ortodoxe de pe strada Primăriei aparţine firmei Novartis şi a fost realizat în colaborare cu Comunitatea Evreilor din Oradea şi Muzeul Ţării Crişurilor. Ambasada SUA a alocat pentru acest prim proiect suma de 129.000 de dolari. Finanţarea nu a fost însă suficientă pentru complexitatea lucrărilor de renovare, astfel că, în urmă cu două luni, potrivit informaţiilor oferite de către directorul MŢC, Aurel Chiriac, s-a mai depus un proiect, în valoare de 400.000 euro. Banii alocaţi de Ambasada SUA au fost deja cheltuiţi. Astfel, au fost executate lucrările prevăzute iniţial de consolidarea şi reabilitarea sinagogii: asigurarea stabilităţii structurale, rigidizarea şi conservarea elementelor de şarpantă, înlocuirea învelitorii din tablă zincată şi ţigle, refacerea tencuielilor exterioare şi a elementelor decorative ale acesteia etc. Această sinagogă, este unică şi prin faptul că pereţii sunt tip "vapor", având o forma de valuri. "În interior am dat jos tencuiala şi am aplicat alta, nouă, poroasă, care să asigure respiraţia pereţilor. De asemenea, am eliminat compartimentările, am asigurat parţial termoizolarea plafonului şi am executat ornamentele de gips de la faţadă. Astfel, toţi banii alocaţi de Ambasada SUA au fost deja cheltuiţi", a declarat arh. Cristian Puşcaş, coordonatorul lucrărilor.
Salvare de la norvegieni
Cum transformarea Sinagogii într-un spaţiu muzeu nu s-a reuşit prin acest prim proiect, coducerea MŢC a mai depus un al doilea proiect, în valoare de 400.000 euro, pentru finalizarea investiţiei. "Aşteptăm comunicarea rezultatelor. Valoarea proiectului depus pe fondurile norvegiene se ridică la 400.000 euro", a precizat Aurel Chiriac, directorul MŢC. Prin această finanţare se va reabilita partea interioară: se vor executa zugrăveli, va fi restaurat Dulapul Torei, la etaj se va amenaja un spaţiu de expoziţie permanentă, iar la parter se va amenaja un centru cultural, cu o bibliotecă, loc de documentare, cabine ale memoriei. "Proiectul prevede şi o serie de dotări cu ehipamente moderne, cum ar fi amenajarea a două cabine ale memoriei, care sunt spaţii mai mici unde vor fi proiectate documentare despre istoria evreilor", a precizat Dacian Coita, cel care a realizat proiectul. Potrivit directorului MŢC, Aurel Chiriac dacă proiectul va fi aprobat, Muzeul de istorie a evreilor din Oradea şi Bihor va fi funcţional în 2016. Construcţia Sinagogii Ortodoxe Achvas Rein a început în anul 1930, după planurile întocmite de arhitectul Löbl Ferenc încă din 1910. Acesta a fost ultimul templu mosaic ridicat în Oradea. În ciuda dimensiunilor sale mici, sinagoga are farmecul ei. Construită pe un plan rectangular, clădirea este decorată cu patru coloane spiralate, la colţuri. Intrarea centrală este destinată bărbaţilor, fiind încadrată de o parte şi de alta de ferestre ovale. Conform ritualului iudaic, femeile intră în sinagogă prin lateral. Sinagoga are 450 de locuri, din care 300 pentru bărbaţi, în naos, şi 150 pentru femei, în balcoanele laterale şi în cel central.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.