Unul dintre cele mai importante evenimente culturale orădene - FITO, la o nouă ediție
În perioada 23 - 30 septembrie, în orașul de pe Crișul Repede, se va desfășura cea de-a VI-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru Oradea (FITO). Unul dintre cele mai importante evenimente culturale orădene va reuni, și anul acesta, nume mari ale teatrului românesc, printre care îi amintim pe actorii Maia Morgenstern, Emil Boroghină, Constantin Cojocaru, Emilian Oprea, Andreea Vasile, dar și regizori, critici și directori de teatru.
Spectacole de la companii teatrale renumite
Detalii despre ediția din acest an a Festivalului Internațional de Teatru Oradea au fost prezentate ieri, în cadrul unei conferințe de presă susținută de Elvira Rîmbu, managerul Teatrului Regina Maria, actorul Andrian Locovei și de Victoria Balint, șef de birou proiecte culturale și relații cu publicul al teatrului.
„Anul acesta, am dorit să realizăm selecția festivalului cu forțe proprii, având deplină încredere în forțele noastre proprii, de aceea am desemnat-o pe colega noastră Victoria Balint să se ocupe de acest lucru. Îi mulțumesc, pe această cale, precum și întregii echipe care a lucrat. Programul e unul frumos, bogat și interesant”, a spus Elvira Rîmbu, în deschiderea conferinței de presă.
A luat, apoi, cuvântul actorul Andrian Locovei, care a lăudat efortul și implicarea echipei de la teatru în organizarea evenimentului.
„S-a depus o muncă titanică. Vreau să-i mulțumesc, în primul rând, Victoriei Balint, selecționer unic, de asemenea, Florinei Dometi și Ramonei Nemeș, precum și tuturor oamenilor de la birouri, care, de dimineață până seară, au muncit continuu pentru acest festival. Sper să iasă o ediție plăcută publicului orădean, așa că vă invităm să veniți la festival, vă invităm la teatru”, a afirmat Andi Locovei.
Anul acesta, selecția a fost realizată de către Victoria Balint, șef de birou proiecte culturale și relații cu publicul al Teatrului Regina Maria, și cuprinde 14 producții realizate atât de teatre instituționalizate, cât și de cele care provin din mediul independent.
„Îmi revine onoarea, pentru prima oară, în cariera mea, de a realiza selecția, dar nu numai selecția, ci întreaga concepție artistică a acestui festival, pentru că, așa cum veți vedea, festivalul are noutăți. Programul standard, valoros, exista și înainte. În acest an, am fost nevoiți să mărim durata spectacolului la două ore fără pauză, nu o oră și jumătate, clasic. În momentul în care am lansat această provocare teatrului românesc, de la 20 de înscrieri inițiale, am ajuns la 77. Niciodată nu am avut atâtea înscrieri la festival”, a spus Victoria Balint.
„Așadar, în luna iunie, provocarea de a alege din 77 de spectacole înscrise mi-a revenit mie, pentru că era mult prea târziu să găsești un selecționer extern care să vizioneze spectacolele și să facă propunerea într-un timp record”, a adăugat aceasta.
Ca în fiecare an, spectatorii sunt invitați să se bucure de opt zile intensive de teatru, în care vor avea ocazia să vizioneze 26 de spectacole de la companii teatrale renumite din întreaga țară, dar și de peste graniță și două spectacole lectură. Pe lângă reprezentațiile teatrale, și această ediție va fi întregită de o serie de evenimente conexe, care au rolul de a prilejui crearea unor spații de întâlnire culturală cu totul speciale.
Secțiunile festivalului
Festivalul Internațional de Teatru Oradea va cuprinde trei mari secțiuni: secţiunea concurs - „Festivalul de Teatru Scurt”, ajuns la ediția cu numărul XXIV, secțiunea „Spectacole Invitate - Off Concurs” și, o noutate a festivalului, secțiunea „Cu tineri, pentru tineri - România după 100 de ani”, dedicată Centenarului Marii Uniri.
Juriul festivalului, format din cinci personalități culturale, și anume: criticii de teatru Ion Parhon (care anul acesta va ocupa locul de președinte al juriului), Elisabeta Pop și actorii Teodor Corban, Cristian Șofron și Richard Balint, vor acorda cinci premii.
În componența Festivalului de Teatru Scurt intră şi „Concursul de creaţie dramatică dedicat piesei scurte”, care are ca scop încurajarea dramaturgiei românești originale, cu precădere a teatrului scurt. În concurs au fost înscrise la această ediție 15 texte, iar câștigătorul va fi desemnat de juriul format din criticii de teatru Oana Borș, Claudiu Groza şi actorul Eugen Țugulea.
Secţiunea „Spectacole Invitate - Off Concurs” este dedicată special orădenilor și aduce în fața spectatorilor producții excepționale, care au stârnit admirație peste tot unde s-au jucat. Dintre cele opt spectacole care se încadrează la această secțiune, două vin de departe: Franța - Les Rois Vagabonds, cu spectacolul „Concerto pour deux clowns” și USA - Trap Door Theatre, cu spectacolul „Occidental Express”.
„Compania din Franța a mai fost prezentă în 2013 la Oradea, cu ocazia primei ediții a Festivalului Internațional de Teatru Circ, cu spectacolul Concert pentru doi clovni, un spectacol extraordinar. Sunt doi artiști de mare valoare internațională, care reușesc să facă un spectacol de cea mai înaltă ținută artistică. E un mare dar pentru orădeni acest spectacol (n.r. - „Concerto pour deux clowns”), de aceea nu trebuie ratat, pentru că nu vor mai avea ocazia să vadă așa ceva la Oradea”, a precizat Victoria Balint.
Secțiunea „Cu tineri, pentru tineri - România după 100 de ani” se încadrează în șirul evenimentelor dedicate Centenarului Marii Uniri din cadrul festivalului și pornește de la principiul valorificării importanței istorice a făuririi României Mari, însă, prin prisma tinerilor, a celor care reprezintă prezentul și viitorul acestei țări, care duc mai departe efortul predecesorilor de a crea o Românie unită, independentă și bogată cultural. În cadrul acestei secțiuni au fost selectate câteva spectacole de teatru care tratează teme sociale, punând accent pe problemele actuale sau din trecutul recent cu care s-au confruntat cu precădere tinerii.
În completarea acestei idei, spectacolele care fac parte din Festivalul de Teatru Scurt, a căror selecție pornește de la același principiu, vor fi analizate și de un juriu format din patru tineri studenți, care vin de la cele mai prestigioase facultăți de teatru din țară.
Tot în cadrul evenimentelor dedicate Centenarului Marii Uniri se înscriu și spectacolul de poezie „Treptele Unirii”, susținut de actorul Emil Boroghină, urmat de un colocviu care propune discuții pe tema Centenarului și o expoziție în interiorul clădirii teatrului, deschisă în colaborare cu Muzeul Țării Crișurilor.
Campania „Un Festival pentru Oradea…”
Festivalul Internațional de Teatru Oradea se alătură eforturilor de reconstrucție a Palatului Episcopiei Greco-Catolice și lansează campania „Un Festival pentru Oradea - împreună pentru o clădire, artiștii susțin reconstrucția Palatului Episcopiei Greco-Catolice”.
Astfel, la spectacolele în aer liber „Mioriţa”, „Eutopia” şi “Concertul în 2”, susţinut de Ada Milea și Bobo Burlăceanu, intrarea va fi liberă, însă se vor amplasa urne în care spectatorii pot dona bani pentru reconstrucția clădirii palatului, urmând ca suma adunată să fie virată în conturile Episcopiei.
„Dorim pe această cale să-i invităm pe orădeni să contribuie la această campanie, știu că sunt foarte mulți. Acest Palat este al Oradiei și al nostru, al tuturor”, a subliniat reprezentanta Teatrului.
Evenimentele din cadrul FITO 2018 se vor desfăşura în opt spaţii diverse, forând atât convenţionalul, prin spectacolele la Sala Mare a Teatrului şi Sala Arcadia, cât şi neconvenţionalul, prin spectacolele cu publicul pe scenă la Casa de Cultură a Sindicatelor, Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Bihor, Sala Studio Szigligeti, Sala Florica Ungur, Studio Act și scena mobilă amplasată în aer liber.
Festivalul este organizat de Teatrul Regina Maria, în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor, Primăria Municipiului Oradea, Fundaţia Culturală FITO şi UNITER. Bugetul festivalului este de aproximativ 350.000 de lei.
Biletele se vor pune în vânzare începând cu 3 septembrie la Agenţia Teatrului, de marți până vineri, în intervalul orar 12.00 - 18.00, iar în weekend, între orele 10.00-13.00. Organizatorii anunță că pot fi achiziționate bilete şi cu o oră înainte spectacol sau online pe www.biletmaster.ro. Informaţii suplimentare şi rezervări de bilete se pot obține la numărul de telefon: 0372/368.475.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.