În premieră pentru Europa, Oradea a găzduit Campionatul Mondial de Turnir, în cadrul căruia s-au înfruntat șapte bravi cavaleri veniți din cele patru zări ale lumii.

500 de invitați din diferite țari s-au reunit, la finele săptămânii trecute, în cadrul Compionatului Mondial de Turnir, eveniment organizat în premieră în Europa la Oradea. Această competiție de elită, care obișnuia să se desfășoare în Australia, a adus în orașul de pe Crișul Repede cei mai buni luptători din întreaga lume. Echipe din Franța, Australia, Canada, Anglia, Norvegia și Italia au venit în Oradea să se dueleze într-o confruntare epică.

Armurile medievale, cântărind în jur de 60 de kilograme, au fost purtate de concurenți în timpul turnirului. Caii, pregătiți special pentru aceste lupte, au fost partenerii loiali ai cavalerilor. Lăncile, confecționate din lemn solid și având o greutate de aproximativ 20 de kilograme, au fost armele folosite în duelurile spectaculoase. Patru concurenți au fost prezentaţi de heraldul curţii şi aplaudaţi de publicul din tribune: Phillip Leitch din Australia, Dominic Sewell din Anglia, Michael Sadde din Franţa şi Pierre Emmanuel Fabrigli din Italia.

Aceste lupte rapide și pline de adrenalină au testat viteza și precizia cavalerilor. Cu caii ajungând la viteze de peste 30 de kilometri pe oră, cavalerii au fost nevoiți să-și concentreze loviturile și să-și arate abilitățile extraordinare.

Turnirul a început spectaculos încă de vineri, în primele înfruntări unul dintre cavaleri fiind doborât de pe cal. Din fericire pentru el, nu s-a ales cu răni şi a putut să continue competiţia. 

Sursa: Emil Popa

Misterul și fastul curții regale

În cadrul Festivalului Medieval din Oradea, vizitatorii au avut posibilitatea să descopere misterul și fastul curții regale, participând la tururi ghidate gratuite, pentru a afla mai multe despre Cetatea Oradea, istoria taberelor medievale și despre stilul de viață al nobililor. Apoi, în parcul Cetății, la umbra răcoroasă a copacilor, i-a așteptat o tapiserie de minuni medievale. Artizani pricepuți au reînviat meșteșugurile demult uitate, prințesele grațioase au captivat cu farmecul lor, iar cavalerii curajoși și-au împărtășit poveștile eroice. Bucatele alese și rafinate au astâmpărat pofta nesățioasă a celor mai pretențioși nobili. Vizitatorii nu s-au dat înlături de la festinul culinar de la curtea regală, încântându-și simțurile cu arome și delicii regale.

Pe aleile încântătoare ale cetății, comercianți iscusiți și-au întins tarabele și au așteptat cu nerăbdare să-i întâmpine pe nobilii din cetate, pe vizitatori și trecători. Aceștia au oferit preparate gustoase la food truck-uri, la mare căutare fiind „hot-dog-ul” cu muștar, ketchup, cârnat prospăt și ceapă caramelizată, care s-a vândut cu 15 lei bucata. De asemenea, s-a stat la rând la „bubble tea”, ceaiul cu bule, băutură care a câștigat o popularitate enormă în Australia, Statele Unite și Europa.

Pentru cei mici, Festivalul Medieval a oferit activități tematice. Copiii s-au putut iniția în artele vechi, participând la ateliere de tir cu arcul (prin implicarea lui Mircea Stroe, preşedintele şi antrenorul clubului Redpoint Oradea și a echipei sale), dar și la ateliere de olărit, tâmplărie și pielărie. A fost o oportunitate unică pentru copii de a se simți ca adevărați eroi medievali și de a-și dezvolta abilitățile într-un mod distractiv și educativ.

Muzica medievală și dansurile vesele au animat atmosfera și au adus în prim-plan cultura și tradițiile vremurilor apuse. De asemenea, au fost organizate demonstrații de luptă, turniruri, reconstituiri istorice, precum și alte activități fascinante care au recreat cu fidelitate atmosfera din Evul Mediu.

În plus, în cele trei zile de sărbătoare, atmosfera plină de farmec a festivalului a fost întreținută de concerte captivante. Artiști precum: Holoenek, Natalia Bendre, The Mono Jacks, Lazarus și Omul cu Șobolani au încântat publicul cu spectacole incendiare. Sâmbătă seara, de exemplu, energia celor de la Phoenix a făcut să vibreze întreaga cetate, în cadrul unui concert care a unit sufletele orădenilor într-o singură voce.

Festivalul Medieval Oradea a fost organizat de Visit Oradea și Primăria municipiului Oradea, în parteneriat cu Asociația Deus Vult, Digi, VPK - Packaging și Bers Nova.